Αν ψάχνεις έναν γρήγορο, νόστιμο και ελαφρύ τρόπο να απολαύσεις τις αγαπημένες σου κρέπες, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει! Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομελέτα ρολό στο air fryer, με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο ψυγείο: αυγά, ζαμπόν και λίγο τυρί. Το αποτέλεσμα; Ένα ρολάκι που θυμίζει γκουρμέ brunch, χωρίς καθόλου κόπο.
Ψητή φέτα σε κρούστα από σουσάμι και μέλι στο air fryer: Η πιο απλή gourmet λιχουδιά
Γιατί να δοκιμάσεις κρέπες με αυγό στο air fryer;
Το air fryer έχει πλέον κερδίσει επάξια μια μόνιμη θέση στην κουζίνα μας. Μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά και – το βασικότερο – πολύ πιο γρήγορα. Οι κρέπες με αυγό στο air fryer είναι ιδανική λύση για:
- Πρωινό ή brunch που ετοιμάζεται σε 10 λεπτά.
- Χαμηλό σε λιπαρά γεύμα χωρίς τηγάνι.
- Σνακ για το γραφείο ή το σχολείο.
- Ένα διαφορετικό twist στην κλασική ομελέτα.
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κ.σ. γάλα (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)
- 2 φέτες ζαμπόν (ή γαλοπούλα, αν προτιμάς)
- 2 φέτες τυρί (π.χ. γκούντα, ένταμ ή ό,τι έχεις)
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 μικρή τορτίγια ή λεπτή έτοιμη κρέπα
- Λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για άλειμμα
- Φρέσκα μυρωδικά ή λαχανικά προαιρετικά (π.χ. σπανάκι, ντοματίνια, σχοινόπρασο)
Πώς να φτιάξεις ομελέτα ρολό στο air fryer – Βήμα προς βήμα
1. Ετοίμασε τη βάση
Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Θέλουμε ένα μείγμα λείο και ενιαίο. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο σπανάκι ή μυρωδικά.
2. Στρώσε και γέμισε
Άπλωσε την τορτίγια ή την έτοιμη κρέπα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε ταψάκι για air fryer. Ρίξε το μείγμα των αυγών από πάνω και άπλωσέ το ομοιόμορφα.
Τοποθέτησε το ζαμπόν και το τυρί σε μία γραμμή στο κέντρο. Έτσι θα μπορέσεις να τυλίξεις ευκολότερα το ρολό.
3. Ρόλαρε με προσοχή
Ξεκινώντας από τη μία άκρη, τύλιξε το όλο μείγμα σε ρολό. Αν χρειαστεί, σταθεροποίησέ το με οδοντογλυφίδες ή τύλιξέ το σε αλουμινόχαρτο.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Ψήσε στους 180°C για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να δέσει καλά η ομελέτα. Αν το έχεις τυλίξει σε αλουμινόχαρτο, βγάλ’ το στα τελευταία 2 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Tips & παραλλαγές για ακόμα καλύτερες κρέπες στο air fryer
- Χορτοφαγική εκδοχή: Αντικατάστησε το ζαμπόν με μανιτάρια ή κολοκυθάκι σοτέ.
- Πιο πικάντικο αποτέλεσμα: Πρόσθεσε λίγες σταγόνες καυτερή σάλτσα ή πάπρικα καπνιστή.
- Για παιδικά γούστα: Χρησιμοποίησε τριμμένο κίτρινο τυρί και απαλό ζαμπόν γαλοπούλας.
- Τυλίγεις πιο εύκολα: Ζέστανε την τορτίγια για λίγα δευτερόλεπτα πριν τη χρησιμοποιήσεις. Μαλακώνει και δεν σπάει.
Σερβίρισμα & αποθήκευση
Σερβίρεις τη ρολάτη ομελέτα είτε ζεστή, με φρέσκια σαλάτα στο πλάι, είτε κρύα – σαν snack για το γραφείο. Μπορείς να την κόψεις σε ροδέλες για μπουφέ ή lunchbox!
Αν περισσέψει, τύλιξέ την καλά και διατήρησέ την στο ψυγείο για έως 2 μέρες.
Πατάτες γεμιστές με μπέικον και τυρί στο air fryer: Γευστική απόλαυση με λίγα υλικά
Συχνές ερωτήσεις (FAQs)
Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσω τορτίγια;
Όχι απαραίτητα! Μπορείς να φτιάξεις λεπτή χειροποίητη κρέπα ή ακόμη και να ψήσεις αυγά μόνα τους, δημιουργώντας ένα είδος ομελέτας-ρολό χωρίς εξωτερική βάση.
Μπορώ να το κάνω και με ασπράδια αυγών;
Φυσικά! Χρησιμοποίησε 3 ασπράδια αντί για 2 ολόκληρα αυγά αν θες πιο ελαφριά εκδοχή.
Κλείνοντας
Οι κρέπες με αυγό και ζαμπόν στο air fryer είναι μια πανέξυπνη ιδέα για να μεταμορφώσεις την ομελέτα σου σε κάτι λίγο πιο ξεχωριστό – χωρίς επιπλέον φασαρία. Τραγανό εξωτερικό, λιωμένο τυρί, γρήγορο μαγείρεμα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα καθημερινό comfort food;