Αν λατρεύεις τα αρώματα των ινδικών μπαχαρικών αλλά ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να τα ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Το κοτόπουλο tikka masala στο air fryer φέρνει μια έκρηξη γεύσης στο πιάτο σου, με ελάχιστο κόπο και χωρίς να χρειαστείς τηγάνι ή φούρνο. Πάμε να σου δείξω πώς μπορείς να μεταφέρεις την Ινδία… στο πιάτο σου!
Μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με σόγια και τζίντζερ στο air fryer
Τι είναι το Tikka Masala;
Το Tikka Masala είναι ένα από τα πιο γνωστά ινδικά πιάτα στον κόσμο – και όχι άδικα. Πρόκειται για κομμάτια από μαριναρισμένο κοτόπουλο, ψημένα μέχρι να γίνουν τρυφερά και ζουμερά, τα οποία σερβίρονται μέσα σε μια κρεμώδη, πικάντικη σάλτσα ντομάτας με έντονα αρώματα κάρυ, garam masala και κύμινο.
Η παραδοσιακή εκδοχή θέλει το κοτόπουλο να ψήνεται σε tandoor (ινδικός φούρνος), όμως εμείς το προσαρμόζουμε για το air fryer, διατηρώντας όλη τη νοστιμιά και τα αρώματα.
Γιατί να το φτιάξεις στο Air Fryer;
Αν δεν έχεις ήδη λατρέψει το air fryer, αυτή η συνταγή μάλλον θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Ιδού μερικοί λόγοι:
- Γρήγορο ψήσιμο: Το κοτόπουλο είναι έτοιμο σε λιγότερο από 15 λεπτά.
- Λιγότερο λάδι: Το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ, χωρίς να χάνεται η γεύση.
- Καθόλου ακαταστασία: Ξεχνάς τηγάνια και καθάρισμα φούρνου.
- Τέλεια υφή: Το κοτόπουλο βγαίνει τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για τη μαρινάδα:
- 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε μπουκιές)
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. garam masala
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 2 κ.σ. βούτυρο ή ghee
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)
- 1 κ.σ. πάστα ντομάτας
- 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας
- 1 κ.γ. garam masala
- Αλάτι & πιπέρι
Πώς να το φτιάξεις – Βήμα προς Βήμα
1. Μαρινάρισε το κοτόπουλο
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά για 4-6 ώρες για πιο έντονη γεύση).
2. Ψήσιμο στο Air Fryer
- Προθέρμανε τον air fryer στους 190°C.
- Τοποθέτησε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο καλάθι σε μία στρώση.
- Ψήσε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να είναι πλήρως ψημένο.
3. Ετοίμασε τη σάλτσα
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώσε το βούτυρο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Πρόσθεσε το σκόρδο, το τζίντζερ και την πάστα ντομάτας. Ανακάτεψε για 1-2 λεπτά.
- Ρίξε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά. Άφησε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Τέλος, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε καλά.
4. Συνδυασμός
Ρίξε το ψημένο κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα και άφησέ το για λίγα λεπτά να πάρει γεύση. Έτοιμο!
Tips για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα
- Μαρινάδα όλη νύχτα: Αν έχεις χρόνο, άφησε το κοτόπουλο στο ψυγείο όλο το βράδυ. Θα σε ανταμείψει.
- Air fryer με grill: Αν η συσκευή σου έχει επιλογή για grill, χρησιμοποίησέ την για ακόμα πιο αυθεντική υφή.
- Γάλα καρύδας: Δίνει πιο εξωτικό twist και ταιριάζει τέλεια με τα μπαχαρικά.
Με τι να το σερβίρεις
Το κοτόπουλο tikka masala στο air fryer ταιριάζει υπέροχα με:
- Αρωματικό ρύζι basmati
- Naan ή pita
- Σαλάτα με γιαούρτι & αγγουράκι
- Ή και μόνο του ως χορταστικό πιάτο
Γιατί να εντάξεις το tikka masala στο εβδομαδιαίο μενού σου
Είναι γευστικό, ελαφρύ, έτοιμο σε λιγότερο από 30 λεπτά και δίνει αυτή την πολυπόθητη “κάτι διαφορετικό” αίσθηση στο φαγητό. Ιδανικό για meal prep, για βραδινά με φίλους ή για όταν βαριέσαι τα συνηθισμένα. Και το καλύτερο; Είναι κοτόπουλο, άρα υγιεινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη και εύκολο στην πέψη.
Vegan Κοτομπουκιές από Jackfruit στο Air Fryer: Η Απόλυτη Συνταγή Χωρίς Ενοχές
Αν σου αρέσει να δοκιμάζεις νέες κουζίνες αλλά χωρίς περίπλοκα βήματα, αυτή η συνταγή θα γίνει από τις αγαπημένες σου. Δοκίμασέ τη και φέρε το ινδικό street food στην πιο σύγχρονη εκδοχή του… στην κουζίνα σου!