Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι ένα από τα πιο εκλεκτά κομμάτια κρέατος, γνωστό για την τρυφερότητά του και την πλούσια γεύση του. Αν συνδυαστεί με αρωματική σάλτσα πιπεριού και το μαγείρεμα γίνει στο air fryer, τότε μιλάμε για μια συνταγή που εντυπωσιάζει χωρίς κόπο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το απόλυτο φιλέτο, με όλες τις λεπτομέρειες που θα σου εξασφαλίσουν επιτυχία.
Μοσχαράκι κοκκινιστό σε μερίδες στο air fryer – χωρίς κατσαρόλα
Γιατί να μαγειρέψεις φιλέτο στο air fryer;
Πολλοί αναρωτιούνται αν ένα τόσο «ευγενικό» κομμάτι κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο, μπορεί να μαγειρευτεί σωστά στο air fryer. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ναι».
- Το air fryer δίνει τέλειο ψήσιμο, με ωραία καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά.
- Χρειάζεται ελάχιστο λάδι, κάνοντάς το πιο υγιεινό.
- Ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρότερος σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο ή το τηγάνι.
- Το κρέας διατηρείται ζουμερό στο εσωτερικό, αρκεί να προσέξεις τους χρόνους.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 2 μερίδες:
- 2 μοσχαρίσια φιλέτα (~200 γρ. το καθένα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά, για άρωμα)
Για τη σάλτσα πιπεριού:
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. κονιάκ ή λευκό κρασί
- 1 κ.γ. κόκκοι πράσινου ή μαύρου πιπεριού, ελαφρώς σπασμένοι
- Αλάτι, κατά βούληση
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Βήμα 1: Προετοιμασία φιλέτου
Βγάλε το φιλέτο από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το μαγειρέψεις για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σκούπισέ το απαλά με χαρτί κουζίνας, άλειψέ το με ελαιόλαδο και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 2: Ψήσιμο στο air fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 200°C για 3-5 λεπτά.
- Τοποθέτησε τα φιλέτα στο καλάθι, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους.
- Ψήσε για 8-10 λεπτά για μέτριο ψήσιμο (medium), γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου.
- Για πιο «καλοψημένο» αποτέλεσμα, άφησέ τα 2 λεπτά παραπάνω.
👉 Συμβουλή: Χρησιμοποίησε θερμόμετρο κρέατος. Για medium rare η θερμοκρασία στο κέντρο πρέπει να είναι περίπου 55°C, ενώ για medium γύρω στους 60-62°C.
Βήμα 3: Ανάπαυση
Μόλις τελειώσει το ψήσιμο, βγάλε το φιλέτο και άφησέ το να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά. Έτσι θα παραμείνει ζουμερό και θα διατηρήσει όλα του τα υγρά.
Βήμα 4: Σάλτσα πιπεριού
- Σε μικρό κατσαρολάκι, λιώσε το βούτυρο και σοτάρισε το κρεμμύδι.
- Σβήσε με κονιάκ ή κρασί και άφησε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και τους κόκκους πιπεριού.
- Μαγείρεψε για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Σερβίρισμα
Τοποθέτησε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε ζεστό πιάτο και ρίξε από πάνω τη σάλτσα πιπεριού. Συμπλήρωσέ το με:
- Πουρέ πατάτας
- Σαλάτα με ρόκα και παρμεζάνα
- Ψητά λαχανικά στο air fryer
Έτσι έχεις ένα πλήρες, gourmet γεύμα χωρίς μεγάλη φασαρία.
Συχνές ερωτήσεις
Πόσο καιρό μπορώ να φυλάξω το φιλέτο μετά το ψήσιμο;
Μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο έως 2 μέρες. Ζέσταμα γίνεται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία στο air fryer ή στο φούρνο, για να μην στεγνώσει.
Μπορώ να κάνω τη σάλτσα πιο πικάντικη;
Φυσικά! Απλώς αύξησε την ποσότητα πιπεριού ή πρόσθεσε μια πρέζα καγιέν.
Μοσχαρίσιο ρολό με καρότο και πιπεριά στο air fryer – ζουμερό και αρωματικό
Συμπέρασμα
Το μοσχαρίσιο φιλέτο στο air fryer με σάλτσα πιπεριού είναι μια συνταγή που συνδυάζει απλότητα και γκουρμέ αποτέλεσμα. Με λίγα υλικά και σωστή τεχνική, μπορείς να απολαύσεις ένα πιάτο που θα έκανε ακόμη και σεφ εστιατορίου να χαμογελάσει.
Αν θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου – ή απλά να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου – αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις.