Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά που μπορούμε να έχουμε στην κουζίνα μας. Είναι πλούσια σε γεύση, χαμηλά σε θερμίδες και δίνουν μια υπέροχη “κρεάτινη” υφή στα πιάτα μας. Αν ψάχνεις έναν πιο υγιεινό τρόπο να απολαύσεις τα τηγανητά μανιτάρια χωρίς περιττό λάδι, το air fryer είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος. Σήμερα θα δούμε πώς να φτιάξουμε μανιτάρια πλευρώτους στο air fryer που μοιάζουν σαν τηγανητά, συνοδευμένα με μια υπέροχη σως μουστάρδας.
Μίνι μπουρίτος με φασόλια, καλαμπόκι και τυρί στο Air Fryer
Γιατί να Διαλέξεις Μανιτάρια Πλευρώτους στο Air Fryer
Τα πλευρώτους έχουν ήπια γεύση που ταιριάζει με πολλά μπαχαρικά και σάλτσες. Το air fryer τα κάνει τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα, χωρίς την ανάγκη για πολύ λάδι.
Μερικά επιπλέον οφέλη:
- Λιγότερες θερμίδες: Το air fryer χρειάζεται ελάχιστο λάδι.
- Γρήγορη προετοιμασία: Μέσα σε 15 λεπτά έχεις έτοιμο πιάτο.
- Ενισχυμένη γεύση: Η θερμότητα του αέρα φέρνει την ένταση της γεύσης των μανιταριών στην επιφάνεια.
- Ιδανικό για σνακ ή συνοδευτικό: Ταιριάζουν άψογα με σαλάτες, burgers ή πιάτα με κρέας.
Υλικά που θα Χρειαστείς
Για 2-3 μερίδες:
- 400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους (καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένα)
Για τη σως μουστάρδας:
- 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. γιαούρτι ή μαγιονέζα (για πιο πλούσια γεύση)
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
💡 Συμβουλή: Αν θέλεις πιο πικάντικη σως, πρόσθεσε λίγο καγιέν ή μπούκοβο.
Εκτέλεση Βήμα-Βήμα

1. Προετοιμασία Μανιταριών
Ξεκίνησε καθαρίζοντας τα μανιτάρια πλευρώτους με ένα υγρό πανάκι ή χαρτί κουζίνας (όχι κάτω από τρεχούμενο νερό, για να μη μαλακώσουν). Κόψε τα σε μεγάλα, ίσια κομμάτια για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
2. Μαρινάρισμα
Σε ένα μπολ, πρόσθεσε το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε μέσα τα μανιτάρια και ανακάτεψέ τα καλά ώστε να καλυφθούν παντού.
3. Ψήσιμο στο Air Fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 190°C για 3 λεπτά. Στρώσε τα μανιτάρια στο καλάθι σε μία στρώση (μην τα στοιβάζεις).
Ψήσε για 10-12 λεπτά, ανακινώντας τα στα μισά του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο. Θέλουμε να αποκτήσουν τραγανή υφή και όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
4. Προετοιμασία της Σως Μουστάρδας
Ενώ τα μανιτάρια ψήνονται, ανακάτεψε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το γιαούρτι και το λεμόνι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει μια λεία και κρεμώδης σως.
Σερβίρισμα & Tips
Βγάλε τα μανιτάρια από το air fryer και σέρβιρέ τα ζεστά, συνοδεύοντας με τη σως μουστάρδας στο πλάι.
Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, πασπάλισε από πάνω λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό.
Μπορείς να τα προσθέσεις σε:
- Τοστ και σάντουιτς
- Bowls με ρύζι ή κινόα
- Σαλάτες για έξτρα γεύση
- Πλάι σε ψητά κρέατα ή ψάρια
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Πόσο διαρκούν στο ψυγείο;
Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πλευρώτους μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως 3 ημέρες. Ζέστασέ τα στο air fryer για 3-4 λεπτά για να ξαναγίνουν τραγανά.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα είδη μανιταριών;
Ναι, αλλά τα πλευρώτους δίνουν την καλύτερη υφή για “τηγανητό” αποτέλεσμα.
Τι μπορώ να κάνω αν δεν έχω air fryer;
Ψήσε τα στον φούρνο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στα μισά.
Φλογέρες με κιμά και πουρέ στο air fryer
Τελικές Σκέψεις
Τα μανιτάρια πλευρώτους στο air fryer με σως μουστάρδας είναι ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο, υγιεινό και γευστικό πιάτο. Είναι ιδανικά ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και ως κυρίως γεύμα με μια σαλάτα δίπλα.
Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα δεις πως τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν το αστέρι του τραπεζιού σου, χωρίς τύψεις για τηγάνισμα!

