Αν αγαπάς το ψητό καλαμπόκι, αλλά δεν έχεις πάντα διάθεση να ανάψεις τη σχάρα ή τον φούρνο, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Το καλαμπόκι στο air fryer γίνεται πεντανόστιμο, με τέλειο ψήσιμο εξωτερικά και μαλακό εσωτερικό. Και το καλύτερο; Ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά. Το βούτυρο πάπρικας του δίνει μια καπνιστή, πικάντικη νότα που θα σε κάνει να το φτιάχνεις ξανά και ξανά.
Μίνι μπουρίτος με φασόλια, καλαμπόκι και τυρί στο Air Fryer
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 φρέσκα καλαμπόκια (ολόκληρα ή κομμένα στη μέση)
- 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (ανάλογα τα γούστα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- (προαιρετικά) λίγο σκόρδο σε σκόνη ή τριμμένη παρμεζάνα για έξτρα γεύση
Προετοιμασία βήμα προς βήμα

1. Καθάρισε και στέγνωσε τα καλαμπόκια
Αφαίρεσε τα φύλλα και τα «μαλλιά» του καλαμποκιού. Ξέπλυνέ τα με νερό και σκούπισέ τα καλά με χαρτί κουζίνας. Αν είναι πολύ μεγάλα, κόψε τα στη μέση ώστε να χωράνε πιο εύκολα στο καλάθι του air fryer.
2. Ετοίμασε το βούτυρο πάπρικας
Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το βούτυρο με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγο σκόρδο σε σκόνη. Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό και ομοιογενές, ώστε να απλώνεται εύκολα πάνω στο καλαμπόκι.
3. Άλειψε τα καλαμπόκια
Με ένα πινέλο ή με τα χέρια, άλειψε κάθε καλαμπόκι με το μείγμα βουτύρου πάπρικας. Φρόντισε να καλυφθούν καλά όλες οι πλευρές. Αν θες πιο έντονο αποτέλεσμα, μπορείς να τα μαρινάρεις για 10 λεπτά πριν το ψήσιμο.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Τοποθέτησε τα καλαμπόκια στο καλάθι του air fryer χωρίς να επικαλύπτονται. Ψήσε στους 200°C για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου. Αν τα θέλεις πιο τραγανά, άφησέ τα 2 λεπτά παραπάνω.
Μικρά tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Αν έχεις κατεψυγμένο καλαμπόκι, μην το αποψύξεις. Ψήσε το κατευθείαν, απλώς πρόσθεσε 2-3 λεπτά στον χρόνο.
- Μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές εκδοχές, όπως βούτυρο με lime και πιπέρι καγιέν ή βούτυρο με σκόρδο και μυρωδικά.
- Για πιο «street food» αποτέλεσμα, τρίψε από πάνω τυρί φέτα ή παρμεζάνα μόλις βγει από το air fryer.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε το ψητό καλαμπόκι ζεστό, κατευθείαν από το air fryer, με λίγο επιπλέον βούτυρο που λιώνει από πάνω. Ταιριάζει τέλεια με ψητά κρέατα, σαλάτες ή ακόμα και ως σνακ μπροστά στην τηλεόραση. Αν το θέλεις πιο «γιορτινό», πρόσθεσε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή νιφάδες θαλασσινού αλατιού πριν το σερβίρισμα.
Γιατί να δοκιμάσεις το καλαμπόκι στο air fryer
Το air fryer ψήνει ομοιόμορφα χωρίς να χρειάζεται συνεχές γύρισμα. Επίσης, κρατάει το καλαμπόκι ζουμερό, χωρίς να στεγνώνει. Έτσι, απολαμβάνεις όλη τη φυσική γλυκύτητα του καλαμποκιού, χωρίς περιττά λάδια ή καπνούς.
Συχνές ερωτήσεις
Πόσο κρατάει το ψημένο καλαμπόκι;
Μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 ημέρες. Ζέστανέ το ξανά στο air fryer για 3 λεπτά στους 180°C πριν το σερβίρισμα.
Μπορώ να το κάνω vegan;
Φυσικά. Αντικατέστησε το βούτυρο με vegan μαργαρίνη ή λάδι καρύδας και θα έχεις το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Καλαμπόκι στον ατμό στο air fryer με lime και πάπρικα
Συμπέρασμα
Το ψητό καλαμπόκι με βούτυρο πάπρικας στο air fryer είναι η πιο εύκολη και απολαυστική ιδέα για γρήγορο συνοδευτικό ή σνακ. Με λίγα υλικά και ελάχιστο χρόνο, φτιάχνεις κάτι που θυμίζει καλοκαίρι, ακόμη κι αν είναι χειμώνας. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμη, ήρθε η ώρα να το βάλεις στη λίστα σου!

