Αν ψάχνεις μια εύκολη, ελαφριά και γεμάτη γεύση τάρτα, αυτή με ντομάτα και γραβιέρα είναι ό,τι πρέπει. Συνδυάζει το τραγανό φύλλο ολικής με τη γλύκα της ψημένης ντομάτας και την πλούσια, αλμυρή γεύση της γραβιέρας. Και το καλύτερο; Ψήνεται στο air fryer μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεται προθέρμανση φούρνου ή πολύ λάδι.
Ταρτάκια με καραμελωμένο κρεμμύδι και γραβιέρα στο air fryer
Γιατί να φτιάξεις τάρτα στο air fryer
Η τάρτα στο air fryer είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα γρήγορα, σπιτικά φαγητά. Το air fryer ψήνει ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια υπέροχη, τραγανή βάση χωρίς να “στεγνώνει” τη γέμιση. Επίσης, εξοικονομείς ενέργεια και χρόνο. Αν δουλεύεις ή έχεις περιορισμένο χρόνο, αυτή η συνταγή θα σε σώσει.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 1 μικρή τάρτα (ή 2 ατομικές):
- 1 φύλλο ζύμης ολικής άλεσης (έτοιμο ή σπιτικό)
- 2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη ή σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγη μουστάρδα Dijon ή πέστο βασιλικού για τη βάση
💡 Tip: Αν θες πιο δυνατή γεύση, μπορείς να προσθέσεις μερικές ελιές ή καραμελωμένα κρεμμύδια.
Πώς φτιάχνω την τάρτα βήμα προς βήμα

1. Ετοιμάζω τη βάση
Απλώνω το φύλλο ολικής άλεσης σε μια μικρή φόρμα που χωρά στο καλάθι του air fryer. Αν δεν έχεις φόρμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και να διαμορφώσεις προσεκτικά τις άκρες. Αν θέλεις, άλειψε λίγη μουστάρδα ή πέστο στη βάση για έξτρα γεύση.
2. Προσθέτω τη γέμιση
Τοποθετώ πρώτα τη γραβιέρα και από πάνω τις φέτες ντομάτας. Περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
3. Ψήνω στο air fryer
Ψήνω στους 180°C για 12-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα το φύλλο. Αν θέλεις πιο τραγανή βάση, μπορείς να την ψήσεις 3-4 λεπτά μόνη της πριν προσθέσεις τη γέμιση.
Μικρά μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην υπερφορτώνεις τη βάση με υλικά, γιατί η τάρτα θα βγάλει υγρασία.
- Αν οι ντομάτες είναι πολύ ζουμερές, άφησέ τες πρώτα σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.
- Η τάρτα ντομάτας στο air fryer τρώγεται ιδανικά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις
- Τάρτα με φέτα και ντομάτα: αντικατέστησε τη γραβιέρα με τρίμμα φέτας και πρόσθεσε λίγη ρίγανη.
- Τάρτα με πέστο και μοτσαρέλα: ιδανική για πιο ιταλικό αποτέλεσμα.
- Μίνι τάρτες ολικής: χρησιμοποίησε φόρμες για muffins για ατομικά κομμάτια, τέλεια για brunch ή κολατσιό στη δουλειά.
Σερβίρισμα και αποθήκευση
Σέρβιρε την τάρτα με μια δροσερή σαλάτα, λίγα φύλλα ρόκας ή μερικές σταγόνες βαλσάμικο. Αν περισσέψει, μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο έως 2 ημέρες και να τη ζεστάνεις ξανά στο air fryer για 3-4 λεπτά.
Ταρτάκια με τυρί, κολοκύθι και μέντα στο air fryer
Γιατί θα τη λατρέψεις
Η τάρτα ντομάτας και γραβιέρας στο air fryer είναι το τέλειο μείγμα ευκολίας, υγιεινής διατροφής και σπιτικής νοστιμιάς. Θυμίζει καλοκαίρι, αλλά ταιριάζει όλο τον χρόνο. Κι αν αγαπάς τις γρήγορες συνταγές, αυτή θα γίνει από τις αγαπημένες σου, γιατί χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία και δίνει εγγυημένο αποτέλεσμα κάθε φορά.

