Αν λατρεύεις τα τηγανόψωμα αλλά θες να αποφύγεις το τηγάνι και το περιττό λάδι, η λύση είναι το air fryer. Η συνταγή που ακολουθεί συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση με μια πιο ελαφριά εκδοχή που γίνεται γρήγορα, χωρίς αναστάτωση στην κουζίνα και με λιγότερες θερμίδες.
Πίτα κοτόπουλο-μπρόκολο στο Air Fryer με γιαουρτένια βάση
Γιατί να δοκιμάσεις τηγανόψωμα στο air fryer
Το air fryer έχει γίνει το νέο «μυστικό όπλο» στην κουζίνα. Σου επιτρέπει να μαγειρεύεις λιχουδιές με λιγότερο λάδι, διατηρώντας όμως την τραγανή υφή και το πλούσιο άρωμα.
Τα τηγανόψωμα στο air fryer:
- γίνονται σε λιγότερο χρόνο από το τηγάνι
- χρειάζονται ελάχιστο λάδι (μερικές σταγόνες αρκούν)
- ψήνονται ομοιόμορφα, χωρίς να χρειάζεται να τα γυρνάς συνεχώς
- έχουν πιο ελαφριά γεύση, ιδανική για όσους αποφεύγουν το βαρύ τηγάνισμα
Υλικά για τη συνταγή
Η παρακάτω δόση βγάζει περίπου 6 μεσαίου μεγέθους τηγανόψωμα.
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το άλειμμα)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1 κ.γ. αποξηραμένος)
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (προαιρετικό, για πιο αφράτη ζύμη)
Βήμα προς βήμα εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά, ενώ ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
2. Προσθέτουμε τη γέμιση
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Πατάμε καθεμία ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος, βάζουμε λίγη φέτα και λίγο δυόσμο στη μέση και διπλώνουμε ή κλείνουμε προσεκτικά ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
3. Σχηματίζουμε τα τηγανόψωμα
Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε στρογγυλό ή ελαφρά οβάλ σχήμα, πάχους περίπου 0,5 εκ. Δεν θέλουμε να γίνουν υπερβολικά λεπτά, για να παραμείνει ζουμερή η γέμιση.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180°C για 3 λεπτά. Αλείφουμε ελαφρά τα τηγανόψωμα με λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο καλάθι, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα γυρνάμε στη μέση του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Αν θες πιο αφράτη ζύμη, άφησε τη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά πριν την ανοίξεις.
- Μην υπερφορτώσεις τη γέμιση, γιατί μπορεί να ανοίξει κατά το ψήσιμο.
- Για πιο τραγανή υφή, ψέκασε ελαφρά την επιφάνεια με ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο.
- Σέρβιρε τα τηγανόψωμα ζεστά για να απολαύσεις το άρωμα του δυόσμου και τη λιωμένη φέτα.
Παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις
- Με σπανάκι και φέτα για πιο πλούσια γεύση
- Με μυζήθρα και μέλι για ένα γλυκό σνακ
- Με ντομάτα και βασιλικό για μεσογειακή νότα
- Χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας αντίστοιχο αλεύρι
Συχνές ερωτήσεις για τα τηγανόψωμα στο air fryer
1. Πόσο διατηρούνται τα τηγανόψωμα;
Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες. Ζέστασέ τα ξανά στο air fryer για 2 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
2. Μπορώ να τα καταψύξω;
Ναι, αρκεί να τα ψήσεις μισό χρόνο λιγότερο και να τα αφήσεις να κρυώσουν πριν τα βάλεις στην κατάψυξη.
3. Γίνονται χωρίς λάδι;
Γίνονται και χωρίς λάδι, αλλά λίγο ελαιόλαδο βοηθά στο να πάρουν πιο ωραίο χρώμα και τραγανή κρούστα.
Πιτάκια με κοτόπουλο, κάρυ και καρύδα στο Air Fryer
Συμπέρασμα
Τα τηγανόψωμα στο air fryer με φέτα και δυόσμο είναι ένας απολαυστικός και πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσεις αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή. Είναι εύκολα, γρήγορα και τέλεια για σνακ, για πρωινό ή για συνοδευτικό στο τραπέζι. Δοκίμασέ τα και θα γίνουν σίγουρα από τα αγαπημένα σου!