Αν σου αρέσει το φρεσκοψημένο ψωμί και η μυρωδιά του σκόρδου που γεμίζει την κουζίνα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Οι μπουκιές ψωμιού με σκόρδο και μυρωδικά στο air fryer είναι τραγανές απ’ έξω, αφράτες μέσα και έτοιμες μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα τέλειο ορεκτικό, συνοδευτικό ή σνακ που θα σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν το δοκίμασες νωρίτερα.
Ρολάκια από σφολιάτα με παστουρμά και ντομάτα στο air fryer
Γιατί να δοκιμάσεις το ψωμί με σκόρδο στο air fryer
Το air fryer έχει γίνει σωτήρας στην κουζίνα, και όχι άδικα. Μαγειρεύει πιο γρήγορα, χρειάζεται ελάχιστο λάδι και δίνει τέλεια υφή. Οι μπουκιές ψωμιού ψήνονται ομοιόμορφα, δεν στεγνώνουν και κρατούν το άρωμα των μυρωδικών αναλλοίωτο.
Επιπλέον, το air fryer σου επιτρέπει να ετοιμάσεις μικρές ποσότητες χωρίς να ανάψεις φούρνο. Είναι ιδανική λύση για ένα γρήγορο σνακ, ένα τραπέζι με φίλους ή για να συνοδεύσεις σούπες και σαλάτες.
Υλικά που θα χρειαστείς
- 1 φρατζόλα ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο ή μπριός)
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλάκι θυμάρι ή βασιλικό
- 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
- Λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα
💡 Μπορείς να προσθέσεις και λίγη μοτσαρέλα ή φέτα για πιο πλούσια γεύση.
Εκτέλεση βήμα-βήμα

1. Ετοίμασε το ψωμί
Κόψε τη φρατζόλα σε μικρές μπουκιές, περίπου στο μέγεθος καρυδιού. Αν χρησιμοποιείς ψωμί της προηγούμενης ημέρας, ακόμα καλύτερα, γιατί θα γίνει πιο τραγανό.
2. Φτιάξε το αρωματικό βούτυρο
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το λιωμένο βούτυρο με το σκόρδο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Πρόσθεσε και λίγο αλάτι ή πιπέρι αν θέλεις.
3. Ανακάτεψε τις μπουκιές
Ρίξε τις μπουκιές ψωμιού μέσα στο μπολ και ανακάτεψέ τες καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα από το αρωματικό βούτυρο.
4. Ψήσε στο air fryer
Τοποθέτησε τις μπουκιές στο καλάθι του air fryer, χωρίς να τις στριμώξεις. Ψήσε στους 180°C για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μυρίσει η κουζίνα υπέροχα.
5. Σέρβιρε & απόλαυσε
Βγάλε τις μπουκιές και πασπάλισέ τες με λίγο μαϊντανό ή τριμμένο τυρί. Σέρβιρέ τες ζεστές, ιδανικά δίπλα σε ένα πιάτο ζυμαρικών, μια σούπα ή απλώς σαν σνακ για το κρασί ή τη μπύρα σου.
Μυστικά επιτυχίας
- Μην υπερφορτώνεις το καλάθι του air fryer, γιατί το ψωμί δεν θα γίνει τραγανό.
- Αν θέλεις πιο πικάντικο αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγο τσίλι flakes ή πάπρικα στο βούτυρο.
- Για vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε φυτικό βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο.
- Θες extra άρωμα; Δοκίμασε να προσθέσεις δεντρολίβανο ή σκόρδο σε σκόνη.
Παραλλαγές για να δοκιμάσεις
- Ψωμί με σκόρδο και τυριά στο air fryer: Ανάμειξε μοτσαρέλα, παρμεζάνα και γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.
- Μπουκιές ψωμιού με ελαιόλαδο και μυρωδικά: Αντικατέστησε το βούτυρο με ελαιόλαδο και πρόσθεσε λεμονόφλουδα.
- Γλυκές μπουκιές ψωμιού: Αντί για σκόρδο, χρησιμοποίησε βούτυρο, κανέλα και λίγη ζάχαρη για ένα διαφορετικό γλυκό snack.
Πώς να τις αποθηκεύσεις
Αν σου περισσέψουν (δύσκολο, αλλά συμβαίνει!), φύλαξέ τες σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 μέρες. Ζέστανέ τες για 2 λεπτά στο air fryer πριν τις σερβίρεις ξανά, και θα είναι σαν φρεσκοψημένες.
10 ιδέες για παιδικά lunch boxes με air fryer: γρήγορα και υγιεινά χωρίς βαρεμάρα
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο ψωμί;
Ναι, απλώς άφησέ το να ξεπαγώσει πλήρως πριν το κόψεις και το βουτυρώσεις.
Γίνεται χωρίς σκόρδο;
Φυσικά, αν δεν σου αρέσει το σκόρδο, μπορείς να αντικαταστήσεις με βούτυρο και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, βασιλικό ή ρίγανη.
Τι τύπο ψωμιού να προτιμήσω;
Χωριάτικο ή τσιαπάτα δίνουν πιο τραγανό αποτέλεσμα, ενώ το ψωμί μπριός προσφέρει πιο μαλακή, γλυκιά γεύση.
Συμπέρασμα
Οι μπουκιές ψωμιού με σκόρδο και μυρωδικά στο air fryer είναι από τις πιο εύκολες και γευστικές συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις στο λεπτό. Δεν χρειάζεσαι ούτε ειδικά υλικά ούτε χρόνο. Μόνο λίγο ψωμί, ένα καλό βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εθιστικό.

