Οι πίτες είναι πάντα καλή ιδέα, ειδικά όταν μιλάμε για μικρές, χρυσαφένιες μπουκίτσες που ψήνονται σε λίγα λεπτά. Οι μίνι πίτες με ζαμπόν και γραβιέρα σε σφολιάτα είναι από εκείνες τις συνταγές που δύσκολα αντιστέκεσαι. Απλές, τραγανές και γεμάτες γεύση, φτιάχνονται στο air fryer χωρίς κόπο και χωρίς να χρειάζεται να ανάψεις φούρνο.
Πίτα κοτόπουλο-μπρόκολο στο Air Fryer με γιαουρτένια βάση
Γιατί να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή
Αν αγαπάς τις πίτες αλλά θέλεις κάτι πιο γρήγορο, το air fryer είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος. Οι πίτες με ζαμπόν στο air fryer ψήνονται ομοιόμορφα, γίνονται τραγανές εξωτερικά και παραμένουν αφράτες μέσα. Δεν χρειάζονται προθέρμανση, δεν γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και είναι ιδανικές για κάθε στιγμή, είτε πρόκειται για σνακ στο γραφείο είτε για finger food σε πάρτι.
Επίσης, είναι πολυλειτουργικές. Μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή ακόμα και λίγη μπεσαμέλ, για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
Υλικά που θα χρειαστείς
- 1 φύλλο σφολιάτας (ξεπαγωμένο)
- 4 φέτες ζαμπόν, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί)
- 1 αυγό (για άλειμμα)
- 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αν θέλεις πιο δυνατή γεύση, πρόσθεσε λίγη πάπρικα ή μερικά ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού.
Εκτέλεση βήμα προς βήμα

1. Προετοιμασία της σφολιάτας
Άπλωσε το φύλλο σφολιάτας σε καθαρή επιφάνεια και κόψ’ το σε μικρά τετράγωνα ή κύκλους, ανάλογα με το σχήμα που προτιμάς. Αν θέλεις πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να το τρυπήσεις ελαφρά με ένα πιρούνι.
2. Προσθήκη γέμισης
Σε κάθε κομμάτι σφολιάτας βάλε μια κουταλιά από το μείγμα ζαμπόν και γραβιέρας. Αν χρησιμοποιήσεις μουστάρδα, άπλωσε πρώτα μια μικρή ποσότητα πριν τη γέμιση για πιο πικάντικο χαρακτήρα.
3. Κλείσιμο των πιτών
Δίπλωσε κάθε κομμάτι στη μέση και πίεσε τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγιστούν καλά. Άλειψε τις πίτες με χτυπημένο αυγό για να πάρουν αυτό το ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα στο ψήσιμο.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Τοποθέτησε τις πίτες στο καλάθι του air fryer αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους. Ψήσε στους 180°C για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ανάλογα με το μέγεθος και το μοντέλο του air fryer, μπορεί να χρειαστεί 1-2 λεπτά παραπάνω.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην παραγεμίσεις τις πίτες, γιατί θα ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Αν θέλεις πιο “σπιτίσιο” αποτέλεσμα, μπορείς να αντικαταστήσεις τη σφολιάτα με ζύμη κουρού.
- Φύλαξέ τες σε αεροστεγές δοχείο, κρατούνται τραγανές για 2 μέρες και ζεσταίνονται τέλεια ξανά στο air fryer για 2 λεπτά.
- Για πιο ελαφριά εκδοχή, χρησιμοποίησε γαλοπούλα και light γραβιέρα.
Εναλλακτικές εκδοχές
Αν θέλεις να διαφοροποιήσεις τη συνταγή, δοκίμασε μία από αυτές τις ιδέες:
- Πίτες με σπανάκι και φέτα στο air fryer για πιο παραδοσιακό άρωμα.
- Μίνι πίτες με κοτόπουλο και γιαούρτι για πιο πρωτεϊνούχο γεύμα.
- Γλυκές πίτες με μήλο και κανέλα χρησιμοποιώντας τη σφολιάτα σαν βάση για ένα express επιδόρπιο.
Πιτάκια με κοτόπουλο, κάρυ και καρύδα στο Air Fryer
Συμπέρασμα
Οι μίνι πίτες με ζαμπόν και γραβιέρα σε σφολιάτα στο air fryer είναι ένα μικρό θαύμα ευκολίας και νοστιμιάς. Σε λίγα λεπτά έχεις έτοιμο ένα σνακ που ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους, χωρίς φασαρία και με ελάχιστα σκεύη. Είναι η τέλεια λύση για όσους αγαπούν τις πίτες αλλά δεν έχουν χρόνο για πολύπλοκες διαδικασίες.

