Αν αγαπάς τις αλμυρές πίτες αλλά δεν έχεις όρεξη να μπλέκεις με φύλλα, αυτή εδώ θα γίνει η καινούρια σου αγαπημένη. Είναι ανάλαφρη, μοσχοβολά δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι, και ετοιμάζεται στο air fryer χωρίς καθόλου κόπο. Ιδανική για brunch, ελαφρύ μεσημεριανό ή ακόμα και για να τη βάλεις σε ταπεράκι στη δουλειά.
Λαζάνια ρολό με μελιτζάνα και κιμά στο air fryer
Υλικά που θα χρειαστείς
Για να φτιάξεις τη πίτα με γιαούρτι στο air fryer, κράτα σημειώσεις:
- 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι (περίπου 400 γρ.)
- 3 αυγά
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. τριμμένο τυρί της επιλογής σου (φέτα ή γραβιέρα ταιριάζουν τέλεια)
- 1/2 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αλάτι & πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένα)
💡 Συμβουλή: Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις και λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ξερό δυόσμο για επιπλέον άρωμα.
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Η διαδικασία είναι παιχνιδάκι και δεν χρειάζεται μίξερ.
- Προετοίμασε το μείγμα
Σε ένα μεγάλο μπολ χτύπησε τα αυγά με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. - Πρόσθεσε τα μυρωδικά και τα τυριά
Ρίξε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο και το τριμμένο τυρί. Ανακάτεψε απαλά. - Ενσωμάτωσε το αλεύρι
Πρόσθεσε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα παχύρευστο μείγμα. - Μετάφερε στο σκεύος του air fryer
Στρώσε αντικολλητικό χαρτί στον κάδο ή σε φόρμα που χωράει μέσα και άδειασε το μείγμα. - Ψήσιμο
Ρύθμισε το air fryer στους 160°C και ψήσε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια. - Σέρβιρε & απόλαυσε
Άφησέ τη να σταθεί 5 λεπτά πριν την κόψεις, για να κόβεται όμορφα.
Tips για την τέλεια πίτα
- Έλεγξε το ψήσιμο: Κάνε τη δοκιμή με το μαχαίρι — αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμη.
- Παραλλαγές: Μπορείς να προσθέσεις και άλλα μυρωδικά όπως βασιλικό ή μαϊντανό, ή να δοκιμάσεις κολοκύθι ψιλοτριμμένο.
- Αποθήκευση: Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες και τρώγεται υπέροχα και κρύα.
Γιατί να τη φτιάξεις στο air fryer
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, το ψήσιμο της πίτας στο air fryer είναι αποκάλυψη.
- Θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον φούρνο.
- Καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.
- Ψήνει ομοιόμορφα και χαρίζει τέλεια ροδοψημένη κρούστα.
Εγώ προσωπικά από τότε που το δοκίμασα, δύσκολα επιστρέφω στον συμβατικό φούρνο για τέτοιες μικρές πίτες!
Στικς μοτσαρέλας στο air fryer – λιωμένο τυρί σε τραγανή κρούστα σε 12 λεπτά
Τελικές σκέψεις
Η συγκεκριμένη πίτα με γιαούρτι, δυόσμο και φρέσκο κρεμμύδι στο air fryer είναι ένα μικρό θαύμα: απλή, γρήγορη, ελαφριά και γεμάτη γεύση. Μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε τραπέζι, από καθημερινό μέχρι μπουφέ για φίλους.
Δώσε της μια ευκαιρία — στοιχηματίζω ότι θα την ξαναφτιάξεις πολύ σύντομα!