Αν αγαπάς τις γαρίδες, αυτή η συνταγή θα γίνει μία από τις αγαπημένες σου. Ζουμερές, αρωματικές και ελαφρώς πικάντικες, οι γαρίδες μαριναρισμένες σε σκόρδο και μπούκοβο στο air fryer είναι το τέλειο πιάτο για γρήγορο δείπνο ή εντυπωσιακό μεζέ. Ετοίμασέ τες σε λίγα λεπτά, χωρίς τη φασαρία της τηγανίτας, και απόλαυσε την τραγανή επιφάνειά τους με το βαθύ άρωμα του σκόρδου.
Μακαρόνια με καπνιστό σολομό και σως λεμονιού στο air fryer
Γιατί να φτιάξεις γαρίδες στο air fryer
Το air fryer κάνει θαύματα με τα θαλασσινά. Θερμαίνει ομοιόμορφα, χωρίς υπερβολικό λάδι, και κρατάει τις γαρίδες ζουμερές στο εσωτερικό αλλά και τραγανές απ’ έξω. Επιπλέον:
- Δεν γεμίζει η κουζίνα μυρωδιές.
- Δεν χρειάζεσαι τηγάνι ή κατσαρόλα.
- Η μαρινάδα απορροφάται καλύτερα χάρη στη θερμοκρασία του αέρα.
- Σε μόλις 10 λεπτά έχεις έτοιμο πιάτο για σερβίρισμα.
Είναι ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τις γρήγορες και υγιεινές συνταγές με θαλασσινά.
Υλικά για γαρίδες μαριναρισμένες στο air fryer
Για 2 μερίδες:
- 400 γρ. καθαρισμένες γαρίδες (με την ουρά προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή λιγότερο, ανάλογα τα γούστα)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Πώς να φτιάξεις τις τέλειες γαρίδες βήμα-βήμα

1. Ετοίμασε τη μαρινάδα
Σε ένα μπολ ρίξε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μπούκοβο, το λεμόνι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2. Μαρινάρισε τις γαρίδες
Πρόσθεσε τις γαρίδες στο μπολ και ανακάτεψέ τες απαλά, να καλυφθούν παντού με το μείγμα. Άφησέ τες να μαριναριστούν για 15-20 λεπτά στο ψυγείο. Αν έχεις χρόνο, μπορείς να τις αφήσεις και περισσότερο, γίνονται ακόμη πιο αρωματικές.
3. Ψήσιμο στο air fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 190°C. Τοποθέτησε τις γαρίδες σε μία στρώση, χωρίς να επικαλύπτονται. Ψήσε για 8-10 λεπτά, γυρνώντας τες στη μέση του χρόνου. Θέλεις να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές στις άκρες.
4. Σερβίρισμα
Βγάλε τις γαρίδες από το air fryer, ρίξε λίγο έξτρα λεμόνι και πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό. Αν θες, πρόσθεσε και λίγο καπνιστό μπούκοβο για πιο έντονο άρωμα.
Tips για να απογειώσεις τη γεύση
- Αν θες πιο ήπια γεύση, μείωσε το μπούκοβο και πρόσθεσε λίγο μέλι στη μαρινάδα. Δημιουργεί υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο.
- Για πιο μεσογειακό άρωμα, πρόσθεσε λίγη ρίγανη ή θυμάρι.
- Αν έχεις κατεψυγμένες γαρίδες, φρόντισε να τις αποψύξεις καλά πριν το μαγείρεμα, ώστε να μη βγάλουν υγρά.
- Μπορείς να τις σερβίρεις πάνω σε ρύζι, μακαρόνια ή ακόμα και σε σαλάτα με αβοκάντο και lime.
Συνοδευτικά που ταιριάζουν τέλεια
- Ρύζι μπασμάτι με λεμόνι και μαϊντανό.
- Ψητά λαχανικά στο air fryer (π.χ. κολοκυθάκια, πιπεριές, καλαμπόκι).
- Ψωμάκια με σκόρδο ή μπρουσκέτες.
- Μία ελαφριά σος γιαουρτιού με λεμόνι και άνηθο.
Μίνι Quiche με Σολομό και Φρέσκο Κρεμμύδι στο Air Fryer
Γιατί θα αγαπήσεις αυτή τη συνταγή
Οι γαρίδες στο air fryer δεν είναι απλώς γρήγορες, είναι και απίστευτα γευστικές. Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος στη μαγειρική για να τις πετύχεις. Με λίγα απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο, έχεις ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι, αλλά μπορεί να σταθεί και σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, χρησιμοποίησε τη μαρινάδα αυτή και για άλλα θαλασσινά, όπως καλαμάρια ή χταπόδι. Το αποτέλεσμα είναι πάντα πεντανόστιμο.

