Το ψάρι πλακί είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αρωματικό, θρεπτικό και γεμάτο νοστιμιά, συνδυάζει το ψάρι με λαχανικά και πλούσια σάλτσα ντομάτας. Αν όμως θέλεις να δώσεις μια πιο μοντέρνα πινελιά και να γλιτώσεις χρόνο στην κουζίνα, τότε το ψάρι πλακί στο air fryer είναι η απόλυτη λύση.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα-βήμα πώς να το φτιάξεις, με πατάτες και σάλτσα ντομάτας, κρατώντας όλη τη γεύση αλλά με λιγότερο λάδι και πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Σολομός σε μαρινάδα εσπεριδοειδών στο air fryer: Ένα ελαφρύ και αρωματικό πιάτο
Γιατί να φτιάξεις ψάρι πλακί στο air fryer
Το air fryer έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας μας – και όχι άδικα. Σε βοηθά να μαγειρεύεις υγιεινά, χωρίς να στερείσαι τη γεύση.
- Λιγότερο λάδι: το φαγητό βγαίνει πιο ελαφρύ αλλά εξίσου νόστιμο.
- Ταχύτητα: μειώνεται ο χρόνος ψησίματος σε σχέση με τον φούρνο.
- Τέλειο ψήσιμο: το ψάρι διατηρείται ζουμερό, ενώ οι πατάτες γίνονται τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα.
Είναι η ιδανική λύση για ένα καθημερινό αλλά και εντυπωσιακό πιάτο, ειδικά όταν έχεις φίλους στο τραπέζι και θέλεις κάτι γρήγορο αλλά εντυπωσιακό.
Υλικά για το ψάρι πλακί στο air fryer
Για 2 μερίδες θα χρειαστείς:
- 2 φιλέτα λευκού ψαριού (π.χ. μπακαλιάρο, πέρκα ή γλώσσα)
- 3-4 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. σάλτσα ντομάτας (ή τριμμένες φρέσκες ντομάτες)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι & πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Προετοιμασία πατάτας και σάλτσας
- Κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου μισού εκατοστού, ώστε να μαγειρευτούν σωστά.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Στην κατσαρόλα, σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο με μια κουταλιά λάδι. Πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και πάπρικα. Άφησέ τη να σιγοβράσει 10 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις.
2. Τοποθέτηση στο air fryer
- Στρώσε τις πατάτες στον πάτο του καλαθιού του air fryer.
- Ρίξε επάνω τους λίγη από τη σάλτσα.
- Τοποθέτησε τα φιλέτα ψαριού από πάνω και σκέπασέ τα με την υπόλοιπη σάλτσα.
3. Ψήσιμο
- Ρύθμισε το air fryer στους 180°C.
- Ψήσε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το ψάρι να είναι τρυφερό.
- Αν θέλεις οι πατάτες να γίνουν πιο τραγανές, μπορείς να τις βάλεις για 5 λεπτά μόνες τους πριν προσθέσεις το ψάρι.
Tips για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα
- Επίλεξε το σωστό ψάρι: τα φιλέτα χωρίς κόκαλα είναι πιο βολικά και ψήνονται ομοιόμορφα.
- Μπαχαρικά: μπορείς να προσθέσεις λίγο θυμάρι ή δάφνη για πιο μεσογειακή γεύση.
- Ελαφριά εκδοχή: αν θες λιγότερο λάδι, αρκεί 1-2 κουταλιές. Το air fryer κάνει τη δουλειά.
- Σερβίρισμα: πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και συνόδεψε με μια πράσινη σαλάτα.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο ψάρι;
Ναι, αλλά φρόντισε να το αποψύξεις καλά και να το στεγνώσεις με χαρτί κουζίνας πριν το ψήσεις.
Τι πατάτες είναι καλύτερες;
Οι κίτρινες πατάτες ψήνονται πιο ομοιόμορφα και έχουν καλύτερη γεύση στο πλακί.
Γίνεται χωρίς σάλτσα ντομάτας;
Ναι, μπορείς να το κάνεις με λαχανικά μόνο (π.χ. κολοκυθάκια, πιπεριές), αλλά η ντομάτα είναι το κλασικό στοιχείο του πιάτου.
Τσιπούρα φιλέτο στο air fryer με σκορδάτο βούτυρο και μυρωδικά
Συμπέρασμα
Το ψάρι πλακί στο air fryer είναι η τέλεια μοντέρνα εκδοχή ενός παραδοσιακού πιάτου. Γίνεται γρήγορα, χρειάζεται ελάχιστο λάδι και έχει όλη τη γεύση που αγαπάμε από το κλασικό πλακί. Αν ψάχνεις μια συνταγή που να συνδυάζει παράδοση με σύγχρονη ευκολία, τότε αξίζει να τη δοκιμάσεις.