Αν ψάχνεις έναν διαφορετικό, υγιεινό και πεντανόστιμο τρόπο να απολαύσεις τους λουκουμάδες, οι λουκουμάδες φακής με κύμινο και σκόρδο στο air fryer είναι ό,τι πρέπει. Είναι τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι μέσα και γεμάτοι άρωμα. Ένα σνακ που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κεφτέ και λουκουμά, χωρίς τηγάνισμα και με ελάχιστο λάδι.
Αυγά scrambled με μυρωδικά και φέτα στο air fryer
Γιατί να δοκιμάσεις λουκουμάδες φακής
Η φακή δεν είναι μόνο για σούπα. Όταν τη μεταμορφώσεις σε κουρκούτι, αποκτά μια υπέροχη υφή που «δένει» τέλεια με αρωματικά μπαχαρικά όπως το κύμινο και το σκόρδο. Οι λουκουμάδες φακής είναι πλούσιοι σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, άρα είναι ιδανικοί και για νηστεία ή vegan διατροφή.
Επιπλέον, με το air fryer γλιτώνεις τις θερμίδες του τηγανιού, αλλά κρατάς όλη τη γεύση. Αν αγαπάς τα σνακ που δεν σε βαραίνουν, αυτό το πιάτο θα γίνει σίγουρα αγαπημένο σου.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για περίπου 20 μικρούς λουκουμάδες φακής:
- 1 φλ. φακές βρασμένες και καλά στραγγισμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1/2 φλ. αλεύρι ολικής ή αλεύρι ρεβιθιού
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
(Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πάπρικα ή κύμινο επιπλέον.)
Πώς να τους ετοιμάσεις βήμα-βήμα
- Πολτοποίησε τις φακές.
Σε ένα μπλέντερ ρίξε τις φακές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χτύπησε τα μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς πολτός. - Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίξε το αλεύρι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Αν είναι πολύ υγρή, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι. - Πλάσε τους λουκουμάδες.
Πάρε μικρές ποσότητες ζύμης με ένα κουτάλι και σχημάτισε μπαλάκια ή μικρούς δίσκους. - Ψήσε στο air fryer.
Ψέκασε ελαφρά το καλάθι με ελαιόλαδο και τοποθέτησε τους λουκουμάδες σε μονή στρώση.
Ψήσε στους 180°C για 12-14 λεπτά, γυρνώντας τους στη μέση του χρόνου για να ροδίσουν ομοιόμορφα. - Σέρβιρε ζεστούς.
Είναι υπέροχοι με γιαούρτι, σως ταχίνι ή ντιπ γιαουρτιού με λεμόνι και δυόσμο.
Μυστικά επιτυχίας
- Αν οι φακές είναι πολύ υδαρείς, άφησέ τες να στεγνώσουν λίγο πριν τις πολτοποιήσεις.
- Το κύμινο είναι το μπαχαρικό που απογειώνει τη γεύση, αλλά μην το παρακάνεις, αρκεί μια μικρή ποσότητα.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, άλειψε τους λουκουμάδες με λίγο ελαιόλαδο πριν μπουν στο air fryer.
- Αν θέλεις να τους αποθηκεύσεις, κράτησέ τους στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη και ξαναζέστανέ τους στο air fryer για 3-4 λεπτά.
Ιδέες σερβιρίσματος
Οι λουκουμάδες φακής στο air fryer ταιριάζουν τέλεια:
- Σαν μεζές σε τραπέζι με ούζο ή μπύρα
- Ως πρωτεϊνούχο συνοδευτικό δίπλα σε σαλάτα
- Στο lunch box του γραφείου ή του σχολείου
- Σε ένα healthy platter με ντιπ και φρέσκα λαχανικά
Μπορείς επίσης να τους κάνεις πιο «πειραγμένους» προσθέτοντας ψιλοκομμένες πιπεριές, καλαμπόκι ή λίγη φέτα (αν δεν νηστεύεις).
Στικς κοτόπουλου με σουσάμι και μέλι στο air fryer
Γιατί αξίζει να τους δοκιμάσεις
Οι λουκουμάδες φακής με κύμινο και σκόρδο στο air fryer είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που εκπλήσσουν. Δεν μοιάζουν με τίποτα συνηθισμένο, είναι γεμάτοι άρωμα, υφή και χορταστική γεύση.
Είναι μια εναλλακτική πρόταση που δείχνει πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η φακή, πέρα από τη γνωστή σούπα. Αν αγαπάς τη δημιουργική κουζίνα και ψάχνεις πιάτα που εντυπωσιάζουν χωρίς κόπο, αυτοί οι λουκουμάδες αξίζουν μια θέση στο εβδομαδιαίο σου μενού.