Ψάχνεις μια εύκολη, γρήγορη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή; Τα vegan κεφτεδάκια με φασόλια μαυρομάτικα στο air fryer είναι η απάντηση. Είναι χορταστικά, γεμάτα φυτικές πρωτεΐνες και φτιάχνονται με απλά υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Και το καλύτερο; Ψήνονται στον αέρα, χωρίς τηγάνι και περιττά λάδια.
Vegan κολοκυθοκεφτέδες χωρίς τηγάνισμα στο air fryer
Γιατί να διαλέξεις τα vegan κεφτεδάκια
Τα κεφτεδάκια είναι από τις πιο αγαπημένες comfort food επιλογές. Στην vegan εκδοχή τους:
- Είναι ελαφρύτερα και πιο υγιεινά.
- Παρέχουν πλούσια φυτική πρωτεΐνη από τα φασόλια μαυρομάτικα.
- Μαγειρεύονται χωρίς κόπο στο air fryer, γλιτώνοντας εσένα από τη φασαρία του τηγανιού.
- Ταιριάζουν τέλεια με σαλάτες, ρύζι, σάλτσες ή ακόμα και μέσα σε σάντουιτς.
Αν θέλεις μια λύση που συνδυάζει γεύση, ευκολία και υγιεινή διατροφή, αυτά τα κεφτεδάκια είναι must.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για περίπου 12-14 vegan κεφτεδάκια:
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (βρασμένα και στραγγισμένα)
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 καρότο τριμμένο
- 3 κ.σ. βρώμη (αλεσμένη σε αλεύρι)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
- Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό
👉 Προαιρετικά: μπορείς να προσθέσεις λίγη σάλτσα σόγιας για πιο έντονη γεύση ή νιφάδες διατροφικής μαγιάς για “τυρένια” επίγευση.
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προετοιμασία βάσης
Βάλε τα φασόλια σε έναν πολυκόφτη μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν ένας παχύρρευστος πολτός. - Προσθήκη αρωμάτων & δεσίματος
Ρίξε το μείγμα σε ένα μπολ και πρόσθεσε τη βρώμη, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν το μείγμα βγαίνει πολύ υγρό, βάλε λίγη παραπάνω βρώμη. - Διαμόρφωση κεφτέδων
Με βρεγμένα χέρια πλάσε μικρά κεφτεδάκια. Προσπάθησε να τα κάνεις όλα περίπου στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. - Ψήσιμο στο air fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C. Τοποθέτησε τα κεφτεδάκια σε αντικολλητικό χαρτί ή απευθείας στο καλάθι, αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους. Ψήσε για 12-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση για να πάρουν ωραίο χρώμα παντού.
Tips για extra επιτυχία
- Μην τα παραγεμίσεις στο καλάθι του air fryer. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί γύρω από κάθε κεφτεδάκι.
- Σέρβιρέ τα ζεστά με μια σάλτσα γιαουρτιού vegan ή με ντιπ από ταχίνι και λεμόνι.
- Αν θέλεις να τα αποθηκεύσεις, βάλε τα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα φασόλια;
Φυσικά! Κόκκινα φασόλια, ρεβίθια ή φακές δουλεύουν εξίσου καλά.
Γίνονται τραγανά σαν τα κλασικά κεφτεδάκια;
Ναι! Στο air fryer βγαίνουν τραγανά εξωτερικά και μαλακά μέσα, χωρίς το περιττό λάδι του τηγανιού.
Τι να τα συνοδεύσω;
Συνδύασέ τα με σαλάτα κινόα, ψητά λαχανικά ή ακόμα και μέσα σε ένα vegan burger.
Vegan Πατατοσαλάτα στο Air Fryer: Πατάτες με Σως Αβοκάντο & Μυρωδικά
Τελικές Σκέψεις
Τα vegan κεφτεδάκια με φασόλια μαυρομάτικα στο air fryer είναι μια από τις πιο απλές και νόστιμες λύσεις για κάθε μέρα. Είναι χορταστικά, υγιεινά και ιδανικά για meal prep. Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις φίλους ή απλώς να ετοιμάσεις κάτι διαφορετικό για εσένα, αυτή η συνταγή θα γίνει αγαπημένη.