Το Air Fryer έχει γίνει η αγαπημένη συσκευή ψησιματος για όσους θέλουν γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο φαγητό. Ένα από τα top τρόφιμα που μαγειρεύουμε εκεί είναι φυσικά το κοτόπουλο. Αλλά ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος ψησίματος για το κοτόπουλο στο Air Fryer; Εμείς στο Airfryers.gr το μελετήσαμε και παρακάτω σας έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για να έχετε πάντα μαγειρέμενο τέλειο κοτόπουλο.
Παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο ψησίματος του κοτόπουλου στο Air fryer
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από:
- Το μέγεθος του κοτόπουλου: Ένα ολόκληρο κοτόπουλο σίγουρα θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος σε σχέση με τα κομμάτια όπως είναι το φιλέτο, τα μπουτάκια ή οι φτερούγες.
- Η θερμοκρασία μαγειρέματος: Επειδή ψήνουμε συνήθως ανάμεσα στους 175°C και 200°C παίζει σημαντικό ρόλο στους χρόνους.
- Πόσο κοτόπουλο βάσουμε στο air fryers: Όσο περισσότερο κοτόπουλο βάζουμε στο καλάθι ή στις σχάρες, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται.
- Έχει κόκαλο ή όχι: Τα κομμάτια κοτόπουλου με κόκαλο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν καλά και μέσα.
7 Συμβουλές Καθαρισμού για το Air Fryer που Πρέπει να Γνωρίζετε
Ιδανικοί χρόνοι ψησίματος για κάθε κομμάτι κοτόπουλου
Παρακάτω ακολουθούν ενδεικτικά χρόνοι για το ψήσιμο ανάλογα με το κομμάτι
Φιλέτο Κοτόπουλου
- Θερμοκρασία: 190°C
- Χρόνος: 15-18 λεπτά
- Μέθοδος: Αναποδογυρίζουμε τα φιλέτα στα μισά του χρόνου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Μπούτια Κοτόπουλου με κόκκαλο
- Θερμοκρασία: 195°C
- Χρόνος: 22-25 λεπτά
- Μέθοδος: Ελέγχουμε με θερμόμετρο ότι η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 75°C.
Φτερούγες Κοτόπουλου
- Θερμοκρασία: 200°C
- Χρόνος: 18-22 λεπτά
- Μέθοδος: Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακινώντας το καλάθι στα μισά του χρόνου.
Ολόκληρο Κοτόπουλο
- Θερμοκρασία: 180°C
- Χρόνος: 50-60 λεπτά
- Μέθοδος Αλείφουμε με ελαιόλαδο και γυρίζουμε το κοτόπουλο στα μισά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Αν υπάρχει ελέγχουμε με θερμόμετρο να φτάνει στους 75°C.
Εξτρά συμβουλές για τέλειο ψήσιμο κοτόπουλου στο Air Fryer
Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά είναι να μετρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία. Για να είναι σφαλές, το κοτόπουλο πρέπει να φτάσει τους 75°C.
Μην παραγεμίζετε το καλάθι της φριτέζας αέρος
Αν βάλουμε πολλά κομμάτια μαζί και πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δεν θα κυκλοφορεί σωστά ο αέρας, και έτσι το κοτόπουλο μπορεί να μην ψηθεί ομοιόμορφα.
Πάντα να βάζετε λάδι
Αν και το Air Fryer δεν απαιτεί πολύ λάδι, πάντα χρειάζεται λίγο για να βοηθήσει το κοτόπουλο να γίνει πιο τραγανό.
Πώς να Ξαναζεστάνετε Κρύα Πίτσα στο Air Fryer για Τραγανή Γεύση
Γυρίστε το κοτόπουλο στα μισά του ψησίματος
Για να μαγειρευτεί αλλά και να ροδίσει ομοιόμορφα από παντού.
Μην το κόβετε αμέσως
Για να μένει το κοτόπουλο ζουμερό πρέπει να το αφήνεται να ξεκουραστεί 3-5 λεπτά πριν το κόψετε για να το φάτε.
Κοτόπουλο στο Air Fryer – Χρόνοι ψησίματος και θερμοκρασία
Μέρος κοτόπουλου | Θερμοκρασία Air Fryer | Χρόνος στη πλευρά #1 | Χρόνος στη πλευρά#2 |
Ολόκληρο κοτόπουλο, 1.5-1.8 kg | 200°C | 30 λεπτά | 12-22 λεπτά |
Στήθος χωρίς κόκκαλο, 3 kg | 200°C | 10 λεπτά | 5-8 λεπτά |
Στήθος με κόκκαλο, 4 kg | 200°C | 15 λεπτά | 12-15 λεπτά |
Μπούτι χωρίς κόκκαλο 2-2.5 kg | 200°C | 10 λεπτά | 5-7 λεπτά |
Μπούτι με κόκκαλο 2.5-3 kg | 200°C | 15 λεπτά | 10-15 λεπτά |
Άλλο σημείο με κόκκαλο 2.5 kg | 200°C | 10 λεπτά | 10-12 λεπτάs |
1/4 κοτόπουλο 1/2 kg | 200°C | 20 λεπτά | 10-12 λεπτά |
Φτερούγες, 5 φουλ φτερούγες στα 2 κομμάτια | 180°C μετά 200°C | 12 λεπτά στους 180°C | 5-6 λεπτά στους 200°C |
Συχνές ερωτήσεις (FAQ)
Μπορώ να ψήσω κοτόπουλο που έχω βγάλει από την κατάψυξη, στο Air Fryer;
Ναι, αλλά απαιτεί 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Επίσης καλό πέρασμα με λίγο λάδι για να μη στεγνώσει.
Πώς μπορώ να κάνω το κοτόπουλο πιο τραγανό;
Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να:
– Αλείψετε με λίγο λάδι πριν το ψήσιμο.
– Να αυξήσετε τη θερμοκρασία στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος.
– Περάστε το κοτόπουλο με καλαμποκάλευρο ή μπέικιν πάουντερ.
Είναι το Air Fryer πιο υγιεινό από τον φούρνο ή το τηγάνι;
Ναι! Γιατί χρησιμοποιεί έως και 80% λιγότερο λάδι, δεν χάνει στη γεύση και φυσικά έχει λιγότερες θερμίδες.
Συμπέρασμα
Το Air Fryer είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτιάξουμε ένα υγιεινό, τραγανό και ζουμερό κοτόπουλο χωρίςπολλές θερμίδες και λιπαρά. Επιλέγοντας τη σωστή θερμοκρασία και τον κατάλληλο χρόνο ψησίματος, μπορούμε να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.