Ψάχνεις μια τραγανή, γευστική αλλά και υγιεινή επιλογή για σνακ ή συνοδευτικό; Τα μπαστουνάκια κολοκυθιού στο air fryer είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Εύκολα, γρήγορα και – το καλύτερο – χωρίς τύψεις. Με φρέσκο κολοκύθι, αρωματικά μυρωδικά και λιωμένη παρμεζάνα, θα τα λατρέψεις.
Χοιρινή μπριζόλα με BBQ μαρινάδα στο air fryer: Εύκολη και ζουμερή κάθε φορά
Γιατί να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή;
- Υγιεινή εναλλακτική: Αντί για τηγανιτά, ψήνονται στον αέρα με ελάχιστο λάδι.
- Τραγανή υφή: Χάρη στο air fryer και την παρμεζάνα, γίνονται απίστευτα τραγανά εξωτερικά.
- Γρήγορη προετοιμασία: Έτοιμα σε λιγότερο από 20 λεπτά!
- Τέλεια για όλους: Ιδανικά και για χορτοφάγους ή όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 2-3 μερίδες:
- 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε μπαστουνάκια (σαν πατάτες τηγανιτές)
- 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά (ή panko για extra τραγανότητα)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
- Σπρέι ελαιολάδου (ή λίγο ελαιόλαδο)
Πώς να φτιάξεις μπαστουνάκια κολοκυθιού στο air fryer
Βήμα 1: Ετοίμασε τα κολοκύθια
Πλύνε τα καλά και κόψε τα σε λεπτά μπαστουνάκια. Σκούπισέ τα ελαφρώς με χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία.
Βήμα 2: Ετοίμασε δύο μπολ
- Στο πρώτο μπολ: Χτύπα το αυγό.
- Στο δεύτερο μπολ: Ανάμειξε την παρμεζάνα, τη φρυγανιά, το σκόρδο, τη ρίγανη και λίγο αλατοπίπερο.
Βήμα 3: Πανάρισμα
Βούτηξε κάθε μπαστουνάκι κολοκυθιού πρώτα στο αυγό και μετά στο μείγμα με την παρμεζάνα. Πίεσε ελαφρά να κολλήσει καλά το μείγμα επικάλυψης.
Βήμα 4: Ψήσιμο στο air fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 200°C για 2-3 λεπτά.
- Τοποθέτησε τα μπαστουνάκια σε μονή στρώση στο καλάθι (αν χρειαστεί, κάν’ το σε δόσεις).
- Ψέκασε τα με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήσε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Tips για τέλεια μπαστουνάκια κολοκυθιού
- Μην τα στριμώξεις στο air fryer. Θέλουν αέρα για να γίνουν τραγανά.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, δοκίμασε panko αντί για κανονική φρυγανιά.
- Σέρβιρέ τα ζεστά, κατευθείαν από το air fryer – είναι η στιγμή που είναι πιο απολαυστικά!
Με τι να τα σερβίρεις
Αυτά τα μπαστουνάκια κολοκυθιού είναι τέλεια μόνα τους, αλλά ακόμη καλύτερα με συνοδευτικά dips:
- Σπιτική σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι και σκόρδο
- Σάλτσα μαρινάρα για πιο ιταλική νότα
- Απλό ντιπ με μουστάρδα & μέλι για γλυκόξινη γεύση
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο τυρί εκτός από παρμεζάνα;
Ναι, αλλά η παρμεζάνα λιώνει υπέροχα και δίνει τέλεια κρούστα. Αν θες κάτι πιο ήπιο, δοκίμασε γραβιέρα.
Γίνονται χωρίς αυγό;
Φυσικά. Χρησιμοποίησε λίγο γιαούρτι ή φυτικό γάλα ως εναλλακτική για να κολλήσει το πανάρισμα.
Πόσες θερμίδες έχουν;
Περίπου 120-150 θερμίδες ανά μερίδα, ανάλογα με την ποσότητα λαδιού και τυριού που θα χρησιμοποιήσεις.
Κοτόπουλο με κάρυ και γιαούρτι στο air fryer σε 20 λεπτά
Συμπέρασμα
Τα μπαστουνάκια κολοκυθιού με παρμεζάνα στο air fryer είναι ένα γευστικό, γρήγορο και υγιεινό σνακ που μπορεί να γίνει εύκολα και καθημερινή σου συνήθεια. Με λίγα υλικά και καθόλου φασαρία, μπορείς να απολαύσεις το κολοκύθι με έναν εντελώς νέο, απολαυστικό τρόπο.