Αν νομίζεις ότι το παραδοσιακό παστίτσιο δεν μπορεί να γίνει vegan και ελαφρύτερο, σκέψου ξανά. Αυτό το vegan παστίτσιο με κιμά σόγιας ετοιμάζεται εύκολα, ψήνεται στο air fryer και διατηρεί όλη τη γεύση και τη θαλπωρή του κλασικού πιάτου — χωρίς τα ζωικά προϊόντα και χωρίς περιττές θερμίδες. Ένα απόλυτα comfort φαγητό, αλλά… αλλιώς!
Μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με σόγια και τζίντζερ στο air fryer
Γιατί να δοκιμάσεις vegan παστίτσιο στο air fryer;
Το παστίτσιο είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Όμως, παραδοσιακά περιέχει μοσχαρίσιο κιμά, βούτυρο και τυριά. Αν έχεις στραφεί σε έναν φυτικό τρόπο ζωής ή απλώς θες να τρως πιο ελαφριά, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει.
Πλεονεκτήματα:
- Χωρίς ζωικά προϊόντα, ιδανικό για vegans ή όσους νηστεύουν
- Πιο ελαφρύ, χωρίς βαριά λιπαρά
- Air fryer = γρήγορο και τραγανό ψήσιμο χωρίς περιττό λάδι
- Υπέροχη γεύση που θυμίζει… μαμά
Υλικά που θα χρειαστείς
Για τον κιμά σόγιας:
- 1 φλ. κιμάς σόγιας (μουλιασμένος για 15’ σε ζεστό νερό)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 φλ. χυμός ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1/2 φλ. νερό
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι & πιπέρι
Για τα μακαρόνια:
- 250 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (ή πένες)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Για τη vegan μπεσαμέλ:
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή σόγιας, χωρίς ζάχαρη)
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (nutritional yeast)
- Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Προετοιμασία του κιμά σόγιας
- Μούλιασε τη σόγια για 15 λεπτά σε ζεστό νερό και στράγγισέ τη καλά.
- Σοτάρισε σε τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε τη σόγια και ανακάτεψε για 2-3 λεπτά.
- Ρίξε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, νερό και μπαχαρικά.
- Άφησε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά).
2. Ετοίμασε τα μακαρόνια
- Βράσε τα σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά λίγο al dente.
- Στράγγισέ τα, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και άφησέ τα στην άκρη.
3. Vegan μπεσαμέλ (πανεύκολη!)
- Σε κατσαρολάκι, ζέστανε το λάδι και πρόσθεσε το αλεύρι. Ανακάτεψε καλά.
- Ρίξε σιγά-σιγά το φυτικό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Πρόσθεσε διατροφική μαγιά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Μόλις πήξει, είναι έτοιμη.
Στήσιμο & Ψήσιμο στο air fryer
Πώς να το “στήσεις”:
- Σε μικρό ταψάκι που χωράει στο air fryer, βάλε μια στρώση μακαρόνια.
- Από πάνω ρίξε τον κιμά σόγιας.
- Κάλυψε με την vegan μπεσαμέλ.
- Αν θες, πασπάλισε λίγη διατροφική μαγιά ή vegan τριμμένο τυρί.
Ψήσιμο:
- Ψήσε στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Άφησέ το να “σταθεί” 10 λεπτά πριν το κόψεις. Έτσι δεν θα διαλύεται.
Tips για τέλειο vegan παστίτσιο στο air fryer
- Αν δεν έχεις μικρό ταψί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
- Μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένα μανιτάρια ή καρότο στον κιμά για έξτρα γεύση.
- Αν θες πιο πλούσια μπεσαμέλ, πρόσθεσε 1 κ.σ. ταχίνι ή λίγο φυτικό τυρί τύπου ρεγγάτο.
Πώς να το αποθηκεύσεις
- Στο ψυγείο: Καλυμμένο, κρατάει έως και 3 μέρες.
- Στην κατάψυξη: Μπορείς να το καταψύξεις σε μερίδες και να το ξαναζεστάνεις στο air fryer ή στον φούρνο.
Τραγανές Πατατοκροκέτες με Τυρί στο Air Fryer – Το Απόλυτο Ορεκτικό για Όλους
Το vegan παστίτσιο όπως δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει
Το να φτιάξεις vegan παστίτσιο στο air fryer είναι απίστευτα εύκολο και γρήγορο. Η γεύση του είναι απολαυστική, και σου δίνει εκείνο το αίσθημα παρηγοριάς που όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες μέρες — χωρίς τύψεις και χωρίς βαριά υλικά. Αν ψάχνεις ένα φυτικό comfort food για την εβδομάδα ή για το κυριακάτικο τραπέζι, αυτό το πιάτο αξίζει σίγουρα μια θέση στο μενού σου.