Το παστέλι είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά στην Ελλάδα. Με βάση το μέλι και το σουσάμι, χαρίζει ενέργεια και αποτελεί ένα υγιεινό σνακ που μπορείς να απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας. Αν όμως θέλεις μια πιο σύγχρονη, γρήγορη και «καθαρή» εκδοχή χωρίς καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, τότε το παστέλι μελιού στο air fryer είναι η λύση που ψάχνεις.
Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού στο Air Fryer – αρωματικά και τραγανά
Γιατί να δοκιμάσεις παστέλι μελιού στο air fryer;
Το air fryer δεν είναι μόνο για πατάτες ή σνακ. Μπορείς να φτιάξεις απίθανα γλυκά με πολύ λιγότερο κόπο και χρόνο.
- Υγιεινό αποτέλεσμα: Χρησιμοποιείς μόνο μέλι και φυσικούς ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
- Γρήγορη παρασκευή: Σε λίγα λεπτά έχεις έτοιμο σνακ, χωρίς κατσαρόλες και σιρόπια που θέλουν συνεχή προσοχή.
- Ιδανικό για όλη την οικογένεια: Τα παιδιά το λατρεύουν, ενώ οι μεγάλοι απολαμβάνουν τη νοσταλγική του γεύση.
Υλικά για παστέλι μελιού στο air fryer
Τα βασικά συστατικά είναι απλά, αλλά μπορείς να πειραματιστείς με πολλές παραλλαγές.
- 200 γρ. σουσάμι (λευκό ή αναμεικτό με μαύρο)
- 120 γρ. αγνό μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για έξτρα άρωμα)
- 1 πρέζα αλάτι
- Προαιρετικά: αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια ή cranberries για μια πιο «gourmet» εκδοχή
Βήμα-βήμα: Πώς φτιάχνουμε παστέλι στο air fryer
- Προετοίμασε το μείγμα: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το σουσάμι με το μέλι μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα. Αν θέλεις, πρόσθεσε κανέλα ή ξηρούς καρπούς.
- Στρώσε το ταψάκι: Τοποθέτησε λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι του air fryer για να μην κολλήσει.
- Σχημάτισε το παστέλι: Άπλωσε το μείγμα σε λεπτή στρώση, πάχους περίπου μισού εκατοστού.
- Ψήσιμο: Ρύθμισε το air fryer στους 160°C και ψήσε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το σουσάμι.
- Κοπή: Μόλις το βγάλεις, άφησέ το να κρυώσει για 5 λεπτά και έπειτα κόψ’ το σε μπάρες ή μικρά τετράγωνα κομμάτια.
💡 Συμβουλή: Αν το θέλεις πιο τραγανό, άφησέ το λίγο παραπάνω να κρυώσει πριν το κόψεις.
Οφέλη του παστελιού για την υγεία
Δεν είναι τυχαίο που το παστέλι θεωρείται «υπερτροφή».
- Μέλι: Φυσικό γλυκαντικό, γεμάτο αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
- Σουσάμι: Πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, βοηθάει στα κόκαλα και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
- Συνδυασμός: Μια μπάρα παστελιού είναι πηγή ενέργειας και ιδανικό σνακ πριν ή μετά τη γυμναστική.
Παραλλαγές & ιδέες για παστέλι στο air fryer
- Με αμύγδαλα: Προσθέτεις αμύγδαλα κομμένα σε φέτες για πιο πλούσια γεύση.
- Με cranberries: Για μια πιο φρουτένια και ελαφρώς ξινή νότα.
- Με σοκολάτα υγείας: Μπορείς να λιώσεις λίγη κουβερτούρα και να βουτήξεις τις μπάρες αφού κρυώσουν.
Συχνές απορίες για το παστέλι μελιού στο air fryer
1. Μπορώ να το φτιάξω χωρίς λαδόκολλα;
Δεν το συνιστώ, γιατί θα κολλήσει και θα χάσεις την τέλεια υφή.
2. Πόσο διαρκεί το σπιτικό παστέλι;
Σε αεροστεγές δοχείο, κρατάει περίπου 1-2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος.
3. Μπορώ να το κάνω πιο μαλακό;
Ναι! Απλώς μείωσε λίγο τον χρόνο ψησίματος και θα έχεις ένα πιο «chewy» αποτέλεσμα.
Γαλακτομπούρεκο στο air fryer – εύκολα χωρίς φούρνο
Συμπέρασμα
Το παστέλι μελιού στο air fryer είναι ένας εύκολος, γρήγορος και υγιεινός τρόπος να απολαύσεις ένα παραδοσιακό γλυκό, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Ιδανικό για μικρούς και μεγάλους, μπορεί να γίνει το νέο αγαπημένο σνακ στο σπίτι σου. Αν ψάχνεις μια λιχουδιά που συνδυάζει παράδοση και μοντέρνα κουζίνα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή!