Τα σουτζουκάκια είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Συνήθως τα βρίσκουμε τηγανητά ή ψημένα στον φούρνο, όμως σήμερα θα δούμε μια πιο σύγχρονη εκδοχή: σουτζουκάκια χοιρινά με κύμινο και σάλτσα ντομάτας στο air fryer.
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο γλιτώνουμε περιττά λάδια, αλλά κερδίζουμε και χρόνο στην κουζίνα χωρίς να χάνεται τίποτα από τη γεύση.
Μπιφτέκια μοσχαρίσια με φρέσκο δυόσμο στο Air Fryer
Γιατί να επιλέξετε το Air Fryer για τα σουτζουκάκια
Αν έχετε air fryer, ξέρετε ήδη πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο απλή. Στην περίπτωση των σουτζουκακιών:
- Χρησιμοποιείτε ελάχιστο λάδι.
- Το ψήσιμο είναι ομοιόμορφο χωρίς ανακάτεμα ή τηγάνι.
- Η διαδικασία είναι πιο καθαρή και πιο γρήγορη.
Έτσι, απολαμβάνετε ζουμερά και αρωματικά σουτζουκάκια με λιγότερες θερμίδες.
Υλικά για σουτζουκάκια χοιρινά (4 άτομα)
Για τα σουτζουκάκια:
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. κύμινο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το κύμινο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά.
Tip: Αν αφήσετε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο, τα σουτζουκάκια γίνονται πιο αφράτα.
2. Πλάσιμο
Πλάθουμε μικρά, επίμηκη σουτζουκάκια. Όχι πολύ μεγάλα, για να ψηθούν σωστά στο air fryer.
3. Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180°C.
Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια στο καλάθι σε μία στρώση και ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση.
4. Σάλτσα ντομάτας
Στο μεταξύ, σε κατσαρολάκι σοτάρουμε τον πελτέ με λίγο λάδι, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει 10-15 λεπτά.
5. Τελικό στάδιο
Μόλις τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν 5 λεπτά βράσιμο για να τραβήξουν τα αρώματα.
Συμβουλές και παραλλαγές
- Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικαταστήστε τον χοιρινό κιμά με γαλοπούλα.
- Αν σας αρέσει η πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο μπούκοβο.
- Συνοδεύστε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τραγανές πατάτες.
Γιατί θα τα αγαπήσετε
Τα σουτζουκάκια στο air fryer είναι ζουμερά, μυρωδάτα και ελαφριά. Είναι το τέλειο comfort food που θυμίζει σπιτικό μαγείρεμα αλλά με πιο μοντέρνο, γρήγορο και υγιεινό τρόπο.
Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα πιπεριού στο air fryer
Συμπέρασμα
Τα σουτζουκάκια χοιρινά με κύμινο και σάλτσα ντομάτας στο air fryer παντρεύουν την παράδοση με την τεχνολογία. Ένα πιάτο που όλοι αγαπάμε, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη κουζίνα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!