Αν έχεις περισσέψει ρύζι από χθες και δεν θέλεις να το αφήσεις να πάει χαμένο, σου έχω την πιο λαχταριστή ιδέα: κροκέτες ρυζιού με τυρί και ντομάτα στο air fryer! Είναι τραγανές απ’ έξω, μαλακές και γεμάτες γεύση από μέσα. Και το καλύτερο; Φτιάχνονται χωρίς τηγάνισμα, άρα με πολύ λιγότερα λιπαρά.
Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για να τις πετύχεις τέλειες!
Πιπεριές γεμιστές με ρύζι και τυριά στο air fryer – Εύκολη και γρήγορη συνταγή
Γιατί να επιλέξεις το air fryer
Το air fryer έχει γίνει πλέον «σωτήρας» στην κουζίνα μου. Ψήνει με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι, δίνοντας αυτή την τραγανή υφή που όλοι αγαπάμε, χωρίς τύψεις.
Ειδικά για τις κροκέτες ρυζιού, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: εξωτερικά ροδοψημένες, εσωτερικά αφράτες και ζουμερές από το λιωμένο τυρί.
Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα:
- Δεν χρειάζεται να σταθείς πάνω από το τηγάνι.
- Δεν γεμίζει ο χώρος μυρωδιές τηγανίλας.
- Καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για περίπου 15 μικρές κροκέτες:
- 2 φλ. μαγειρεμένο ρύζι (κατά προτίμηση σφιχτό, από την προηγούμενη μέρα)
- 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τα πολλά υγρά
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά (για το πανάρισμα)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά, για επιπλέον τραγανή υφή)
💡 Μικρό tip: Αν έχεις στη διάθεσή σου λίγη μοτσαρέλα, μπορείς να τη βάλεις σε κύβους στο κέντρο κάθε κροκέτας για έξτρα τυρένια έκπληξη!
Βήμα-βήμα εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το ρύζι, το τριμμένο τυρί, τη ντομάτα, το αυγό, τον μαϊντανό και τα καρυκεύματα.
- Πλάσε μικρές μπαλίτσες (σαν κεφτεδάκια) και πέρασέ τες από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.
- Τοποθέτησέ τες σε ένα ταψάκι και ψέκασέ τες ελαφρά με ελαιόλαδο.
- Ψήσε στο air fryer στους 190°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Στη μέση του χρόνου, γύρισέ τες για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Tips για τέλειες κροκέτες
- Κρύο ρύζι: Αν είναι φρέσκο και ζεστό, θα «σπάει» και δεν θα πλάθεται εύκολα.
- Μην παρακάνεις με τη ντομάτα: Πρόσθεσε όση χρειάζεται για γεύση, αλλά στράγγισέ τη καλά ώστε να μη βγάλει υγρά στο ψήσιμο.
- Μικρό μέγεθος: Οι μικρότερες κροκέτες ψήνονται πιο γρήγορα και γίνονται πιο τραγανές.
- Σερβίρισμα: Δοκίμασε να τις συνοδεύσεις με σως γιαουρτιού ή μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Ιδέες για παραλλαγές
- Κροκέτες ρυζιού με λαχανικά: Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κολοκύθι ή καλαμπόκι για πιο πολύχρωμο αποτέλεσμα.
- Πικάντικες κροκέτες: Μια πρέζα πάπρικα ή τσίλι απογειώνει τη γεύση.
- Κροκέτες ρυζιού με αλλαντικά: Λίγος ζαμπόν ή μπέικον σε μικρά κυβάκια θα τις κάνει πιο χορταστικές.
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ρύζι στο Air Fryer: Ο απόλυτος οδηγός
Τελικές σκέψεις
Οι κροκέτες ρυζιού με τυρί και ντομάτα στο air fryer είναι ο απόλυτος τρόπος να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα ρυζιού χωρίς κόπο και χωρίς περιττές θερμίδες. Είναι γρήγορες, νόστιμες και ιδανικές για σνακ, μεζεδάκι ή ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Αν τις δοκιμάσεις, σίγουρα θα γίνουν μόνιμες στην κουζίνα σου. Εγώ πάντως, κάθε φορά που φτιάχνω ρύζι, κάνω λίγο παραπάνω… μόνο και μόνο για να τις απολαύσω την επόμενη μέρα!