Αν αγαπάς τα τραγανά ψάρια αλλά θέλεις να αποφύγεις το τηγάνι και το περιττό λάδι, αυτή η συνταγή θα σε ξετρελάνει. Ο γαλέος, παναρισμένος με φρυγανιά και μαϊντανό και ψημένος στο air fryer, βγαίνει χρυσαφένιος, ζουμερός και απίστευτα αρωματικός — χωρίς ενοχές.
Μίνι σουφλέ πατάτας και τυριού στο air fryer – αφράτο και παιχνιδιάρικο
Γιατί να επιλέξεις γαλέο στο air fryer
Ο γαλέος είναι ψάρι με σφιχτή, λευκή σάρκα και ήπια γεύση, που «δένει» άψογα με τα μυρωδικά. Χάρη στο air fryer, μπορούμε να απολαύσουμε τηγανητή υφή με ελάχιστο λάδι. Έτσι:
- Μειώνεις τα λιπαρά χωρίς να χάνεις γεύση.
- Ετοιμάζεις πιο ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για κάθε εποχή.
- Κερδίζεις χρόνο: η παρασκευή είναι πολύ πιο γρήγορη από το κλασικό τηγάνισμα.
Αν προσπαθείς να τρως πιο υγιεινά, ο γαλέος παναρισμένος στο air fryer είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 2 μερίδες:
- 2 φιλέτα γαλέου (φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλά αποψυγμένα)
- 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγη σκόνη σκόρδου ή πάπρικα για έξτρα άρωμα
💡 Tip: Αν θέλεις ακόμη πιο τραγανή κρούστα, μπορείς να προσθέσεις και λίγη τριμμένη παρμεζάνα στη φρυγανιά.
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προετοίμασε τον γαλέο: Σκούπισε καλά τα φιλέτα με απορροφητικό χαρτί ώστε να κολλήσει καλύτερα η παναρίσμα.
- Ετοίμασε το μείγμα πανάρισματος: Σε ένα μπολ ανακάτεψε τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τα προαιρετικά μυρωδικά.
- Πέρασε τα φιλέτα: Βούτηξέ τα πρώτα στο χτυπημένο αυγό και έπειτα στο μείγμα φρυγανιάς. Πίεσε ελαφρά να κολλήσει καλά.
- Ψήσιμο στο air fryer: Άλειψε ελαφρά τα φιλέτα με ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τα στο καλάθι. Ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση για ομοιόμορφο χρώμα.
- Σερβίρισμα: Σέρβιρε αμέσως, όσο είναι ζεστά και τραγανά.
Ιδέες για συνοδευτικά
- Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού για δροσιά
- Σαλάτα με ρόκα και ντοματίνια για χρώμα και φρεσκάδα
- Πατάτες baby ψητές στο air fryer για πλήρες γεύμα
- Σως γιαουρτιού ή ταρτάρ για βούτες
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο γαλέο;
Ναι, αρκεί να τον αποψύξεις πλήρως και να τον στεγνώσεις καλά πριν τον παναρίσεις.
Πόσο διατηρείται αφού ψηθεί;
Ιδανικά καταναλώνεται αμέσως. Αν περισσέψει, μπορείς να τον φυλάξεις στο ψυγείο έως 1 μέρα και να τον ζεστάνεις ξανά στο air fryer για λίγα λεπτά.
Γίνεται και χωρίς αυγό;
Φυσικά. Μπορείς να βουτήξεις τον γαλέο σε λίγο γάλα ή ελαιόλαδο πριν τη φρυγανιά.
Μοσχαρίσιο Ριμπάι Steak στο Air Fryer – Medium Rare με Τέλεια Κρούστα
Τελικές σκέψεις
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη γαλέο παναρισμένο στο air fryer, ήρθε η ώρα να το τολμήσεις. Είναι μια εύκολη και ελαφριά συνταγή που φέρνει γεύση καλοκαιριού στο τραπέζι, χωρίς το άγχος του τηγανιού. Μια μπουκιά και θα σε κερδίσει!