Αν λατρεύεις τα παραδοσιακά πιάτα αλλά θέλεις να τους δώσεις μια πιο μοντέρνα πινελιά, τότε αυτό το ρεβιθόρυζο είναι ό,τι πρέπει. Αντί να το σερβίρεις με τον κλασικό τρόπο, το ψήνεις σαν “πίτα” σε φόρμα, μέσα στο air fryer. Το αποτέλεσμα; Ένα vegan, αφράτο και τραγανό πιάτο που κλέβει την παράσταση και… τις καρδιές!
Γαλέος παναρισμένος με φρυγανιά και μαϊντανό στο air fryer
Γιατί να δοκιμάσεις ρεβιθόρυζο στο air fryer
Υλικά που θα χρειαστείς
Για μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ.:
- 1 κούπα ρεβίθια βρασμένα
- 1 κούπα ρύζι (κατά προτίμηση καστανό ή μπασμάτι) βρασμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης ή αλεύρι βρώμης (για συνοχή)
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
💡 Tip: Μπορείς να προσθέσεις και λίγη διατροφική μαγιά για πιο “τυρένια” γεύση χωρίς ζωικά προϊόντα.
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Βήμα 1: Προετοιμασία της βάσης
Βάζεις τα βρασμένα ρεβίθια και ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ. Τα πολτοποιείς ελαφρώς με ένα πιρούνι ή πολυκόφτη – θέλουμε να σπάσουν λίγο, όχι να γίνουν πουρές.
Βήμα 2: Ενίσχυση της γεύσης
Προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, τις νιφάδες βρώμης, το λάδι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βήμα 3: Σχηματισμός της “πίτας”
Λαδώνεις ελαφρά τη φόρμα που χωρά στον air fryer. Απλώνεις το μείγμα πιέζοντας ελαφρώς για να μην υπάρχουν κενά. Πασπαλίζεις με σουσάμι.
Βήμα 4: Ψήσιμο
Ψήνεις στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί το ρεβιθόρυζο.
Tips για τέλειο ρεβιθόρυζο “πίτα” κάθε φορά
- Μην παρακάνεις με τα υγρά – αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, η πίτα δεν θα στέκεται.
- Άφησέ τη να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψεις σε κομμάτια.
- Συνοδεύεται τέλεια με μια πράσινη σαλάτα ή ένα δροσερό vegan ντιπ.
Έξτρα ιδέες & παραλλαγές
- Πρόσθεσε ψιλοκομμένες ελιές ή λιαστές ντομάτες για πιο μεσογειακή γεύση.
- Για πιο πικάντικη νότα, δοκίμασε λίγη καπνιστή πάπρικα ή τσίλι.
- Αντί για βρώμη, μπορείς να βάλεις τριμμένο λιναρόσπορο για extra φυτικές ίνες.
Πώς να κάνεις τα παιδιά να φάνε λαχανικά με τη βοήθεια του air fryer
Συμπέρασμα
Το ρεβιθόρυζο δεν χρειάζεται να είναι βαρετό ή μονότονο. Με λίγη φαντασία, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια vegan “πίτα” που ψήνεται εύκολα στο air fryer, χωρίς κόπο και με απίστευτη γεύση. Αν ψάχνεις κάτι διαφορετικό, υγιεινό και απολαυστικό, αυτή η συνταγή αξίζει σίγουρα μια θέση στο εβδομαδιαίο σου μενού!