Ο μπακαλιάρος είναι από τα ψάρια που αγαπώ να μαγειρεύω γιατί συνδυάζει γεύση, ελαφρύ χαρακτήρα και πολλές διατροφικές αξίες. Αν μέχρι τώρα έχεις συνηθίσει να τον ψήνεις στο φούρνο ή να τον τηγανίζεις, ήρθε η στιγμή να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό: φιλέτο μπακαλιάρου στο air fryer με καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Είναι ένας τρόπος γρήγορος, υγιεινός και κυρίως πεντανόστιμος.
Μπουκίτσες μπακαλιάρου με κρούστα αμυγδάλου στο air fryer
Γιατί να διαλέξεις μπακαλιάρο στο air fryer;
Το air fryer είναι ιδανικό για όσους θέλουν τραγανό αποτέλεσμα χωρίς πολύ λάδι. Ο μπακαλιάρος, από την άλλη, είναι ψάρι με λευκή σάρκα, ήπια γεύση και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ο συνδυασμός τους δίνει ένα πιάτο που:
- είναι έτοιμο σε λιγότερο από 20 λεπτά,
- δεν αφήνει βαριά αίσθηση στο στομάχι,
- ταιριάζει τέλεια με σαλάτες ή λαχανικά στον ατμό.
Ένα έξτρα bonus; Η καπνιστή πάπρικα προσθέτει βάθος στη γεύση και το λεμόνι φρεσκάδα που ισορροπεί το αποτέλεσμα.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 2 μερίδες:
- 2 φιλέτα μπακαλιάρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλά αποψυγμένα)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- ½ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Βήμα-βήμα η εκτέλεση
- Προετοιμασία φιλέτου
Σκούπισε καλά τα φιλέτα μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα απορροφήσουν καλύτερα τη μαρινάδα και θα γίνουν πιο τραγανά. - Μαρινάδα με πάπρικα
Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε ελαιόλαδο, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Άπλωσε το μείγμα πάνω στα φιλέτα και άφησέ τα να «τραβήξουν» για 5-10 λεπτά. - Ψήσιμο στο air fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C. Τοποθέτησε τα φιλέτα στη σχάρα και ψήσε για 10-12 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι λευκός και αφράτος στο εσωτερικό. - Φρεσκάδα λεμονιού
Μόλις τα βγάλεις, στύψε από πάνω λίγο λεμόνι και πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην παραψήσεις το ψάρι. Ο μπακαλιάρος γίνεται στεγνός εύκολα. Καλύτερα να τον ελέγξεις μετά τα 9 λεπτά.
- Αν προτιμάς πιο πικάντικη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πάπρικα.
- Για πιο χορταστικό πιάτο, συνδύασέ το με ψητές πατάτες στο air fryer ή με κους κους.
Διατροφική αξία
Ο μπακαλιάρος είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και χαμηλός σε λιπαρά. Μαζί με το λεμόνι και την καπνιστή πάπρικα, προσφέρει ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδανικός για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή ή θέλουν ένα ελαφρύ αλλά απολαυστικό βραδινό.
Φιλέτο σολομός με μουστάρδα και μέλι στο air fryer – Έτοιμο σε 15 λεπτά
Συμπέρασμα
Αν ψάχνεις έναν γρήγορο, εύκολο και γευστικό τρόπο να μαγειρέψεις ψάρι, το φιλέτο μπακαλιάρου με καπνιστή πάπρικα και λεμόνι στο air fryer είναι η απάντηση. Συνδυάζει υγιεινή προετοιμασία με έντονη γεύση, χωρίς να χρειαστείς πολλές ώρες στην κουζίνα.
Δοκίμασέ το μία φορά και θα γίνει από τα αγαπημένα σου εβδομαδιαία γεύματα!