Το μπριός είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό ψωμί: αφράτο, βουτυράτο και ελαφρώς γλυκό, ταιριάζει ιδανικά με τον καφέ, το πρωινό ή ακόμα και σε ένα πιο χαλαρό brunch. Αντί να περάσουμε ώρες στον φούρνο, μπορούμε πλέον να φτιάξουμε μπριός στο air fryer με λιγότερη ταλαιπωρία και με το ίδιο απολαυστικό αποτέλεσμα.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα, βήμα-βήμα, και θα μοιραστώ μαζί σου μυστικά που κάνουν τη διαφορά.
Πιτσάκια σε ψωμί του τοστ στο Air Fryer: Η πιο γρήγορη και λαχταριστή ιδέα για σνακ
Γιατί να φτιάξεις μπριός στο air fryer;
Το air fryer δεν είναι μόνο για πατάτες ή λαχανικά. Στην πραγματικότητα, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας μικρός φούρνος, ιδανικός για μικρές ζύμες και ψωμιά.
- Ταχύτητα: Το ψήσιμο γίνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον κλασικό φούρνο.
- Ομοιομορφία: Η θερμοκρασία κατανέμεται σωστά, οπότε το ψωμί φουσκώνει όμορφα.
- Ευκολία: Δεν χρειάζεται προθέρμανση για πολλή ώρα.
Αν είσαι λάτρης του ζεστού, σπιτικού ψωμιού, το ψωμί στο air fryer θα σε κερδίσει.
Υλικά για αφράτο μπριός
Για ένα μικρό ταψάκι που χωράει στο air fryer θα χρειαστείς:
- 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό αλεύρι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 120 ml γάλα χλιαρό
- 2 αυγά
- 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο αυγού + λίγο γάλα για επάλειψη
👉 Μικρό tip: Αν θες το μπριός πιο αρωματικό, πρόσθεσε λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού.
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
1. Προετοιμασία της ζύμης
- Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Ρίξε τα αυγά και το γάλα, ζύμωσε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Πρόσθεσε το βούτυρο και συνέχισε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
2. Πρώτη φουσκωμένη ζύμη
Σκέπασε το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
3. Σχηματισμός
Χώρισε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τοποθέτησέ τα σε μια φόρμα που χωράει στο air fryer. Έτσι, το μπριός θα ψηθεί ομοιόμορφα και θα δείχνει επαγγελματικό.
4. Δεύτερο φούσκωμα
Άφησέ το ξανά να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αυτό το στάδιο είναι που χαρίζει στο μπριός την απίστευτη αφράτη υφή του.
5. Ψήσιμο στο air fryer
- Άλειψε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και λίγο γάλα.
- Ψήσε στους 160°C για 20–25 λεπτά.
- Αν χρειαστεί, σκέπασε με λίγο αλουμινόχαρτο προς το τέλος για να μην πάρει υπερβολικό χρώμα.
Ιδέες σερβιρίσματος
Το μπριός είναι από μόνο του τέλειο, αλλά μπορείς να το απογειώσεις:
- Με μέλι ή μαρμελάδα για ένα γρήγορο πρωινό.
- Σαν βάση για French toast στο επόμενο brunch.
- Με λίγο βούτυρο και φρέσκα φρούτα για πιο ελαφριά εκδοχή.
- Ακόμα και με τυρί κρέμα ή nutella για πιο «γλυκές αμαρτίες».
Tips για το τέλειο αποτέλεσμα
- Αν δεν έχεις φόρμα που να χωράει στο air fryer, φτιάξε μικρά ατομικά μπριός σε φορμάκια σιλικόνης.
- Για πιο λαμπερή όψη, άλειψε με γάλα αμέσως μόλις βγει από το air fryer.
- Θέλεις έξτρα αφράτο ψωμί; Δώσε λίγο παραπάνω χρόνο στο δεύτερο φούσκωμα.
Πρασόπιτα twist στο air fryer – σε βάση από ψωμί του τοστ
Συμπέρασμα
Το μπριός στο air fryer είναι η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή για να απολαμβάνεις αυτό το αφράτο, γλυκό ψωμί στο σπίτι σου. Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος στη ζύμη· με λίγα υλικά και σωστά βήματα, θα έχεις το δικό σου σπιτικό μπριός, έτοιμο να εντυπωσιάσει στο πρωινό ή το brunch.