Αν ψάχνεις ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση αλλά και με τη γεύση του, τότε η τάρτα με κρέμα καραμελέ στο air fryer είναι η τέλεια επιλογή. Εύκολη, γρήγορη και χωρίς περιττά σκεύη, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου για κάθε περίσταση.
Γλυκιές μπουκίτσες με κυδώνι και κανέλα στο air fryer
Γιατί να φτιάξω τάρτα στο air fryer;
Το air fryer έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Εκτός από αλμυρές λιχουδιές, μπορείς να φτιάξεις και υπέροχα γλυκά, χωρίς φούρνο.
- Χρειάζεται λιγότερος χρόνος ψησίματος.
- Εξοικονομείς ρεύμα.
- Η υφή βγαίνει εξίσου τραγανή με τον παραδοσιακό φούρνο.
- Ιδανικό για μικρές ποσότητες, χωρίς να ζεσταίνεις ολόκληρη την κουζίνα.
Υλικά για την τάρτα με καραμελέ
Για τη βάση:
- 1 φύλλο ζύμης τάρτας (έτοιμο ή σπιτικό)
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα καραμελέ:
- 500 ml γάλα πλήρες
- 4 αυγά
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 4 κ.σ. καραμέλα υγρή (έτοιμη ή σπιτική)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Προετοιμασία βάσης
Απλώνεις τη ζύμη τάρτας σε μια φόρμα που χωράει στο air fryer. Τρυπάς με πιρούνι τη βάση για να μη φουσκώσει. Ψήνεις στους 160°C για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
2. Ετοιμασία της κρέμας καραμελέ
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Χτυπάς αυγά, ζάχαρη και βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνεις σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη “κόψει” το μείγμα.
3. Στήσιμο και ψήσιμο
Ρίχνεις την καραμέλα στη μισοψημένη βάση, από πάνω προσθέτεις την κρέμα. Ψήνεις στο air fryer στους 150°C για 20-25 λεπτά. Η κρέμα πρέπει να “κρατάει” αλλά να μην είναι εντελώς σφιχτή.
4. Σερβίρισμα
Άφησε την τάρτα να κρυώσει καλά και βάλε τη στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Έτσι, η κρέμα θα σταθεροποιηθεί και η γεύση θα γίνει πιο έντονη.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Χρησιμοποίησε φόρμα σιλικόνης για να ξεφορμάρεις εύκολα την τάρτα.
- Αν θες πιο έντονη καραμέλα, ρίξε λίγη έξτρα υγρή καραμέλα στο σερβίρισμα.
- Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή βρώμης.
- Αν δεν έχεις έτοιμη ζύμη, φτιάξε μια απλή με αλεύρι, βούτυρο και λίγο νερό.
Εναλλακτικές εκδοχές
Η βασική συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα γούστα σου:
- Τάρτα καραμελέ με σοκολάτα: πρόσθεσε λίγη λιωμένη κουβερτούρα στην κρέμα.
- Τάρτα με καραμέλα και μπανάνες: στρώσε φέτες μπανάνας πάνω από τη βάση πριν βάλεις την κρέμα.
- Mini tartes στο air fryer: αντί για μία μεγάλη τάρτα, φτιάξε μικρές ατομικές.
Συχνές απορίες
Μπορώ να ψήσω την τάρτα σε παραδοσιακό φούρνο;
Φυσικά! Απλά ψήσε στους 170°C για 30-35 λεπτά.
Τι κάνω αν η κρέμα μου βγει νερουλή;
Πρόσεξε τη θερμοκρασία: αν το air fryer είναι πολύ ψηλό, η κρέμα “κόβει”. Ψήσε στους 150°C και μην την αφήσεις να βράσει.
Μηλόπιτα με κανέλα και καστανή ζάχαρη στο air fryer – χωρίς βούτυρο
Συμπέρασμα
Η τάρτα με κρέμα καραμελέ στο air fryer είναι ένα γλυκό που συνδυάζει απλότητα και γεύση. Με λίγα υλικά, χωρίς φασαρία και σε λιγότερο χρόνο, φτιάχνεις ένα επιδόρπιο που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση. Είτε τη φτιάξεις για οικογενειακό τραπέζι είτε για μια χαλαρή βραδιά, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!