Γιατί να επιλέξεις τα στικς μοτσαρέλας στο air fryer;
Τα στικς μοτσαρέλας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα comfort food. Συνδυάζουν την απόλυτη γεύση του λιωμένου τυριού με την τραγανή υφή της κρούστας. Αν όμως τα τηγανίσεις παραδοσιακά, χρειάζεσαι αρκετό λάδι και… καλή διάθεση για το καθάρισμα.
Στήθος κοτόπουλο με πέστο και μοτσαρέλα στο air fryer – ιταλική γεύση στο πιάτο σου
Με το air fryer έχεις:
Τέλειο αποτέλεσμα: τραγανό απ’ έξω, μαλακό και λαχταριστό στο εσωτερικό.Αν αγαπάς τη μοτσαρέλα όσο κι εγώ, τότε τα στικς μοτσαρέλας με πέστο στο air fryer θα γίνουν η νέα σου αδυναμία. Είναι τραγανά απ’ έξω, γεμάτα λιωμένο τυρί μέσα και το πέστο τους χαρίζει μια αρωματική, μεσογειακή πινελιά που τα απογειώνει. Το καλύτερο; Γίνονται γρήγορα, εύκολα και χωρίς περιττό λάδι.
Λιγότερα λιπαρά, αφού χρειάζεται ελάχιστο ή και καθόλου λάδι.
Πιο γρήγορο ψήσιμο, χωρίς να περιμένεις το λάδι να κάψει.
Εύκολη καθαριότητα, γιατί δεν υπάρχουν τηγανίσματα και πιτσιλιές.
Υλικά για στικς μοτσαρέλας με πέστο
Για περίπου 12 στικς θα χρειαστείς:
- 12 στικς μοτσαρέλας (μπορείς να αγοράσεις έτοιμα ή να κόψεις μπαστουνάκια από ένα μεγάλο κομμάτι τυρί μοτσαρέλα)
- ½ φλιτζάνι πέστο βασιλικού
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά (χτυπημένα)
- 1½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή panko
- ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά, για έξτρα γεύση)
- Ελαιόλαδο σε σπρέι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Προετοίμασε τη μοτσαρέλα
- Αν έχεις φρέσκια μοτσαρέλα, κόψε την σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκ.
- Βάλε τα στικς στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Αυτό τα βοηθά να μη λιώσουν πολύ γρήγορα στο air fryer.
2. Πανάρισμα με γεύση
- Πέρασε τα στικς πρώτα από το αλεύρι.
- Μετά βούτηξέ τα στο χτυπημένο αυγό.
- Κυλίσε τα στη φρυγανιά ανακατεμένη με την παρμεζάνα.
- Επανέλαβε τη διαδικασία για διπλή κρούστα – έτσι θα γίνουν πιο τραγανά.
3. Προσθήκη πέστο
Μπορείς να τα σερβίρεις με πέστο στο πλάι ή να αλείψεις ελαφρά τα στικς με πέστο πριν τα πανάρεις, για πιο έντονη γεύση.
4. Ψήσιμο στο air fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 190°C.
- Ψέκασε τα στικς μοτσαρέλας με λίγο ελαιόλαδο.
- Τοποθέτησέ τα σε μία στρώση (όχι το ένα πάνω στο άλλο).
- Ψήσε για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Extra tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μη βιαστείς: Η προ-κατάψυξη είναι μυστικό για να μη λιώσει η μοτσαρέλα πριν προλάβει να ροδίσει η κρούστα.
- Παίξε με τις γεύσεις: Δοκίμασε διαφορετικά πέστο, π.χ. από λιαστές ντομάτες ή ρόκα.
- Σέρβιρε ζεστά: Τα στικς μοτσαρέλας είναι πιο απολαυστικά αμέσως μόλις βγουν από το air fryer.
Με τι να τα συνδυάσεις
Τα στικς μοτσαρέλας με πέστο στο air fryer ταιριάζουν ιδανικά:
- Με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
- Με σάλτσα ντομάτας για ντιπ.
- Ως συνοδευτικό σε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, για χαλαρό βραδινό.
Μίνι καλτσόνε με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα στο air fryer
Συμπέρασμα
Αν ψάχνεις ένα σνακ που είναι και γρήγορο και εντυπωσιακό, τότε αυτά τα στικς μοτσαρέλας στο air fryer με πέστο είναι η καλύτερη επιλογή. Θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη σε τραπέζια με φίλους, αλλά και σε στιγμές που θέλεις κάτι πεντανόστιμο χωρίς κόπο.
Δοκίμασέ τα και πες μου: σου θύμισαν λίγο Ιταλία στην κουζίνα σου;