Αν ψάχνεις μια ιδέα για εύκολο και εντυπωσιακό σνακ που μοσχοβολάει σπιτική φροντίδα, τα ταρτάκια με καραμελωμένο κρεμμύδι και γραβιέρα στο air fryer είναι η ιδανική επιλογή. Τραγανή βάση, γλυκόπικρη γέμιση και τυρί που λιώνει όσο πρέπει. Το αποτέλεσμα; Μικρές μπουκιές απόλαυσης που μπορείς να ετοιμάσεις χωρίς κόπο, ακόμα και για απρόσμενους καλεσμένους.
Πίτσα με βάση κολοκύθι στο air fryer
Γιατί να τα φτιάξεις στο air fryer
Το air fryer έχει γίνει πια ο αγαπημένος μας σύμμαχος στην κουζίνα. Θερμαίνεται γρήγορα, δεν χρειάζεται προθέρμανση στον φούρνο και ψήνει ομοιόμορφα με ελάχιστο λάδι. Στην περίπτωση των ταρτακίων, κάνει τη βάση εξαιρετικά τραγανή χωρίς να στεγνώσει η γέμιση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να λερώσεις ταψιά ή να ανησυχείς για το αν θα «πιάσει» το τυρί.
Υλικά για 6-8 ταρτάκια
- 1 φύλλο σφολιάτας ή κουρού (ξεπάγωσε το καλά πριν τη χρήση)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. μπαλσάμικο
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό για άλειμμα
- Προαιρετικά: θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση βήμα προς βήμα

1. Καραμελώνεις τα κρεμμύδια
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και σοτάρισε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά. Ρίξε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο, ανακάτεψε και άφησέ τα να γίνουν βαθιά καραμελωμένα και μαλακά. Άσε τα λίγο να κρυώσουν.
2. Ετοιμάζεις τη βάση
Άπλωσε τη σφολιάτα σε καθαρή επιφάνεια και κόψε κυκλάκια (ή τετράγωνα) με ένα ποτήρι ή κουπ πατ. Βάλε κάθε κομμάτι μέσα σε φορμάκι σιλικόνης ή μικρή ταρτιέρα. Τρύπησε ελαφρά τη βάση με πιρούνι για να μην φουσκώσει πολύ.
3. Προσθέτεις τη γέμιση
Μοίρασε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πρόσθεσε από πάνω τη γραβιέρα. Αν θες, πασπάλισε λίγο θυμάρι ή πιπέρι για έξτρα άρωμα.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Τοποθέτησε τα ταρτάκια στο καλάθι και ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να λιώσει το τυρί. Ανάλογα με το μοντέλο του air fryer, μπορεί να χρειαστούν 1-2 λεπτά παραπάνω.
5. Σερβίρισμα
Άφησέ τα να σταθούν για λίγα λεπτά πριν τα ξεφορμάρεις. Μπορείς να τα σερβίρεις ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με μια πράσινη σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κρασί.
Μικρά μυστικά για τέλεια ταρτάκια
- Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγη κρέμα τυριού στη βάση πριν το κρεμμύδι.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις τη γραβιέρα με παρμεζάνα ή ανθότυρο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
- Για έξτρα τραγανή σφολιάτα, ψέκασε λίγο λάδι πάνω στα ταρτάκια πριν το ψήσιμο.
- Τα ταρτάκια διατηρούνται στο ψυγείο για 2 ημέρες. Ζέστανέ τα ξανά στο air fryer για 2-3 λεπτά και είναι σαν φρεσκοψημένα.
Ιδανικά για κάθε περίσταση
Αυτά τα ταρτάκια με κρεμμύδι και γραβιέρα στο air fryer ταιριάζουν παντού: σε μπουφέ, brunch, οικογενειακό τραπέζι ή ακόμα και ως γρήγορο σνακ στη δουλειά. Είναι από εκείνες τις συνταγές που δείχνουν «ψαγμένες» χωρίς να είναι δύσκολες. Και το καλύτερο; Γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά με απλά υλικά.
Μπαστουνάκια από πολέντα στο air fryer
Συμπέρασμα
Αν αγαπάς τα εύκολα αλλά εντυπωσιακά πιάτα, δοκίμασε αυτά τα ταρτάκια στο air fryer. Ο συνδυασμός του καραμελωμένου κρεμμυδιού με τη γραβιέρα θα σε ενθουσιάσει, ενώ η απλότητα της εκτέλεσης θα σε κάνει να τα φτιάχνεις ξανά και ξανά. Ιδανικά για να κερδίσεις εντυπώσεις χωρίς κόπο, με τη βοήθεια του πιο χρήσιμου εργαλείου της κουζίνας σου.

