Αν αγαπάς τον μπακαλιάρο αλλά ψάχνεις έναν πιο ελαφρύ και πρωτότυπο τρόπο να τον μαγειρέψεις, αυτό το φιλέτο μπακαλιάρου στο air fryer με τραγανή κρούστα φυστικιού θα σε ενθουσιάσει. Είναι πεντανόστιμο, γίνεται σε λιγότερο από 20 λεπτά και έχει εκείνη τη χρυσαφένια, crunchy υφή που δεν μπορείς να αντισταθείς.
Φιλέτο μπακαλιάρου με καπνιστή πάπρικα και λεμόνι στο air fryer
Γιατί να επιλέξεις τον μπακαλιάρο στο air fryer
Το air fryer κάνει θαύματα με τα ψάρια. Δεν χρειάζεται τηγάνι, δεν γεμίζει η κουζίνα μυρωδιές και το αποτέλεσμα είναι πάντα ζουμερό στο εσωτερικό και τραγανό απ’ έξω.
Ο μπακαλιάρος ειδικά είναι ιδανικός, γιατί έχει σφιχτή σάρκα που δεν διαλύεται και απορροφά υπέροχα τη γεύση από τα καρυκεύματα ή την κρούστα.
Αν προσέχεις τη διατροφή σου, ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός:
- Χρειάζεται ελάχιστο λάδι
- Διατηρεί τη θρεπτική αξία του ψαριού
- Μαγειρεύεται γρήγορα και ομοιόμορφα
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 φιλέτα μπακαλιάρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα, αποψυγμένα)
- ½ φλ. ψιλοτριμμένα φυστίκια Αιγίνης ή αράπικα φυστίκια
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού
- (Προαιρετικά) πάπρικα ή τριμμένο σκόρδο για πιο έντονη γεύση
Εκτέλεση βήμα προς βήμα

1. Προετοιμασία του φιλέτου
Σκούπισε τα φιλέτα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει η υγρασία. Ράντισέ τα με λίγο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αυτή η απλή κίνηση βοηθά να τραβήξει καλύτερα τα αρώματα της κρούστας.
2. Ετοιμασία της κρούστας φυστικιού
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα τριμμένα φυστίκια με τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και, αν θέλεις, λίγο σκόρδο ή πάπρικα. Θα δημιουργηθεί ένα αρωματικό μείγμα που θυμίζει πανάρισμα, αλλά με πολύ πιο ιδιαίτερη γεύση.
3. Πανάρισμα του μπακαλιάρου
Πέρνα τα φιλέτα πρώτα από το αυγό και μετά πίεσέ τα στο μείγμα με τα φυστίκια μέχρι να καλυφθούν καλά. Μπορείς να τα ακουμπήσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσουν πριν το ψήσιμο.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Προθέρμανε τον air fryer στους 180°C για 3 λεπτά.
Τοποθέτησε τα φιλέτα στο καλάθι και ψήσε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να ψηθεί ο μπακαλιάρος εσωτερικά. Αν έχεις πιο χοντρά φιλέτα, άφησέ τα 1-2 λεπτά παραπάνω.
5. Σερβίρισμα
Σέρβιρε το φιλέτο μπακαλιάρου με κρούστα φυστικιού με φρέσκο λεμόνι, σαλάτα ρόκας ή βραστά λαχανικά. Ταιριάζει υπέροχα και με μια ελαφριά σως γιαουρτιού με άνηθο.
Μικρά μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην υπερφορτώνεις το καλάθι του air fryer, για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας.
- Αν θες έξτρα τραγανή υφή, ψέκασε ελαφρά με λάδι την επιφάνεια πριν το ψήσιμο.
- Για πιο gourmet αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγη ξύσμα λεμονιού ή θυμάρι στο μείγμα της κρούστας.
Διατροφική αξία και οφέλη
Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά. Συνδυάζοντας τον με φυστίκια, παίρνεις επιπλέον καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρες, υγιεινό και πεντανόστιμο γεύμα που δεν βαραίνει και δεν χρειάζεται τηγάνισμα.
Ιδέες για παραλλαγές
Αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό:
- Αντί για φυστίκι, χρησιμοποίησε καρύδι ή αμύγδαλο.
- Πρόσθεσε λίγη παρμεζάνα στο μείγμα για πιο πλούσια γεύση.
- Αντί για μπακαλιάρο, δοκίμασε φιλέτο σολομού στο air fryer με το ίδιο πανάρισμα.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο μπακαλιάρο;
Ναι, αρκεί να τον αποψύξεις εντελώς και να τον στεγνώσεις καλά πριν τον πανάρεις.
Πώς αποθηκεύεται;
Φύλαξε τον σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 1-2 μέρες και ζέστανέ τον ξανά στο air fryer για λίγα λεπτά, ώστε να μείνει τραγανός.
Μπουκίτσες μπακαλιάρου με κρούστα αμυγδάλου στο air fryer
Τελικές σκέψεις
Το φιλέτο μπακαλιάρου με κρούστα φυστικιού στο air fryer είναι μια ιδέα που συνδυάζει γεύση, ευκολία και υγιεινή διατροφή. Αν ψάχνεις έναν τρόπο να απολαύσεις ψάρι χωρίς τηγάνι και με ελάχιστο κόπο, αυτή η συνταγή θα γίνει από τις αγαπημένες σου.

