Airfryers:  Συνταγές για Air Fryer – Συνταγές για Φριτέζα Αέρος – syntages air fryer
Επικινδυνότητα τροφίμωνΔιατροφή

Η RASFF προειδοποιεί και την Ελλάδα για επικίνδυνο αλεύρι και ζυμαρικά

Η RASFF προειδοποιεί και την Ελλάδα για επικίνδυνο αλεύρι και ζυμαρικά

Η RASFF προειδοποίησε πολλές χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα για επικίνδυνο αλεύρι που έχει σαν προέλευση την Ιταλία. Έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γερμανία, Βιετνάμ, Ολλανδία και Σλοβενία.

Πρόκειται για αλεύρι από κάσιους που περιέχει και αλεύρι από φυστίκια αλλά δεν αναγράφεται στην ετικέτα και αυτός είναι και ο λόγος της “μόλυνσης”. Ζυμαρικά που έχει χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο αλεύρι ανακλήθηκαν από τα σούπερμαρκετ SPAR της Αυστρίας και έχουν την επωνυμία «SPAR Veggie Girasoli Σπανάκι-Κάσιους 250g» (Γεμιστά ζυμαρικά με γέμιση σπανάκι-κάσιους συσκευασμένα σε προστατευτική ατμόσφαιρα) με ημερομηνίες ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 17.02.2025, 27.02.2025 και 11.03.2020.

Το σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε να μην καταναλωθούν τα συγκεκριμένα ζυμαρικά από ανθρώπους που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ειδικά στα φιστίκια.

Αλλεργία στα Φιστίκια

Τι Είναι η Αλλεργία στα Φιστίκια;

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια από τις πιο συχνές και σοβαρές τροφικές αλλεργίες, και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στις πρωτεΐνες των φιστικιών, και τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά.

Συμπτώματα της Αλλεργίας στα Φιστίκια

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγα λεπτά έως ώρες μετά την κατανάλωση φιστικιών και πιθανόν να περιλαμβάνουν:

  • Δερματικές αντιδράσεις: Κνησμός, εξανθήματα, κνίδωση.
  • Αναπνευστικά προβλήματα: Δύσπνοια, καταρροή, συμφόρηση.
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα: Ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακό πόνο.
  • Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αντίδραση που περιλαμβάνει απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια συνείδησης και σοβαρή δύσπνοια.

Για τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια, η μόνη μέθοδος πρόληψης είναι η πλήρης αποφυγή τους. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για πιθανή παρουσία φιστικιών ή ιχνών αυτών.
  • Ενημέρωση του προσωπικού σε εστιατόρια σχετικά με την αλλεργία πριν από την κατανάλωση τροφίμων.
  • Αποφυγή προϊόντων με πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση όπως γλυκά, σοκολάτες και αρτοσκευάσματα.

Συμπέρασμα

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Με την σωστή διαχείριση οι αλλεργικοί στα φιστίκια δεν έχουν φόβο να κινδυνέψουν.

Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και Συμβουλές για Air Fryer!!