Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά γλυκά. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε εκείνη τη βελούδινη κρέμα, τυλιγμένη με τραγανό φύλλο και σιροπιασμένη μέχρι την τελευταία μπουκιά; Αν όμως δεν έχεις φούρνο ή απλώς δεν θες να ανάψεις τον μεγάλο για μια μικρή ποσότητα, υπάρχει λύση: γαλακτομπούρεκο στο air fryer. Ναι, καλά διάβασες – μπορείς να φτιάξεις αυτό το παραδοσιακό γλυκό εύκολα και γρήγορα, χωρίς φούρνο!
Πιτάκια με κολοκύθα και κανέλα στο air fryer – ιδανικά για φθινόπωρο
Γιατί να φτιάξεις γαλακτομπούρεκο στο air fryer;
- Ταχύτητα: Δεν χρειάζεται προθέρμανση για ώρες. Το air fryer ζεσταίνεται αμέσως.
- Οικονομία: Καταναλώνει λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τον φούρνο.
- Ευκολία: Μπορείς να φτιάξεις μικρές δόσεις, ιδανικές για 2-3 άτομα.
- Τραγανό φύλλο: Το air fryer ψήνει ομοιόμορφα και δίνει υπέροχη υφή.
Υλικά για μικρό γαλακτομπούρεκο στο air fryer
Για ένα ταψάκι που χωράει σε air fryer (20 εκ. περίπου):
- 6 φύλλα κρούστας
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 500 ml γάλα πλήρες
- 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
Για το σιρόπι:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, τη βανίλια και το ξύσμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
2. Στρώνουμε το ταψάκι
- Βουτυρώνουμε καλά το σκεύος που χωράει στο air fryer.
- Τοποθετούμε 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα.
- Ρίχνουμε την κρέμα και ισιώνουμε.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι βουτυρωμένα.
3. Ψήσιμο στο air fryer
- Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια πριν το ψήσιμο.
- Ψήνουμε στους 160°C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
4. Σιρόπι
- Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα.
- Όταν βγει το γαλακτομπούρεκο από το air fryer, το σιροπιάζουμε αμέσως.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
- Αν θες πιο τραγανό φύλλο, μην το καλύψεις τελείως με τα πάνω φύλλα – άφησε λίγες άκρες τσαλακωμένες.
- Μην το παρακάνεις με το σιρόπι· το air fryer κρατάει περισσότερη υγρασία, οπότε χρειάζεται λίγο λιγότερο.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη κανέλα ή ακόμα και λίγο λικέρ στην κρέμα.
Συχνές ερωτήσεις (FAQ)
Γίνεται να φτιάξω γαλακτομπούρεκο στο air fryer χωρίς σιρόπι;
Γίνεται, αλλά χάνει τη χαρακτηριστική του ταυτότητα. Αν δεν θες πολύ γλυκό, απλά μείωσε τη ζάχαρη στο σιρόπι.
Πόσο διατηρείται;
Κρατάει άνετα 2-3 μέρες στο ψυγείο. Ζέστανέ το λίγο πριν το φας για να μείνει το φύλλο τραγανό.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμη κρέμα;
Ναι, αλλά η σπιτική δίνει πολύ πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
Κέικ βανίλιας σε φορμάκια σιλικόνης στο air fryer – αφράτο και αρωματικό
Συμπέρασμα
Το γαλακτομπούρεκο στο air fryer είναι η τέλεια λύση για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά αλλά ψάχνουν μια πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή. Δεν χρειάζεσαι φούρνο, δεν σπαταλάς ρεύμα και σε μισή ώρα έχεις έτοιμο ένα γλυκό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν είσαι λάτρης του γαλακτομπούρεκου, δοκίμασε αυτή τη μέθοδο και θα με θυμηθείς!