Ελαφριά, τραγανά και γεμάτα γεύση – ιδανικά για όλη την οικογένεια!
Αν ψάχνεις μια εύκολη, υγιεινή και διαφορετική εκδοχή για τα κλασικά κεφτεδάκια, τότε τα κεφτεδάκια τόνου στο air fryer είναι αυτό που χρειάζεσαι. Είναι πεντανόστιμα, χωρίς τηγάνισμα, έτοιμα σε λίγα λεπτά και μπορούν να σε βγάλουν ασπροπρόσωπη τόσο στο καθημερινό τραπέζι όσο και στο lunch box των παιδιών.
Αλμυρά Μπαλάκια Ρυζιού με Τόνο και Μυρωδικά στο Air Fryer
Γιατί να δοκιμάσεις κεφτεδάκια τόνου στο air fryer
Η χρήση του air fryer δεν κάνει μόνο τη διαδικασία πιο γρήγορη, αλλά και πολύ πιο ελαφριά. Δεν χρειάζεσαι λάδι για τηγάνισμα, ενώ το αποτέλεσμα παραμένει τραγανό απ’ έξω και αφράτο μέσα. Ο τόνος, πλούσιος σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3, δίνει στα κεφτεδάκια γεύση και θρεπτική αξία που δύσκολα συναντάς σε άλλες εκδοχές.
Επιπλέον:
- Δεν χρειάζεσαι πολλά σκεύη ή χρόνο.
- Είναι ιδανικά για προετοιμασία γευμάτων (meal prep).
- Τρώγονται ευχάριστα ζεστά ή κρύα, κάτι που τα κάνει ιδανικά για σνακ ή φαγητό γραφείου.
Υλικά για κεφτεδάκια τόνου με μυρωδικά
Για περίπου 15 κεφτεδάκια:
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένες
- 1 αυγό
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά ή τριμμένη βρώμη
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά μαϊντανό
- 1 κουταλιά άνηθο ή δυόσμο (προαιρετικά, αλλά δίνουν φρεσκάδα)
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα ή κύμινο για άρωμα
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (προαιρετικά, για επιπλέον υγρασία)
💡 Μπορείς να προσθέσεις λίγη τριμμένη πατάτα ή καρότο για πιο “σπιτίσια” υφή, ειδικά αν τα ετοιμάζεις για παιδιά.
Εκτέλεση βήμα-βήμα

- Ανακάτεψε τα υλικά: Σε ένα μπολ βάλε τον τόνο, το αυγό, τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Ανακάτεψε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Δώσε σχήμα: Πλάσε μικρά κεφτεδάκια, περίπου στο μέγεθος καρυδιού. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, πρόσθεσε λίγη φρυγανιά ακόμα.
- Ψήσε στο air fryer: Τοποθέτησε τα κεφτεδάκια στο καλάθι, χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο. Ψέκασε ελαφρά με λάδι (προαιρετικά).
- Χρόνος ψησίματος: Ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση.
- Σέρβιρε: Απόλαυσέ τα με γιαούρτι, σως λεμονιού ή μια ελαφριά μαγιονέζα με άνηθο.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
- Μην παραψήσεις τα κεφτεδάκια, γιατί ο τόνος μπορεί να στεγνώσει. Μόλις πάρουν χρώμα, είναι έτοιμα.
- Δοκίμασε διαφορετικά μυρωδικά: βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη ταιριάζουν τέλεια.
- Για πιο “τραγανό” αποτέλεσμα, κύλησέ τα ελαφρά σε λίγη φρυγανιά πριν τα ψήσεις.
- Συντήρηση: Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και έναν μήνα. Ζέστανέ τα ξανά στο air fryer για 3-4 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Ιδέες σερβιρίσματος
- Με πράσινη σαλάτα και λίγη σως γιαουρτιού.
- Σε τορτίγια ή ψωμάκι, με λαχανικά και λίγο τζατζίκι, για ένα γρήγορο wrap.
- Σε παιδικό lunch box με ψητά λαχανικά ή ρύζι.
- Σαν finger food σε πάρτι ή μπουφέ, μαζί με ξινομυζήθρα ή σως μουστάρδας.
Διατροφικά οφέλη
Τα κεφτεδάκια τόνου είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες Β και ωμέγα-3. Αν αντικαταστήσεις τη φρυγανιά με βρώμη, έχεις ένα ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.
Καλαμπόκι στον ατμό στο air fryer με lime και πάπρικα
Συμπέρασμα
Τα κεφτεδάκια τόνου με μυρωδικά στο air fryer είναι από εκείνες τις συνταγές που συνδυάζουν ευκολία, γεύση και υγεία. Ετοίμασέ τα μια φορά και θα μπουν σίγουρα στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Ελαφριά, μυρωδάτα και έτοιμα σε λίγα λεπτά, αποτελούν την πιο έξυπνη εναλλακτική στα τηγανητά κεφτεδάκια.

