Αν αγαπάς τα ιταλικά πιάτα αλλά δεν έχεις χρόνο να περνάς ώρες στην κουζίνα, τότε αυτά τα μίνι καλτσόνε στο air fryer θα γίνουν η νέα αγαπημένη σου συνταγή. Τραγανά απ’ έξω, λαχταριστά και γεμάτα τυρένια γεύση στο εσωτερικό, είναι ό,τι πρέπει για σνακ, πάρτι, αλλά και για ένα γρήγορο βραδινό.
Empanadas με μοσχάρι και καλαμπόκι στο air fryer
Τι είναι το καλτσόνε;
Το καλτσόνε είναι ένα ιταλικό “γεμιστό πιτάκι” που μοιάζει με κλειστή πίτσα. Στην κλασική του εκδοχή ψήνεται στον φούρνο, αλλά με το air fryer αποκτάς το ίδιο (αν όχι καλύτερο) αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο λάδι. Το μίνι μέγεθος κάνει το φαγητό πιο παιχνιδιάρικο και ιδανικό για μοίρασμα.
Υλικά για τα μίνι καλτσόνε στο air fryer
Για 8–10 κομμάτια, θα χρειαστείς:
- 1 συσκευασία ζύμης για πίτσα (έτοιμη ή σπιτική)
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά για έξτρα γεύση)
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας για πίτσα
- 1 κουταλάκι ρίγανη ή βασιλικό
- 1 αυγό (για άλειμμα)
- Ελαιόλαδο για το φινίρισμα
👉 Μπορείς να προσθέσεις και γέμιση με ζαμπόν, μανιτάρια ή πιπεριές, αν θέλεις πιο “πλούσιο” αποτέλεσμα.
Βήμα-προς-βήμα εκτέλεση
1. Προετοιμασία ζύμης
Άνοιξε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόψε τη σε κύκλους, περίπου 10–12 εκ. διάμετρο. Ένα ποτήρι ή ένα στρογγυλό κουπ πατ κάνει θαύματα εδώ.
2. Προσθήκη γέμισης
Βάλε στο κέντρο κάθε κύκλου μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας, λίγη μοτσαρέλα και, αν θέλεις, παρμεζάνα ή άλλα υλικά. Μην το παρακάνεις με τη γέμιση, γιατί μπορεί να ανοίξουν στο ψήσιμο.
3. Κλείσιμο καλτσόνε
Δίπλωσε τη ζύμη στη μέση ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο. Πίεσε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγιστούν.
4. Ψήσιμο στο air fryer
Άλειψε τα μίνι καλτσόνε με χτυπημένο αυγό για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Βάλε τα στο καλάθι του air fryer, άφησε λίγο κενό ανάμεσα τους, και ψήσε στους 180°C για 10–12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην υπερφορτώνεις το καλάθι: ψήσε σε δόσεις για να έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
- Φρέσκα μυρωδικά: πρόσθεσε βασιλικό ή ρίγανη στη σάλτσα ντομάτας για πιο έντονη ιταλική γεύση.
- Extra τραγανή υφή: άλειψε τα καλτσόνε με λίγο ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο.
- Σάλτσα για βούτημα: σέρβιρε με μια μπολάκι σπιτική μαρινάρα ή πέστο.
Γιατί να φτιάξεις μίνι καλτσόνε στο air fryer
- Είναι πιο γρήγορα από τον φούρνο.
- Χρειάζονται λιγότερο λάδι άρα είναι πιο ελαφριά.
- Ιδανικά για παιδιά και παρέες, μιας και το μικρό μέγεθος τα κάνει εύκολα στο σερβίρισμα.
- Ταιριάζουν τέλεια σε μπουφέ ή πάρτι.
Κεφτεδάκια με σάλτσα γιαουρτιού και κόλιανδρο στο air fryer
Συμπέρασμα
Τα μίνι καλτσόνε στο air fryer είναι μια συνταγή που συνδυάζει απλότητα, γεύση και πρακτικότητα. Με λίγα βασικά υλικά και ελάχιστο χρόνο, μπορείς να έχεις στο τραπέζι σου ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Δοκίμασέ τα μια φορά και θα δεις ότι θα γίνουν must σε κάθε σου gathering.