Ο πιο πεντανόστιμος μπακλαβάς στο Air Fryer! Οι στρώσεις από τραγανό φύλλο γεμίζονται με διάφορους ξηρούς καρπούς και ολοκληρώνονται με αλμυρό γλυκό σιρόπι. Με αυτή την εύκολη συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε τέλειο σπιτικό μπακλαβά.
Πεντανόστιμος Μπακλαβάς στο Air Fryer
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Εξοπλισμός:
- 1 ταψί τετράγωνο 20×20 εκατοστά
- 1 κοφτερό μαχαίρι
- 1 μικρό τηγάνι
- 1 πινέλο σιλικόνης
- Συστατικά
- Για τη ζύμη:
- 20 φύλλα ζαχαροπλαστικής
- 100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
- 40 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 κούπα ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα και κάσιους)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Για το σιρόπι:
- 50 γραμμάρια ανοιχτή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη demerara
- 150 ml σιρόπι σφενδάμου
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 225 ml νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο τηγάνι.
- Το σιγοβράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνετε το στην άκρη.
- Στη συνέχεια φτιάχνετε τη γέμιση βάζοντας στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι. Χτυπάτε μέχρι να γίνουν χοντροκομμένα. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη.
- Κόψτε τα ζύμη φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Απλά βάζετε το ταψί πάνω στο φύλλο και το κόβετε.
- Μην πετάτε τις πλευρές του φύλλου, θα τις χρησιμοποιήσετε στη μεσαία στρώση του μπακλαβά.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρόλι.
- Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά.
- Λιπάνετε τη βάση του ταψιού αλείφοντας το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Στρώστε δύο φύλλα και αλείψτε απαλά με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Επαναλάβετε μέχρι να στρώσετε και να αλείψετε 10 φύλλα ζύμης συνολικά.
- Απλώστε μια στρώση γέμισης ξηρών καρπών.
- Στρώστε με τις με κομμένες άκρες των φύλλων και αλείψτε με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Πάλι βάλτε ένα λεπτό στρώμα γέμισης ξηρών καρπών..
- Στη συνέχεια, φτιάξτε την τελική στρώση από 10 φύλλα.
- Κόψτε το μπακλαβά σε ό,τι σχήμα θέλετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
- Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και λαδιού πάνω από τον κομμένο μπακλαβά.
- Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρα στους 190 C για 5 λεπτά.
- Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο αλλά μην το πιέζετε.
- Βάλτε μερικά φασόλια από πάνω.
- Ψήστε στο Air Fryer για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Μόλις ψηθεί περιχύστε με το σιρόπι τον ψημένο μπακλαβά.
- Αφήστε το σιρόπι να μουλιάσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.
- Γαρνίρετε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ξερά ροδοπέταλα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Εξοπλισμός:
- 1 ταψί τετράγωνο 20x20 εκατοστά
- 1 κοφτερό μαχαίρι
- 1 μικρό τηγάνι
- 1 πινέλο σιλικόνης
- Συστατικά
- Για τη ζύμη:
- 20 φύλλα ζαχαροπλαστικής
- 100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
- 40 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 κούπα ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα και κάσιους)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Για το σιρόπι:
- 50 γραμμάρια ανοιχτή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη demerara
- 150 ml σιρόπι σφενδάμου
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 225 ml νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο τηγάνι.
- Το σιγοβράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνετε το στην άκρη.
- Στη συνέχεια φτιάχνετε τη γέμιση βάζοντας στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και το αλάτι. Χτυπάτε μέχρι να γίνουν χοντροκομμένα. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη.
- Κόψτε τα ζύμη φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Απλά βάζετε το ταψί πάνω στο φύλλο και το κόβετε.
- Μην πετάτε τις πλευρές του φύλλου, θα τις χρησιμοποιήσετε στη μεσαία στρώση του μπακλαβά.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρόλι.
- Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά.
- Λιπάνετε τη βάση του ταψιού αλείφοντας το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Στρώστε δύο φύλλα και αλείψτε απαλά με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Επαναλάβετε μέχρι να στρώσετε και να αλείψετε 10 φύλλα ζύμης συνολικά.
- Απλώστε μια στρώση γέμισης ξηρών καρπών.
- Στρώστε με τις με κομμένες άκρες των φύλλων και αλείψτε με το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Πάλι βάλτε ένα λεπτό στρώμα γέμισης ξηρών καρπών..
- Στη συνέχεια, φτιάξτε την τελική στρώση από 10 φύλλα.
- Κόψτε το μπακλαβά σε ό,τι σχήμα θέλετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
- Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και λαδιού πάνω από τον κομμένο μπακλαβά.
- Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρα στους 190 C για 5 λεπτά.
- Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο αλλά μην το πιέζετε.
- Βάλτε μερικά φασόλια από πάνω.
- Ψήστε στο Air Fryer για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Μόλις ψηθεί περιχύστε με το σιρόπι τον ψημένο μπακλαβά.
- Αφήστε το σιρόπι να μουλιάσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.
- Γαρνίρετε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ξερά ροδοπέταλα.
Σημειώσεις
- Μπορείτε να προσθέσετε έως και 40 φύλλα στο ταψί.
- Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα βουτύρου και λαδιού παραμένει ρευστό όσο το αλείφετε. Αν αρχίσει να κρυώνει, απλώς ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία της κουζίνας.
- Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα φύλλα, ξεπαγώστε τα όλη τη νύχτα. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως, βάλτε τα φύλλα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Μετά αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κρατήστε τα φύλλα σκεπασμένα όλη την ώρα με μια καθαρή υγρή αλλά στεγνή πετσέτα κουζίνας.
Η συνταγή είναι από το allguiderecipes
Και μην ξεχάσεις! ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ στην ομάδα μας στο FACEBOOK για να δεις ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΔΩ ή για να βρεις τις καλύτερες συνταγες και Συμβουλές για Air Fryer!!