Έχεις λαχταρήσει ποτέ αφράτα, χρυσαφένια πιροσκί, αλλά δίχως να γεμίσει η κουζίνα λάδια; Τα πιροσκί με πατάτα και μυρωδικά στο air fryer είναι η πιο εύκολη και υγιεινή λύση για να απολαύσεις αυτή την κλασική λιχουδιά, χωρίς τηγάνισμα. Είναι τραγανά εξωτερικά, ζουμερά στο εσωτερικό και έτοιμα σε χρόνο ρεκόρ.
Πιτάκια με κοτόπουλο, κάρυ και καρύδα στο Air Fryer
Γιατί να επιλέξεις το Air Fryer για τα πιροσκί σου
Το Air Fryer έχει αλλάξει το παιχνίδι στη μαγειρική:
- Χρησιμοποιεί ελάχιστο ή και καθόλου λάδι, ιδανικό για πιο ελαφριά γεύματα.
- Εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο με τραγανή υφή.
- Μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με τον φούρνο.
Αν αγαπάς τα σπιτικά πιροσκί αλλά θες να αποφύγεις το τηγάνισμα, το Air Fryer θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου.
Υλικά για 10-12 Πιροσκί
Η συνταγή αυτή είναι για αφράτα πιροσκί με πατάτα και φρέσκα μυρωδικά.
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. νωπή)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 50 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 αυγό
Για τη γέμιση:
- 3 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο (ή μαϊντανό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο για έξτρα γεύση
💡 Tip: Μπορείς να προσθέσεις λίγη φέτα ή γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.
Πώς να Φτιάξεις Πιροσκί με Πατάτα στο Air Fryer
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει.
- Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Φτιάχνουμε τη γέμιση
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, το βούτυρο, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
3. Πλάθουμε τα πιροσκί
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50-60 γρ.
- Τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους, τοποθετούμε 1-2 κ.σ. γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
4. Ψήσιμο στο Air Fryer
- Προθερμαίνουμε το Air Fryer στους 180°C.
- Αλείφουμε τα πιροσκί με λίγο χτυπημένο αυγό ή λάδι για χρυσαφένιο χρώμα.
- Ψήνουμε σε δόσεις για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Tips για Τέλειο Αποτέλεσμα
- Μην παραγεμίζεις τα πιροσκί, για να μη σκιστούν κατά το ψήσιμο.
- Χρησιμοποίησε χαρτί ψησίματος για να αποφύγεις το κόλλημα στο καλάθι.
- Άφησε τα πιροσκί να κρυώσουν ελαφρά πριν τα σερβίρεις – η γέμιση κρατάει πολλή θερμότητα.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Μπορώ να τα καταψύξω;
Ναι! Πλάσε τα πιροσκί, τοποθέτησέ τα σε δίσκο στην κατάψυξη και μόλις παγώσουν βάλε τα σε σακουλάκι. Όταν τα χρειαστείς, ψήσ’ τα κατευθείαν κατεψυγμένα, προσθέτοντας 3-4 λεπτά στον χρόνο ψησίματος.
Μπορώ να αντικαταστήσω τη γέμιση;
Φυσικά! Εκτός από πατάτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιμά, μανιτάρια, σπανάκι ή ακόμα και γλυκιά γέμιση με μήλο και κανέλα.
Σερβίρισμα και Αποθήκευση
Σερβίρισε τα πιροσκί με πατάτα ζεστά, με γιαούρτι ή ντιπ γιαουρτιού με μυρωδικά. Διατηρούνται φρέσκα σε αεροστεγές δοχείο για 2 μέρες ή στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Τελικές Σκέψεις
Αν θες μια εύκολη, οικονομική και γευστική λύση για σνακ ή συνοδευτικό, αυτά τα πιροσκί στο air fryer θα σε ενθουσιάσουν. Ετοιμάζονται χωρίς κόπο, έχουν υπέροχη γεύση και εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.