Ένα χορτοφαγικό twist σε ένα παραδοσιακό πιάτο, με γεύση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κλασικά σουτζουκάκια!
Γιατί να δοκιμάσεις τα σουτζουκάκια ρεβιθιού στο air fryer
Αν αγαπάς τα σουτζουκάκια αλλά θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και φυτικό, τα σουτζουκάκια ρεβιθιού με καπνιστή πάπρικα είναι η τέλεια επιλογή. Έχουν πλούσια γεύση, τραγανή εξωτερική υφή και μαλακό εσωτερικό. Το air fryer κάνει τη διαφορά, αφού ψήνει ομοιόμορφα, χωρίς περιττό λάδι και χωρίς να λερώσεις μισή κουζίνα.
Εκτός από το ότι είναι πεντανόστιμα, αυτά τα σουτζουκάκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, χορταστικά και απόλυτα ισορροπημένα για κάθε διατροφή, ακόμα και vegan.
Τηγανητά ρεβίθια με κάρυ και λεμόνι στο air fryer: σνακ ή topping για σαλάτες
Υλικά για 10-12 σουτζουκάκια
- 250 γρ. βρασμένα ρεβίθια (ή 1 κονσέρβα, καλά στραγγισμένα)
 - 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 - 2 σκελίδες σκόρδο
 - 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης
 - 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
 - 1/2 κ.γ. κύμινο
 - 1/2 κ.γ. ρίγανη
 - Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
 - 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 - Λίγη φρυγανιά για να δέσει το μείγμα (προαιρετικά)
 
Προετοιμασία βήμα-βήμα

1. Ετοίμασε τη βάση
Βάλε τα ρεβίθια σε ένα multi και χτύπησέ τα μέχρι να αποκτήσουν μια υφή σαν πουρές, με μικρά κομματάκια να παραμένουν. Δεν θέλουμε να γίνει εντελώς λείος ο πουρές, γιατί τότε τα σουτζουκάκια δεν θα έχουν ωραία υφή.
2. Πρόσθεσε τα μυρωδικά
Πρόσθεσε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη βρώμη, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Χτύπησε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν δεις ότι παραμένει πολύ υγρό, ρίξε λίγη φρυγανιά.
3. Πλάσε τα σουτζουκάκια
Με βρεγμένα χέρια, πλάσε μικρά σουτζουκάκια (όχι πολύ μεγάλα για να ψηθούν σωστά) και άφησέ τα στο ψυγείο για 15 λεπτά. Αυτό θα τα βοηθήσει να «δέσουν» καλύτερα και να μη διαλυθούν στο ψήσιμο.
Ψήσιμο στο air fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 180°C.
 - Ψέκασε ελαφρά το καλάθι με ελαιόλαδο ή χρησιμοποίησε αντικολλητικό χαρτί.
 - Τοποθέτησε τα σουτζουκάκια σε μία στρώση, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
 - Ψήσε για 12-14 λεπτά, γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή.
 
🔸 Tip: Αν τα θέλεις πιο τραγανά, άφησέ τα 2-3 λεπτά παραπάνω. Το air fryer κάνει θαύματα με αυτή την υφή!
Σάλτσα ντομάτας για σερβίρισμα
Για πιο “comfort” αποτέλεσμα, μπορείς να ετοιμάσεις μια γρήγορη σάλτσα ντομάτας:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρισε λίγο σκόρδο με ελαιόλαδο, πρόσθεσε πελτέ, τριμμένη ντομάτα, λίγο κύμινο και πάπρικα. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίξε μέσα τα σουτζουκάκια για 2-3 λεπτά, να πάρουν άρωμα και γεύση.
Πώς να τα σερβίρεις
- Με ρύζι μπασμάτι ή κους κους, για πιο ελαφρύ γεύμα.
 - Σε πίτες ολικής με γιαούρτι και φρέσκα λαχανικά, σαν wrap.
 - Ή απλά με σαλάτα και λίγο λεμόνι, για μια πιο light εκδοχή.
 
Αν τα κρατήσεις στο ψυγείο, διατηρούνται για 3 μέρες και μπορείς να τα ξαναζεστάνεις εύκολα στο air fryer μέσα σε 3 λεπτά.
Κροκέτες μελιτζάνας και ρεβιθιού στο air fryer
Γιατί θα τα φτιάξεις ξανά και ξανά
Αυτά τα σουτζουκάκια ρεβιθιού στο air fryer είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε υγιεινό και απολαυστικό.
Δεν χρειάζονται τηγάνισμα, δεν στάζουν λάδι και έχουν εκπληκτική γεύση χάρη στην καπνιστή πάπρικα και το κύμινο.
Είναι ιδανικά για meal prep, για lunchbox ή για ένα εύκολο βραδινό μετά τη δουλειά.
Αν αγαπάς τη μαγειρική στο air fryer, αυτά τα σουτζουκάκια θα γίνουν σταθερή συνήθεια στο εβδομαδιαίο μενού σου.

