Αν αγαπάς τις παραδοσιακές γεύσεις, αλλά θέλεις και την ευκολία της σύγχρονης μαγειρικής, τότε αυτή η σαρακατσιάνικη πίτα χωρίς φύλλο στο air fryer θα σε ξετρελάνει. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη λύση για κάθε ώρα της ημέρας — και ναι, δεν χρειάζεται φύλλο!
Πιτάκια με τραχανά και φέτα στο air fryer – παραδοσιακό comfort food που ετοιμάζεται πανεύκολα
Τι είναι η Σαρακατσιάνικη Πίτα χωρίς Φύλλο;
Οι Σαρακατσάνοι φημίζονται για τις απλές αλλά θρεπτικές συνταγές τους, φτιαγμένες με αγνά υλικά της υπαίθρου. Η σαρακατσιάνικη πίτα παραδοσιακά φτιάχνεται χωρίς φύλλο, με βασικά συστατικά όπως τραχανά, φέτα και γιαούρτι. Η δική μας εκδοχή μαγειρεύεται στον air fryer, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.
Γιατί να τη Φτιάξεις στο Air Fryer;
Ο air fryer προσφέρει:
- Γρήγορο ψήσιμο χωρίς προθέρμανση.
- Λιγότερο λάδι, άρα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
- Ομοιόμορφο ψήσιμο χωρίς κόπο.
Αν έχεις μικρή κουζίνα ή απλώς βαριέσαι να ανάβεις τον φούρνο για μια μικρή πίτα, αυτή είναι η λύση σου!
Υλικά για Πίτα με Τραχανά στο Air Fryer
Για ένα μικρό ταψάκι που χωράει σε air fryer (διάμετρος περίπου 18–20 εκ.) θα χρειαστείς:
- 1 φλ. τραχανά ξινό
- 1 ½ φλ. νερό (ή ζωμό)
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
- 2 αυγά
- ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι (με φειδώ) & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα του σκεύους
Εκτέλεση Βήμα-Βήμα
1. Προετοιμασία του τραχανά
Βράσε τον τραχανά με το νερό (ή το ζωμό) σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Άφησέ τον να κρυώσει ελαφρώς.
2. Ανάμειξη υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε τον τραχανά, το γιαούρτι, τα αυγά και τη φέτα. Ανακάτεψε καλά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλεις πιο αφράτη υφή, μπορείς να προσθέσεις και λίγη σόδα αντί για μπέικιν.
3. Προετοιμασία ταψιού
Άλειψε το ταψάκι με βούτυρο ή λίγο λάδι. Ρίξε μέσα το μείγμα και ίσιωσέ το με μια σπάτουλα. Αν θες, μπορείς να ραντίσεις με λίγο ακόμα λάδι από πάνω για πιο τραγανή επιφάνεια.
4. Ψήσιμο
Βάλε το ταψάκι στον air fryer στους 160°C για περίπου 30–35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Κάνε το τεστ με το μαχαίρι – αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμη.
Extra Tips για Τέλεια Πίτα
- Αν δεν έχεις ξινό τραχανά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλυκό και να προσθέσεις λίγες σταγόνες λεμόνι στο μείγμα.
- Θες πιο πικάντικο αποτέλεσμα; Δοκίμασε λίγη καυτερή πιπεριά ή ρίγανη.
- Αντί για φέτα, μπορείς να βάλεις και μίγμα τυριών, αλλά η φέτα δίνει αυτή τη “σπιτική” νοστιμιά που ζητάμε.
Πώς να τη Σερβίρεις
Η συγκεκριμένη πίτα τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστή ή κρύα. Συνδυάζεται τέλεια με:
- γιαούρτι ή δροσερό τζατζίκι
- μια απλή ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο και ρίγανη
- πράσινα χόρτα βραστά
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να την ψήσω στον φούρνο;
Φυσικά! Απλώς ρύθμισε τον φούρνο στους 180°C και ψήσε για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σου.
Μπορώ να τη φτιάξω χωρίς γλουτένη;
Ναι – χρησιμοποίησε τραχανά χωρίς γλουτένη και αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκιού.
Μπαίνει κατάψυξη;
Βεβαίως. Αφού κρυώσει, κόψ’ την σε κομμάτια, τύλιξέ τα ατομικά και φύλαξέ τα στην κατάψυξη. Ζέστανε σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο ή στο air fryer για να μείνει τραγανή.
Μικρασιάτικη πίτα με κιμά και ρεγκάτο στο air fryer: Μια γεύση από παράδοση με μοντέρνο twist
Τελικές Σκέψεις
Αν ψάχνεις για μια πίτα που:
- δεν έχει φύλλο
- είναι υγιεινή
- φτιάχνεται στο air fryer
- είναι γεμάτη γεύση και άρωμα παράδοσης
… τότε αυτή η σαρακατσιάνικη πίτα με τραχανά στο air fryer είναι η ιδανική επιλογή.
Δοκίμασέ την και πες μου στα σχόλια πώς σου φάνηκε!