Αν αγαπάς το χταπόδι, αλλά θέλεις να το απολαύσεις με έναν διαφορετικό και πιο… παιχνιδιάρικο τρόπο, οι χταποδοκεφτέδες με μυρωδικά στο air fryer είναι η ιδανική επιλογή. Είναι ελαφριοί, τραγανοί, γεμάτοι γεύση και δεν απαιτούν τηγάνισμα σε πολύ λάδι. Εγώ τους δοκίμασα πρώτη φορά σε μια καλοκαιρινή μάζωξη και από τότε έχουν γίνει το απόλυτο σνακ για φίλους και οικογένεια.
Γαύρος μαρινάτος στο air fryer – Τραγανός και αρωματικός
Γιατί να φτιάξεις χταποδοκεφτέδες στο air fryer
Το air fryer δεν είναι πια απλώς μια “μόδα”· είναι ένας πραγματικός βοηθός στην κουζίνα.
Με αυτό:
- Πετυχαίνεις τραγανή υφή χωρίς περιττά λιπαρά.
- Μαγειρεύεις πιο γρήγορα σε σχέση με τον φούρνο.
- Καθαρίζεις πανεύκολα μετά.
Και όταν μιλάμε για χταπόδι, το air fryer κρατά τη νοστιμιά του χωρίς να το στεγνώνει. Το αποτέλεσμα; Ζουμεροί χταποδοκεφτέδες εξωτερικά τραγανοί και εσωτερικά αφράτοι.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για περίπου 15 κομμάτια:
- 500 γρ. βρασμένο χταπόδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά άνηθο ή δυόσμο (για πιο φρέσκια γεύση)
- 1 αυγό
- 3-4 κουταλιές φρυγανιά
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
💡 Tip: Μπορείς να προσθέσεις και λίγη πάπρικα ή μπούκοβο για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
Προετοιμασία βήμα-βήμα
1. Βράσιμο και ψιλοκόψιμο
Αν δεν έχεις έτοιμο βρασμένο χταπόδι, βράσ’ το σε χαμηλή φωτιά με ένα φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια, ψιλόκοψέ το σε μικρά κομμάτια για να αναμειχθεί καλύτερα στον κιμά.
2. Ανάμειξη υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το χταπόδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αυγό και τη φρυγανιά.
Ανακάτεψε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό, πρόσθεσε λίγη παραπάνω φρυγανιά.
3. Διαμόρφωση κεφτέδων
Πλάσε μικρούς κεφτέδες, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Άλειψέ τους ελαφρά με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο τραγανοί στο μαγείρεμα.
4. Μαγείρεμα στο air fryer
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C.
Τοποθέτησε τους χταποδοκεφτέδες σε μία στρώση και ψήσε για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τους στη μέση για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Μυστικά επιτυχίας
- Μην παραβράσεις το χταπόδι: Αν το αφήσεις υπερβολικά, θα σκληρύνει.
- Μυρωδικά φρεσκοκομμένα: Δίνουν πιο έντονο άρωμα από τα αποξηραμένα.
- Σερβίρισμα: Συνόδευσε με σάλτσα γιαουρτιού-λεμονιού ή ένα ντιπ με μαγιονέζα και σκόρδο.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο χταπόδι;
Ναι, απλώς φρόντισε να το αποψύξεις καλά και να το στραγγίξεις από τα πολλά υγρά.
Μπορώ να τους ετοιμάσω από πριν;
Φυσικά. Πλάσε τους κεφτέδες, φύλαξέ τους στο ψυγείο και ψήσε τους λίγο πριν το σερβίρισμα.
Γαρίδες με σκόρδο και λάιμ στο air fryer σε 10 λεπτά
Τελική σκέψη
Οι χταποδοκεφτέδες στο air fryer είναι η απόδειξη ότι η παραδοσιακή γεύση μπορεί να συναντήσει την υγιεινή μαγειρική.
Είτε για μεζέ με ουζάκι, είτε σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι, θα τους λατρέψουν όλοι.
Και το καλύτερο; Δεν θα χρειαστείς ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ κόπο.