Αν λατρεύεις τις συνταγές που συνδυάζουν γεύση, ευκολία και λίγες θερμίδες, τότε αυτή εδώ η πρόταση είναι ό,τι πρέπει! Το φιλέτο χοιρινό με μουστάρδα και μέλι στο air fryer είναι το τέλειο πιάτο για μεσημεριανό ή βραδινό, και το καλύτερο; Γίνεται χωρίς περιττά λάδια ή τηγάνισμα!
Χοιρινή Μπριζόλα στο Air Fryer – Ζουμερή, Τραγανή και Σούπερ Εύκολη!
Γιατί να επιλέξεις φιλέτο χοιρινό στο air fryer;
Το φιλέτο χοιρινό είναι άπαχο, τρυφερό και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Σε αντίθεση με άλλα κομμάτια του χοιρινού, δεν περιέχει πολύ λίπος και μαγειρεύεται γρήγορα. Όταν μπαίνει στο air fryer, διατηρεί τους χυμούς του χωρίς να χάνει την υφή ή τη γεύση του.
Tip: Η συσκευή air fryer μαγειρεύει ομοιόμορφα, δημιουργώντας τραγανή επιφάνεια χωρίς τηγάνισμα. Ιδανικό για όσους θέλουν πιο υγιεινές επιλογές χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.
Υλικά για φιλέτο χοιρινό με μουστάρδα και μέλι
Για 2-3 μερίδες θα χρειαστείς:
- 500 γρ. φιλέτο χοιρινό, κομμένο σε φέτες πάχους 2-3 εκατοστών
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
- 1,5 κουταλιά της σούπας μέλι (ή λίγο παραπάνω αν το προτιμάς γλυκό)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη ή λιωμένη)
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι (ή ρίγανη αν προτιμάς)
Πώς να φτιάξεις το φιλέτο χοιρινό με μέλι και μουστάρδα βήμα-βήμα
1. Ετοιμασία μαρινάδας
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε:
- τη μουστάρδα
- το μέλι
- το ελαιόλαδο
- το σκόρδο
- τα μπαχαρικά
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Μαρινάρισμα
Βάζουμε το φιλέτο χοιρινό στο μπολ και το γυρνάμε ώστε να καλυφθεί καλά από τη σάλτσα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο – ιδανικά 2-3 ώρες για ακόμα πιο έντονη γεύση.
Έξτρα γεύση: Αν έχεις χρόνο, άφησέ το από το προηγούμενο βράδυ. Η μαρινάδα κάνει θαύματα!
3. Μαγείρεμα στο air fryer
- Προθερμαίνεις το air fryer στους 180°C για 3 λεπτά.
- Βάζεις τα κομμάτια του φιλέτου στη σχάρα του air fryer, χωρίς να τα στριμώχνεις.
- Ψήνεις για περίπου 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου. Στα μισά του χρόνου γύρνα τα από την άλλη πλευρά.
Στόχος: Θέλεις τραγανή επιφάνεια απ’ έξω και ζουμερό εσωτερικό.
4. Έτοιμο για σερβίρισμα!
Μόλις είναι έτοιμο, άφησέ το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν το κόψεις. Αυτό βοηθά τους χυμούς να μείνουν μέσα στο κρέας.
Ιδέες για συνοδευτικά
Το φιλέτο χοιρινό με μουστάρδα και μέλι ταιριάζει τέλεια με:
- Πατάτες baby ψητές στον φούρνο
- Πουρέ γλυκοπατάτας
- Φρέσκια πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ λεμονιού
- Ψητά λαχανικά στον αέρα
Αν θες κάτι πιο ελαφρύ, μπορείς να το συνδυάσεις και με ρύζι μπασμάτι ή κους-κους.
Χοιρινές Μπουκιές στο Air Fryer
Συχνές ερωτήσεις
Πόση ώρα χρειάζεται να ψηθεί το φιλέτο χοιρινό στο air fryer;
Εξαρτάται από το πάχος, αλλά γενικά 12-15 λεπτά στους 180°C είναι αρκετά για να γίνει τρυφερό και καλοψημένο.
Μπορώ να αντικαταστήσω τη μουστάρδα;
Ναι! Αν δεν είσαι fan της Dijon, δοκίμασε μουστάρδα με μέλι ή απλή απαλή μουστάρδα.
Τι μπορώ να προσθέσω για έξτρα γεύση;
Προτείνουμε λίγο δεντρολίβανο ή ξύσμα λεμονιού μέσα στη μαρινάδα για μια πιο αρωματική πινελιά.
Τελικές σκέψεις
Το φιλέτο χοιρινό με μουστάρδα και μέλι στο air fryer είναι μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη επιλογή για κάθε μέρα. Με λίγα υλικά και χωρίς πολύ κόπο, έχεις στο τραπέζι ένα πιάτο που μυρίζει σπιτικό φαγητό και ταυτόχρονα δείχνει… γκουρμέ!
Δοκίμασέ το και πες μου πώς σου φάνηκε – και ποια παραλλαγή έφτιαξες!