Το κοτόπουλο συγκαταλέγεται στα λευκά κρεάτα, είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, είναι χαμηλό σε λιπαρά και το τρώνε μικροί και μεγάλοι. Το κοτόπουλο στο air fryer μπορείτε να φτιάξετε είτε ολόκληρο είτε σε μερίδες, μαγειρεύται σε λίγο χρόνο, γίνεται ζουμερό και πάνω απ’ όλα υγιεινό.
Με λιγότερο λάδι στο μαγείρεμα μπορείτε να φτιάξετε ένα ζουμερό και καλοψημένο κοτόπουλο μέσα με τραγανή πέτσα απ’ έξω.
Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο στο air fryer για να ταϊσει όλη την οικογένεια.
Ολόκληρο κοτόπουλο στο air fryer
Προετοιμασία κοτόπουλου
Η διαδικασία και τα υλικά είναι πολύ απλά και εύκολα. Θέλουμε ένα μέτριο κοτόπουλο γύρο στο 1μιση κιλό, ανάλογα βέβαια και με την χωρητικότητα της φριτέζας αέρος που έχουμε. Το κοτόπουλο μας για να γίνει νόστιμο πρέπει να το αλείψουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά όπως το σκόρδο, η πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, φυσικά λάδι και λεμόνι.
Το μαρινάρισμα του κοτόπουλου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να είναι το αποτέλεσμα νόστιμο και λαχταριστό. Όλα τα παραπάνω υλικά πρέπει να μαρινάρουν καλά το κοτόπουλο πριν από το ψήσιμο.
Για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να βάλετε εσωτερικά στο κοτόπουλο μισό λεμόνι και σκορδάκι.
Ψήσιμο
Το κοτόπουλο χρειάζεται περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα για να είμαστε σίγουροι ότι έχει μαγειρευτεί σωστά. Πρέπει στο μέσο να το γυρίσουμε για να ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δυο πλευρές. Η εσωτερική θερμοκρασία αν έχετε θερμόμετρο πρέπει να είναι 75 βαθμοί.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο πε΄ριπου 1μιση κιλό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
- ½ λεμόνι κομμένο στα δύο (για το εσωτερικό του κοτόπουλου)
- 1 σκελίδα σκόρδο (για το εσωτερικό του κοτόπουλου)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Εκτέλεση
Προετοιμασία Κοτόπουλου
- Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Αυτό θα βοηθήσει την πέτσα να γίνει σούπερ τραγανή.
- Τοποθετούμε το λεμόνι και το σκόρδο μέσα στο κοτόπουλο.
Μαρινάρισμα κοτόπουλου
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με όλα τα μπαχαρικά.
- Τρίβουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα κάνοντας μασαζάκι. Το μείγμα πρέπει να πάει παντού.
Ψήσιμο στο Air Fryer
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στο καλάθι του Air Fryer.
- Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε με προσοχή για να μην διαλυθεί το κοτόπουλο και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
- Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει 75°C. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο τότε φροντίστε να δείτε ότι φαίνεται ακρετά καλοψημένο και αν μπορείτε χαράξτε με ένα μαχαίρι για να δείτε ότι όντως είναι ψημένο εσωτερικα.
Σερβίρισμα & Συμβουλές
- Άσε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψεις για να παραμείνει ζουμερό.
- Μπορείς να το συνοδέψεις με τις αγαπημένες σου γαρνιτούρες όπως σαλάτα, πατάτες, ρύζι.
- Αν σας αρέσουν οι λίγο πιο ιδιαίτερες γεύσεις τότε 5 λεπτά πριν βγάλετε το κοτόπουλο από το Air Fryer μπορείτε να το αλείψετε με ένα μείγμα με πορτοκάλι και μέλι ή λεμόνι και μέλι.
Καλή επιτυχία!