Το μοσχαράκι είναι από εκείνα τα κρέατα που «φωνάζουν» άνεση και σπιτική θαλπωρή. Κι όμως, δεν χρειάζεται να περνάς ώρες πάνω από μια κατσαρόλα για να το απολαύσεις. Με τη βοήθεια του air fryer μπορείς να ετοιμάσεις ένα ζουμερό, αρωματικό μοσχαράκι κοκκινιστό σε μερίδες, εύκολα, γρήγορα και – ναι – χωρίς καθόλου κατσαρόλα.
Ας δούμε πώς μπορείς να φτιάξεις αυτό το πιάτο βήμα-βήμα, αλλά και μικρά tips για να γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
Μοσχαρίσιο ρολό με καρότο και πιπεριά στο air fryer – ζουμερό και αρωματικό
Γιατί να μαγειρέψεις μοσχαράκι στο air fryer
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, το μοσχαράκι κοκκινιστό στο air fryer θα σε εκπλήξει. Ο λόγος;
- Μαγειρεύεται γρήγορα και πιο υγιεινά, αφού χρειάζεται λιγότερο λάδι.
- Δεν λερώνεις πολλά σκεύη. Όλα γίνονται στο air fryer.
- Οι μερίδες είναι ξεκάθαρες και δεν έχεις πια στο ψυγείο υπερβολικές ποσότητες φαγητού.
- Το κρέας βγαίνει τρυφερό, χωρίς να «στεγνώσει».
Με λίγα λόγια, γλιτώνεις χρόνο και κόπο, αλλά απολαμβάνεις πλούσια γεύση.
Υλικά που θα χρειαστείς
Για 2-3 μερίδες, κράτησε την παρακάτω λίστα:
- 500 γρ. μοσχαράκι (κομμένο σε μερίδες)
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες ώριμες ντομάτες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. ζάχαρη (για τη σάλτσα)
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι & πιπέρι
- Μπαχάρι ή κανέλα (προαιρετικά, για πιο πλούσιο άρωμα)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Προετοιμασία κρέατος
Πλύνε καλά το μοσχαράκι και σκούπισέ το με χαρτί κουζίνας. Κόψε το σε κομμάτια που να χωράνε άνετα στο καλάθι του air fryer.
2. Σοτάρισμα (μέσα στο air fryer)
Ανάμειξε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μικρό πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει στο air fryer. Βάλε το για 5-6 λεπτά στους 180°C. Έπειτα πρόσθεσε και το μοσχαράκι, αφήνοντάς το να πάρει λίγο χρώμα.
3. Προσθήκη σάλτσας
Ρίξε τα ντοματάκια, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακάτεψε ελαφρά και βεβαιώσου ότι το κρέας καλύπτεται από τη σάλτσα.
4. Μαγείρεμα
Βάλε το σκεύος ξανά στο air fryer. Μαγείρεψε στους 170°C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι το μοσχαράκι να γίνει μαλακό και η σάλτσα να «δέσει».
5. Σερβίρισμα
Σέρβιρε το μοσχαράκι κοκκινιστό ζεστό με πουρέ πατάτας, ρύζι μπασμάτι ή ακόμα και σπιτικά μακαρόνια.
Tips & μικρά μυστικά
- Αν θες πιο πλούσια σάλτσα, πρόσθεσε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.
- Μπορείς να βάλεις μέσα και λίγες πατάτες κομμένες σε κύβους για να μαγειρευτούν μαζί.
- Για πιο μεσογειακό άρωμα, πρόσθεσε λίγη ρίγανη ή θυμάρι στο τέλος.
- Αν το κρέας είναι πιο σκληρό, χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία και άφησέ το περισσότερη ώρα.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Γίνεται το μοσχαράκι κοκκινιστό στο air fryer τόσο νόστιμο όσο στην κατσαρόλα;
Ναι! Η διαφορά είναι ότι χρειάζεται λιγότερο χρόνο και βγαίνει πιο «ελαφρύ» στη γεύση.
Μπορώ να το φτιάξω από την προηγούμενη μέρα;
Φυσικά. Όπως κάθε κοκκινιστό, η γεύση του γίνεται καλύτερη την επόμενη.
Τι κομμάτι μοσχαριού να επιλέξω;
Το ποντίκι, το σπάλα ή το νουά είναι εξαιρετικές επιλογές, γιατί γίνονται μαλακά με το αργό ψήσιμο.
Μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά και κινόα στο air fryer – υγιεινά και νόστιμα
Συμπέρασμα
Το μοσχαράκι κοκκινιστό σε μερίδες στο air fryer – χωρίς κατσαρόλα είναι μια ιδανική λύση για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά φαγητά αλλά δεν θέλουν να χάνουν χρόνο στην κουζίνα. Είναι εύκολο, γρήγορο και – το καλύτερο – πεντανόστιμο. Αν έχεις air fryer, αξίζει να το δοκιμάσεις στην επόμενη μαγειρική σου απόπειρα.