Τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά. Ελαφριά, γευστικά και θρεπτικά, μπορούν να μαγειρευτούν με άπειρους τρόπους. Αν, όμως, λατρεύεις τα τηγανητά αλλά αποφεύγεις το περιττό λάδι, τότε τα κολοκυθάκια τηγανητά στο air fryer είναι η τέλεια λύση. Τραγανά απέξω, ζουμερά μέσα και έτοιμα σε λίγα λεπτά – χωρίς τύψεις. Για να απογειώσεις τη γεύση, θα σου δείξω πώς να τα συνδυάσεις με ένα δροσερό γιαουρτένιο dip που θα σε ξετρελάνει.
Ψευτοκεφτεδάκια με κολοκύθι και καρότο στο air fryer
Γιατί να προτιμήσεις τα κολοκυθάκια στο air fryer;
Το air fryer έχει μπει δυναμικά στην κουζίνα μας, αφού κάνει το “τηγάνισμα” πιο υγιεινό.
- Δεν χρειάζεται καθόλου ή ελάχιστο λάδι.
- Διατηρεί τη γεύση των λαχανικών χωρίς περιττές θερμίδες.
- Δίνει την πολυπόθητη τραγανή υφή που θυμίζει κλασικό τηγάνι.
Τα κολοκυθάκια, ειδικά, είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συσκευή, γιατί ψήνονται γρήγορα και αποκτούν τέλεια κρούστα χωρίς να μουλιάζουν.
Υλικά για κολοκυθάκια τηγανητά χωρίς λάδι
Για 2-3 μερίδες θα χρειαστείς:
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 1 αυγό
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (ή panko για έξτρα τραγανότητα)
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- Αλάτι & πιπέρι
Βήμα-βήμα η συνταγή
1. Προετοιμασία των κολοκυθιών
Πλένεις καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβεις σε λεπτές ροδέλες ή μπαστουνάκια, ανάλογα με το πώς σου αρέσει. Όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
2. Πανάρισμα
- Αλευρώνεις ελαφρά τα κολοκυθάκια.
- Τα περνάς από το αυγό.
- Στη συνέχεια τα βουτάς στο μείγμα φρυγανιάς, πάπρικας και σκόρδου.
3. Ψήσιμο στο air fryer
- Προθερμαίνεις τη συσκευή στους 200°C για 3 λεπτά.
- Στρώνεις τα κολοκυθάκια σε μία στρώση στο καλάθι (όχι το ένα πάνω στο άλλο).
- Ψήνεις για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση για ομοιόμορφο χρώμα.
Το αποτέλεσμα; Κολοκυθάκια τηγανητά χωρίς λάδι, πεντανόστιμα και τραγανά.
Γιαουρτένιο dip: Το ιδανικό ταίρι
Κανένα τραγανό μεζεδάκι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς το κατάλληλο συνοδευτικό. Για το dip θα χρειαστείς:
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση: Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε μπολ μέχρι να δέσουν. Το dip αυτό είναι ελαφρύ, δροσερό και αναδεικνύει τη γεύση των κολοκυθιών χωρίς να τα “σκεπάζει”.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Αν θες πιο ελαφριά εκδοχή, χρησιμοποίησε μόνο αλεύρι και μπαχαρικά χωρίς αυγό και φρυγανιά.
- Για ακόμα πιο τραγανή υφή, ψέκασε τα κολοκυθάκια με λίγο ελαιόλαδο σε σπρέι πριν το ψήσιμο.
- Δοκίμασε διαφορετικά καρυκεύματα, όπως ρίγανη ή κύμινο, για να δώσεις άλλη διάσταση στη γεύση.
Vegan κολοκυθόπιτα ατομική στο air fryer – χωρίς φύλλο, με βρώμη και λαχανικά
Συμπέρασμα
Τα κολοκυθάκια τηγανητά στο air fryer είναι μια υγιεινή και απολαυστική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Συνδυάζουν τη νοστιμιά του τηγανητού με την ελαφρότητα του ψητού, ενώ με το γιαουρτένιο dip γίνονται ένας μεζές που δύσκολα αντιστέκεσαι. Δοκίμασέ τα και θα δεις ότι δεν θα ξανανοσταλγήσεις το τηγάνι!