Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Κρεμώδη μπεσαμέλ, πλούσιος κιμάς και χρυσαφένια μακαρόνια που ψήνονται στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αν όμως δεν έχεις χρόνο ή δεν θέλεις να ανοίγεις τον μεγάλο φούρνο, υπάρχει λύση: παστίτσιο στο air fryer σε ατομικές μερίδες. Γρήγορο, βολικό και ιδανικό για όσους λατρεύουν τις μερίδες “του κουτιού”.
Μακαρόνια Φούρνου Χωρίς Βράσιμο στο Air Fryer
Γιατί να δοκιμάσεις παστίτσιο στο air fryer
- Γρηγορότερο ψήσιμο: το air fryer ζεσταίνεται αμέσως, οπότε γλιτώνεις χρόνο.
- Μικρές ποσότητες, λιγότερα περισσεύματα: ιδανικό αν δεν θέλεις να φτιάξεις ολόκληρο ταψί.
- Τέλειο ψήσιμο: οι ατομικές μερίδες αποκτούν χρυσαφένια επιφάνεια και τραγανή υφή.
- Πιο ελαφρύ αποτέλεσμα: λιγότερο λάδι και λιγότερη βαβούρα στην κουζίνα.
Υλικά για 4 ατομικές μερίδες
- 250 γρ. μακαρόνια (ιδανικά χοντρά ή κοφτά)
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλιτζ. χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 500 ml γάλα
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 1 κρόκο αυγού
- 100 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
Βήμα-βήμα εκτέλεση
1. Προετοιμασία μακαρονιών
Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, αλλά λίγο πιο al dente, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στο air fryer. Στράγγισέ τα και άφησέ τα στην άκρη.
2. Σάλτσα κιμά
Σε κατσαρολάκι, σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο. Ρίξε τον κιμά και ανακάτεψε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Πρόσθεσε ντομάτα, πελτέ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Σιγόβρασε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Μπεσαμέλ χωρίς κόπο
Λιώσε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε καλά. Σιγά-σιγά ρίξε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν πήξει, βγάλε από τη φωτιά και ρίξε κρόκο και τριμμένο τυρί.
4. Στήσιμο ατομικών μερίδων
Πάρε μικρά πυρίμαχα σκεύη ή φορμάκια που χωρούν στο air fryer. Στρώσε μακαρόνια στη βάση, πρόσθεσε κιμά στη μέση και ολοκλήρωσε με μπεσαμέλ. Αν θέλεις, πασπάλισε με λίγο επιπλέον τυρί.
5. Ψήσιμο στο air fryer
Τοποθέτησε τα σκεύη στον κάδο. Ψήσε στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να γίνει χρυσοκάστανη και λαχταριστή.
Tips για καλύτερο αποτέλεσμα
- Μην τα παραγεμίσεις: άφησε λίγο χώρο στο σκεύος, γιατί η μπεσαμέλ φουσκώνει.
- Δοκίμασε με διαφορετικά μακαρόνια: τα κοφτά ή πένες δίνουν ωραία υφή, αλλά ακόμη και τα σπαγγέτι μπορούν να δουλέψουν.
- Extra γεύση: πρόσθεσε μοσχοκάρυδο στη μπεσαμέλ ή λίγη φέτα ανάμεσα στα μακαρόνια.
- Αποθήκευση: κράτησε τις μερίδες στο ψυγείο και ζέστανε ξανά στο air fryer για φρεσκάδα.
10 Ιδέες για Παιδικά Lunch Boxes με Συνταγές από το air fryer
Συμπέρασμα
Τα μακαρόνια φούρνου σε ατομικές μερίδες στο air fryer είναι μια έξυπνη λύση για όσους αγαπούν το κλασικό παστίτσιο, αλλά θέλουν κάτι πιο γρήγορο και πρακτικό. Έχεις όλη τη γεύση του παραδοσιακού πιάτου, σε πιο μοντέρνα και βολική εκδοχή. Δοκίμασέ το μια φορά και μάλλον δεν θα επιστρέψεις εύκολα στον παραδοσιακό φούρνο.