Μια ελαφριά, γευστική και χορταστική επιλογή που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά
Αν λατρεύεις τις φλογέρες αλλά θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και δημιουργικό, οι φλογέρες με γλυκοπατάτα και χαλούμι στο air fryer θα σε ενθουσιάσουν. Συνδυάζουν τη γλύκα της γλυκοπατάτας με την αλμυρή νοστιμιά του χαλουμιού και ψήνονται τραγανές, χωρίς περιττά λάδια.
Πρόκειται για ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας: για πρωινό, για lunch box, για μεσημεριανό συνοδευτικό ή ακόμα και για ένα ελαφρύ βραδινό.
Ρολάκια με κολοκύθα, τυρί και καρύδι στο air fryer
Υλικά για 8 φλογέρες
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα (περίπου 300 γρ.)
- 150 γρ. χαλούμι τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 φύλλο φρέσκιας ρίγανης ή λίγη ξερή
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 8 φύλλα κρούστας
- λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα
- πιπέρι (προαιρετικά λίγο κύμινο ή πάπρικα για έξτρα άρωμα)
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
1. Ετοίμασε τη γέμιση
Καθάρισε και κόψε τη γλυκοπατάτα σε κομμάτια. Βράσ’ τη ή ψήσ’ τη μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα λιώσε τη με ένα πιρούνι μέσα σε μπολ, σαν πουρέ.
Πρόσθεσε το χαλούμι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις και λίγο δυόσμο για πιο μεσογειακή γεύση.
2. Τύλιξε τις φλογέρες
Άπλωσε ένα φύλλο κρούστας πάνω στον πάγκο και άλειψέ το με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Βάλε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μία άκρη, δίπλωσε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τύλιξε προσεκτικά σε ρολό.
Επανάλαβε με τα υπόλοιπα φύλλα.
3. Ψήσιμο στο air fryer
Τοποθέτησε τις φλογέρες στο καλάθι του air fryer, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Άλειψέ τες με λίγο λάδι και ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Αν το air fryer σου έχει μικρό καλάθι, ψήσε σε δύο δόσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.
Μυστικά επιτυχίας
- Μην παραγεμίσεις τα φύλλα, γιατί μπορεί να ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Αν θες πιο «σπιρτάτη» γεύση, πρόσθεσε λίγο καυτερή πάπρικα ή τρίμμα φέτας μαζί με το χαλούμι.
- Οι φλογέρες διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Για να ξαναγίνουν τραγανές, βάλε τες για 2-3 λεπτά στο air fryer πριν το σερβίρισμα.
- Μπορείς να τις φτιάξεις και νηστίσιμες, αντικαθιστώντας το χαλούμι με vegan τυρί ή τόφου.
Ιδέες σερβιρίσματος
Οι φλογέρες με γλυκοπατάτα και χαλούμι ταιριάζουν υπέροχα με:
- δροσερό γιαούρτι με δυόσμο
- μέλι και σουσάμι για πιο γλυκό αποτέλεσμα
- σαλάτα με ρόκα, ρόδι και καρύδια
- ντιπ γιαουρτιού με λεμόνι και σκόρδο
Αν τις ετοιμάσεις για μπουφέ ή πάρτι, κόψε τις φλογέρες σε μικρότερα κομμάτια και σέρβιρέ τες με οδοντογλυφίδες. Είναι τέλειες και σε θερμοκρασία δωματίου.
Γιατί να τις φτιάξεις στο air fryer
Το air fryer επιτρέπει να απολαύσεις τις φλογέρες χωρίς τηγάνισμα.
- Καταναλώνεις πολύ λιγότερο λάδι
- Κερδίζεις χρόνο, αφού ψήνονται πιο γρήγορα
- Καθαρίζεις πολύ πιο εύκολα
- Το αποτέλεσμα είναι εξίσου τραγανό και νόστιμο
Αν αγαπάς τη μαγειρική στο air fryer, αυτές οι φλογέρες θα μπουν σίγουρα στη λίστα με τις αγαπημένες σου συνταγές.
Λουκουμάδες φακής με κύμινο και σκόρδο στο air fryer
Συμπέρασμα
Οι φλογέρες με γλυκοπατάτα και χαλούμι στο air fryer είναι η απόδειξη ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και απολαυστική.
Με λίγα απλά υλικά, ελάχιστο λάδι και πλούσια γεύση, θα έχεις ένα πιάτο που ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Δοκίμασέ τες μία φορά και θα θέλεις να τις φτιάχνεις ξανά και ξανά.