Αν σου έχει περισσέψει ψωμί και δεν θέλεις να το πετάξεις, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Με απλά υλικά και μέσα σε λίγα λεπτά, μπορείς να φτιάξεις τραγανές, αρωματικές μπουκίτσες που θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε κρουτόν και αλμυρό σνακ. Το air fryer κάνει όλη τη δουλειά εύκολη και γρήγορη, χωρίς λάδι και χωρίς περιττά σκεύη.
Μπουκιές ψωμιού με σκόρδο και μυρωδικά στο air fryer
Γιατί να μην πετάξεις ποτέ ξανά το μπαγιάτικο ψωμί
Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που σπάνια λείπουν από το σπίτι, αλλά συχνά μας περισσεύει. Αντί να το αφήνεις να ξεραθεί, μπορείς να το μεταμορφώσεις σε κάτι καινούριο. Οι μπουκίτσες με αυγό και μυρωδικά είναι ένας έξυπνος τρόπος να αξιοποιήσεις το ψωμί που έχει μείνει από χθες, δημιουργώντας ένα νόστιμο σνακ ή συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες.
Μικρή ιδέα: μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν “βάση” για μπρουσκέτες ή να το προσθέσεις πάνω από μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά που θα χρειαστείς
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο ή πολύσπορο)
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
- λίγο αλάτι και πιπέρι
- προαιρετικά: λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή καπνιστή πάπρικα για έξτρα γεύση
Εκτέλεση βήμα προς βήμα

- Κόψε το ψωμί σε μικρές μπουκίτσες, περίπου στο μέγεθος μπουκιάς. Αν έχει σκληρύνει πολύ, ψέκασε το ελαφρώς με λίγο νερό πριν το κόψεις.
- Σε ένα μπολ, χτύπησε το αυγό με το γάλα, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
- Πρόσθεσε τα κομμάτια ψωμιού και ανακάτεψε καλά, ώστε να απορροφήσουν το μείγμα χωρίς να μουλιάσουν υπερβολικά.
- Προθέρμανε το air fryer στους 180°C για 3 λεπτά.
- Ψήσε τις μπουκίτσες για 6-8 λεπτά, ανακινώντας το καλάθι στη μέση του χρόνου. Θέλεις να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές απ’ έξω, αφράτες μέσα.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Αν σου αρέσει το πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό μετά το ψήσιμο.
- Για πιο “πλούσιο” αποτέλεσμα, ρίξε λίγη τριμμένη φέτα ή γραβιέρα στο μείγμα πριν το ψήσεις.
- Αν τις φτιάχνεις για σνακ, μπορείς να τις συνοδεύσεις με μια δροσερή σος γιαουρτιού ή με λίγη μουστάρδα με μέλι.
- Για γλυκιά εκδοχή, αντικατέστησε τα μυρωδικά με κανέλα και ζάχαρη και ψήσε με λίγο βούτυρο.
Γιατί να δοκιμάσεις τη συνταγή στο air fryer
Το air fryer είναι ο πιο γρήγορος και υγιεινός τρόπος για να αξιοποιήσεις το ψωμί με αυγό. Δεν χρειάζεται τηγάνι ή φούρνο, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα και προσφέρει τέλειο ψήσιμο σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, οι μπουκίτσες βγαίνουν πιο τραγανές χωρίς να απορροφούν καθόλου λάδι.
Αν αγαπάς το μαγείρεμα με απλά υλικά και έξυπνες ιδέες, αυτή η συνταγή θα γίνει από τις αγαπημένες σου.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω φρέσκο ψωμί;
Ναι, αλλά καλό είναι να το αφήσεις λίγο να “ξεραθεί” ή να το ψήσεις ελαφρώς για να κρατήσει τη δομή του.
Μπορώ να τις αποθηκεύσω;
Ναι, μόλις κρυώσουν μπορείς να τις φυλάξεις σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μέρες και να τις ξαναζεστάνεις στο air fryer για 2 λεπτά.
Μπαλάκια Ταραμοσαλάτας με Πανάρισμα Ψωμιού στο Air Fryer: Η Απόλυτη Συνταγή για Τραγανό Ορεκτικό
Συμπέρασμα
Αυτές οι μπουκίτσες από μπαγιάτικο ψωμί με αυγό και μυρωδικά στο air fryer είναι η πιο νόστιμη λύση για να μη χαραμίζεται τίποτα στην κουζίνα. Λίγα υλικά, ελάχιστος χρόνος, και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Δοκίμασέ τις σήμερα και θα δεις πόσο εύκολα το “ψωμί με αυγό στο air fryer” μπορεί να γίνει το νέο αγαπημένο σου comfort snack.

