Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις, αλλά ψάχνεις κάτι εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ, τότε το κοτόπουλο satay στο air fryer με σάλτσα φυστικιού θα σε ξετρελάνει. Πρόκειται για μια συνταγή που συνδυάζει ζουμερό κοτόπουλο, έντονα αρώματα μπαχαρικών και μια βελούδινη, πλούσια σάλτσα φυστικιού. Το καλύτερο; Ετοιμάζεται στο air fryer, χωρίς περιττό λάδι, σε χρόνο ρεκόρ.
Σνίτσελ γαλοπούλας στο air fryer με βρώμη και μαυροκούκι – Υγιεινό και τραγανό
Τι είναι το κοτόπουλο satay;
Το satay είναι παραδοσιακό street food της Νοτιοανατολικής Ασίας. Συνήθως φτιάχνεται με μαριναρισμένα κομμάτια κρέατος, περασμένα σε ξυλάκια, που ψήνονται γρήγορα σε κάρβουνα ή γκριλ. Η χαρακτηριστική πινελιά, όμως, είναι η σάλτσα φυστικιού, η οποία δίνει αυτή τη γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Στη δική μας εκδοχή, το κλασικό ψήσιμο αντικαθίσταται από το air fryer. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι πιο υγιεινό, χωρίς να χάνεται η νοστιμιά.
Υλικά για κοτόπουλο satay στο air fryer
Για 4 μερίδες θα χρειαστείς:
Για το κοτόπουλο
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου (κομμένο σε λεπτές λωρίδες)
- 2 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.σ. μέλι ή καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
- 1 κ.γ. κουρκουμά ή κάρυ
- Ξυλάκια μπαμπού (μουλιασμένα σε νερό για 20 λεπτά)
Για τη σάλτσα φυστικιού
- 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 2 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. χυμό λάιμ ή λεμόνι
- ½ κ.γ. νιφάδες τσίλι (προαιρετικά για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
- 2-3 κ.σ. νερό (για πιο αραιή υφή)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Μαρινάρισμα του κοτόπουλου
Βάλε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και πρόσθεσε τις λωρίδες κοτόπουλου. Ανακάτεψε καλά, σκέπασε με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν έχεις χρόνο, 2-3 ώρες θα κάνουν θαύματα στη γεύση.
2. Προετοιμασία για το air fryer
Πέρασε το κοτόπουλο σε ξυλάκια μπαμπού. Προθέρμανε το air fryer στους 180°C.
3. Ψήσιμο
Τοποθέτησε τα σουβλάκια κοτόπουλου στο καλάθι του air fryer. Ψήσε για 10-12 λεπτά, γυρνώντας τα στη μέση, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μείνουν ζουμερά μέσα.
4. Σάλτσα φυστικιού
Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, ετοίμασε τη σάλτσα: Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν θες πιο κρεμώδη υφή, κράτησε λιγότερο νερό. Αν προτιμάς πιο αραιή σάλτσα, πρόσθεσε λίγο παραπάνω.
5. Σερβίρισμα
Σέρβιρε το κοτόπουλο satay ζεστό, συνοδεία ρυζιού μπασμάτι ή σαλάτας, και φυσικά με τη σάλτσα φυστικιού για βούτες.
Συμβουλές για το τέλειο κοτόπουλο satay
- Επίλεξε σωστό κομμάτι κοτόπουλου: Το στήθος είναι ελαφρύ, αλλά το μπούτι κοτόπουλου δίνει περισσότερη ζουμεράδα.
- Μην παραψήσεις το κοτόπουλο: Ο χρόνος στο air fryer είναι μικρός. Μόλις δεις χρυσαφένιο χρώμα, είναι έτοιμο.
- Προσαρμόζεις τα μπαχαρικά: Αν δεν σου αρέσει το κάρυ, δοκίμασε πάπρικα καπνιστή ή κύμινο για άλλη αίσθηση.
- Extra tip: Μπορείς να ετοιμάσεις μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Γιατί να φτιάξεις κοτόπουλο satay στο air fryer;
- Είναι γρήγορο και εύκολο.
- Χρειάζεται λιγότερο λάδι σε σχέση με το τηγάνι.
- Το κοτόπουλο βγαίνει ζουμερό μέσα και τραγανό έξω.
- Η σάλτσα φυστικιού το απογειώνει, μετατρέποντας ένα απλό πιάτο σε γεύμα εστιατορίου.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη πρωτεΐνη;
Φυσικά! Μπορείς να δοκιμάσεις γαλοπούλα, γαρίδες ή ακόμα και τόφου.
Ταιριάζει το κοτόπουλο satay με συνοδευτικά;
Ναι! Δοκίμασέ το με noodles, σαλάτα λάχανο-καρότο ή με ψωμάκι τύπου naan.
Φιλέτο κοτόπουλο με πέστο βασιλικού και φυστίκια στο air fryer
Συμπέρασμα
Το κοτόπουλο satay στο air fryer με σάλτσα φυστικιού είναι μια συνταγή που συνδυάζει απλότητα και γεύση. Ιδανική για καθημερινό δείπνο, αλλά και για να εντυπωσιάσεις καλεσμένους με κάτι διαφορετικό. Αν θέλεις ένα πιάτο που να είναι γρήγορο, υγιεινό και γεμάτο άρωμα, αυτή η συνταγή θα γίνει σίγουρα από τις αγαπημένες σου.