Αν ψάχνεις για ένα λαχταριστό, γρήγορο και οικονομικό μεζεδάκι που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, οι τυροκροκέτες με φέτα και μυρωδικά είναι η απάντηση. Τραγανές εξωτερικά, κρεμώδεις εσωτερικά και γεμάτες άρωμα, είναι ό,τι πρέπει για παρέες, μπουφέδες ή και απλά για να συνοδεύσεις το κρασάκι σου.
Ψητές Γαρίδες με Σκόρδο και Λεμόνι στο Air Fryer
Γιατί να διαλέξεις τυροκροκέτες με φέτα;
Η φέτα, το απόλυτο ελληνικό τυρί, προσφέρει τη σωστή αλμύρα και πλούσια γεύση που χρειάζονται οι τυροκροκέτες για να απογειωθούν. Σε συνδυασμό με φρέσκα μυρωδικά, το αποτέλεσμα είναι απλά ανεπανάληπτο.
Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος να αξιοποιήσεις τυριά που σου περίσσεψαν. Και ναι, μπορείς να τις τηγανίσεις, να τις ψήσεις στον φούρνο ή και να τις ετοιμάσεις στο air fryer για πιο ελαφριά εκδοχή.
Υλικά για τις τυροκροκέτες
Για περίπου 20 μικρές τυροκροκέτες, θα χρειαστείς:
- 250 γρ. φέτα (κατά προτίμηση πικάντικη)
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κ.σ. άνηθος (προαιρετικά)
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4-5 κ.σ. φρυγανιά (ή όσο πάρει για να δέσει το μείγμα)
- Αλεύρι για το πανάρισμα
- 2 αυγά (χτυπημένα)
- Τριμμένη φρυγανιά για επικάλυψη
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
1. Ετοιμάζουμε το μείγμα
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με πιρούνι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί, το αυγό, τα μυρωδικά και λίγο πιπέρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη φρυγανιά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που πλάθεται εύκολα. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγη ακόμη.
2. Σχηματίζουμε τις κροκέτες
Με βρεγμένα χέρια, πλάθουμε μικρές μπαλίτσες ή “κορδόνια” (σαν μικρά κεφτεδάκια). Τις βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά ώστε να σφίξουν.
3. Πανάρισμα και μαγείρεμα
Περνάμε τις κροκέτες από αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.
Επιλογές μαγειρέματος:
- Τηγανητές: Σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
- Τυροκροκέτες στο air fryer: Ψήνουμε στους 180°C για 10-12 λεπτά, αφού τις ψεκάσουμε ελαφρά με λάδι.
- Στον φούρνο: Ψήνουμε στους 200°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Tips για τέλειες τυροκροκέτες κάθε φορά
- Απόφυγε τα πολλά υγρά: Αν η φέτα είναι πολύ υγρή, στράγγιξέ την πρώτα.
- Προσαρμόσου στα γούστα σου: Θες πιο πικάντικη γεύση; Πρόσθεσε λίγη καυτερή πιπεριά ή τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Βάλε φαντασία: Μπορείς να προσθέσεις και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης ή λιαστή ντομάτα στο μείγμα.
Μπρουσκέτες με Ψητά Λαχανικά στο Air Fryer: Εύκολη & Υγιεινή Απόλαυση
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να φτιάξω τις τυροκροκέτες από την προηγούμενη μέρα;
Φυσικά! Πλάσε τις, φύλαξέ τις στο ψυγείο και τηγάνισέ τις ή ψήσε τις την επόμενη. Μπορούν επίσης να μπουν στην κατάψυξη.
Είναι οι τυροκροκέτες στο air fryer εξίσου νόστιμες;
Είναι πιο ελαφριές, με τραγανό εξωτερικό και λιγότερα λιπαρά. Αν τις θες πιο υγιεινές, είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Σερβίρισμα και συνοδευτικά
Οι τυροκροκέτες ταιριάζουν τέλεια με:
- Γιαούρτι ή δροσερό ντιπ με αγγούρι και δυόσμο
- Σαλάτα ντομάτα-αγγούρι με ρίγανη και ελαιόλαδο
- Ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ή ρετσίνα
Συμπέρασμα
Οι τυροκροκέτες με φέτα και μυρωδικά είναι από τα πιο ευέλικτα και αγαπημένα σνακ της ελληνικής κουζίνας. Είτε τις ετοιμάσεις για μπουφέ, είτε για καθημερινό τραπέζι ή απλώς για να απολαύσεις κάτι νόστιμο μπροστά στην τηλεόραση, το σίγουρο είναι ένα: δεν θα μείνουν ούτε για δείγμα!