Αν αγαπάς τις λιχουδιές που λιώνουν στο στόμα αλλά θέλεις να αποφύγεις το τηγάνισμα, τότε αυτές οι κασεροκροκέτες στο air fryer είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Είναι τραγανές απέξω, μαλακές και λαχταριστές από μέσα – και το καλύτερο; Χωρίς λάδια, τηγάνια και τη γνωστή “τηγανίλα” στην κουζίνα!
Πιτάκια με φέτα και μέλι στο air fryer – Το πιο νόστιμο twist της παράδοσης
Τι είναι οι κασεροκροκέτες και γιατί να τις φτιάξεις στο air fryer;
Οι κασεροκροκέτες είναι μικρές μπουκιές τυριού, συνήθως τριμμένου ή λιωμένου, που καλύπτονται με τραγανή κρούστα από ψίχουλα ή πανάρισμα. Στο τηγάνι μπορεί να απορροφήσουν πολύ λάδι – κάτι που τις κάνει βαριές. Το air fryer όμως προσφέρει το ίδιο τραγανό αποτέλεσμα, με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι.
💡 Plus: Οι κασεροκροκέτες στο air fryer είναι πιο υγιεινές, δεν χρειάζονται επίβλεψη κάθε λεπτό και καθαρίζονται πιο εύκολα. Win-win!
Υλικά για τις πιο λαχταριστές κασεροκροκέτες στο air fryer
Για περίπου 20 κασεροκροκέτες, θα χρειαστείς:
- 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι
- 100 γρ. φέτα (προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση)
- 1 αυγό
- 2-3 κ.σ. αλεύρι
- Φρυγανιά τριμμένη (ή panko για έξτρα τραγανότητα)
- Προαιρετικά: λίγο μοσχοκάρυδο ή πάπρικα για γεύση
- Ελάχιστο ελαιόλαδο spray (αν θέλεις πιο ροδοψημένο αποτέλεσμα)
Πώς να φτιάξεις κασεροκροκέτες στο air fryer – Βήμα προς βήμα
Βήμα 1: Ετοιμάζεις το μείγμα
Σε ένα μπολ αναμειγνύεις τα τυριά, το αυγό, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή ώστε να πλάθεται. Αν κολλάει πολύ στα χέρια, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι.
Βήμα 2: Πλάθεις και πανάρεις
- Πλάσε μικρές μπάλες ή κύλινδρους (σαν μικρά σουτζουκάκια).
- Τύλιξέ τα σε τριμμένη φρυγανιά. Για πιο crispy αποτέλεσμα, πέρασέ τα πρώτα από λίγο αυγό και μετά δεύτερη φορά από φρυγανιά.
Βήμα 3: Ψήνεις στο air fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 180°C.
- Τοποθέτησε τις κασεροκροκέτες στη σχάρα ή στο καλάθι, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
- Ψέκασε ελαφρώς με λάδι (προαιρετικά).
- Ψήσε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αν τις θέλεις έξτρα τραγανές, γύρισέ τις στο 5λεπτο.
Tips για τέλειες κασεροκροκέτες χωρίς τηγάνι
- Μην υπερφορτώνεις το καλάθι του air fryer – θέλουν χώρο για να κυκλοφορεί ο αέρας.
- Δοκίμασε διαφορετικά τυριά: μείγμα τσένταρ, ένταμ και φέτας για πιο έντονη γεύση.
- Κατάψυξη πριν το ψήσιμο: Αν έχεις χρόνο, βάλε τις κασεροκροκέτες στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά πριν τις ψήσεις – κρατούν καλύτερα το σχήμα τους και βγαίνουν πιο crispy.
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να τις φυλάξω;
Φυσικά! Οι έτοιμες (ψημένες ή άψητες) κασεροκροκέτες μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Όταν θελήσεις να τις ξαναψήσεις, απλά πρόσθεσε 2-3 λεπτά παραπάνω στον χρόνο ψησίματος.
Γίνονται χωρίς αυγό;
Ναι! Μπορείς να αντικαταστήσεις το αυγό στο μείγμα με λίγο γιαούρτι ή φυτικό “egg replacer”. Για το πανάρισμα, δοκίμασε φυτικό γάλα με αλεύρι ή νερό.
Γιατί θα τις λατρέψεις
Οι κασεροκροκέτες στο air fryer χωρίς τηγάνι συνδυάζουν όλα όσα θέλουμε από ένα σνακ: γρήγορες, οικονομικές, πεντανόστιμες και – κυρίως – χωρίς τύψεις! Είναι τέλειες για μπουφέ, παιδικά πάρτι, brunch, ή ακόμα και για τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση.
Bonus: Ιδέες για σερβίρισμα
- Με σάλτσα ντομάτας ή γιαουρτιού με μυρωδικά
- Δίπλα σε πράσινη σαλάτα
- Σε σαντουιτσάκια τύπου slider
- Ως γαρνιτούρα σε κρέπες ή ομελέτα
Στικς από ζύμη πίτσας με σκόρδο και παρμεζάνα στο air fryer – το απόλυτο σνακ για movie night
Τελικές σκέψεις
Μην περιμένεις άλλη δικαιολογία – βάλε μπροστά το air fryer και δοκίμασε αυτές τις τραγανές, cheesy μπουκιές. Οι κασεροκροκέτες χωρίς τηγάνι ήρθαν για να μείνουν στην κουζίνα μας… και στα πιο αγαπημένα comfort snacks!